Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Flors di Uis Vie di Romans 2000
Friuli Isonzo DOC
Włochy
Malvasia Istriana
Riesling
Tocai Friuliano
Alk: 14,00%
Kolor: b
Nr 5094
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Vie di Romans:
Dessimis 2017 Friuli Isonzo Pi..

Piere 2009 Friuli Isonzo Sauvi..

Vieris 2009 Friuli Sauvignon B..

Dessimis 2009 Friuli Isonzo Pi..

Dessimis 2009 Friuli Pinot Gri..

Vieris 2002 Friuli Sauvignon Bl..

mm (2006-02-09) Ocena: 4
Oleiste, bardzo aromatyczne; narzucające sie jabłka (nie przepadam za tym w winie, a dość często spotykam w winach z Friuli). Brak mu świeżości, trochę przyciężkawe.

mm (2009-03-24) Ocena: 6
Niespodzianka!! Otworzylem ostatnia butelke z 6, ktore mialem. Zaszla istotna zmiana:-). Wino mimo swojego wieku zrobilo sie ciekawsze. O dziwo nie ma juz zadnych jablek. Pieknie wtopiona beczka, wydaje mi sie tez, ze jakby wyzsza kwasowosc. Czy to mozliwe?? Nie bylo jej, a teraz jest. Byc moze to kwestia swietnego zestawienia: pite do zapiekanki (ziemniaki, czosnek, cebula, kapusta, dojrzale 2 serki: Camembert de Normandie marieharel i Reblochon, z wierzchu posypane mala iloscia parmezanu). Pychota, obiad miesiaca:-). pozdr
wino5094#4654

sstar&let (2009-03-24)
Oczywiście nie omieszkam upomnieć się o fotkę etykiety oraz ... Roblechona;-)
wino5094#4655

sstar&let (2009-03-26)
A tak wygląda etykieta nadesłana przez mm...
wino5094#4753

gp (2009-03-27)
Jak widać, nawet weterani zaprawieni w bojach, beczkę mogą znaleźć gdzie jej nie ma. ;-) Kolejne wino gdzie prawdopodobnie coś innego odpowiada za "beczkowość" dołącza do kolekcji:

Villa Russiz
Philip Shaw
Oddero

wino5094#4805

sstar&let (2009-03-27)
GP stałeś się prawdziwym tropicielem beczek (nawet te wtopione potrafisz wyśledzić;-)... i bardzo dobrze! Czasami bowiem warto spojrzeć na nasze metafizyczne opisy nieco krytyczniej.
wino5094#4807

gp (2009-03-27)
Sam bym w 90-ciu% postawił na beczkę w tym winie. Okazuje się jednak, że bardzo często to efekty kontaktu z wytłokami i pewnie fermentacja jabłkowo-mlekowa.
wino5094#4808