mm (2006-02-09) Ocena: 4 Oleiste, bardzo aromatyczne; narzucające sie jabłka (nie przepadam za tym w
winie, a dość często spotykam w winach z Friuli). Brak mu świeżości, trochę
przyciężkawe.
mm (2009-03-24) Ocena: 6 Niespodzianka!! Otworzylem ostatnia butelke z 6, ktore mialem. Zaszla istotna zmiana:-). Wino mimo swojego wieku zrobilo sie ciekawsze. O dziwo nie ma juz zadnych jablek. Pieknie wtopiona beczka, wydaje mi sie tez, ze jakby wyzsza kwasowosc. Czy to mozliwe?? Nie bylo jej, a teraz jest.
Byc moze to kwestia swietnego zestawienia: pite do zapiekanki (ziemniaki, czosnek, cebula, kapusta, dojrzale 2 serki: Camembert de Normandie marieharel i Reblochon, z wierzchu posypane mala iloscia parmezanu). Pychota, obiad miesiaca:-). pozdr wino5094#4654
sstar&let (2009-03-24) Oczywiście nie omieszkam upomnieć się o fotkę etykiety oraz ... Roblechona;-) wino5094#4655
sstar&let (2009-03-26) A tak wygląda etykieta nadesłana przez mm... wino5094#4753
gp (2009-03-27) Jak widać, nawet weterani zaprawieni w bojach, beczkę mogą znaleźć gdzie jej nie ma. ;-) Kolejne wino gdzie prawdopodobnie coś innego odpowiada za "beczkowość" dołącza do kolekcji:
sstar&let (2009-03-27) GP stałeś się prawdziwym tropicielem beczek (nawet te wtopione potrafisz wyśledzić;-)... i bardzo dobrze! Czasami bowiem warto spojrzeć na nasze metafizyczne opisy nieco krytyczniej. wino5094#4807
gp (2009-03-27) Sam bym w 90-ciu% postawił na beczkę w tym winie. Okazuje się jednak, że bardzo często to efekty kontaktu z wytłokami i pewnie fermentacja jabłkowo-mlekowa. wino5094#4808