Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Retsina Lafkioti
Korinth
Grecja
Savatiano
Cena: 24
Alk: 12,00%
Kolor: b
Nr 7283
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Lafkioti:

peyotl (2009-07-21) Ocena: 4
Szczep wpisany domyślnie. A wino: możliwe, że wszystkie tak smakują, nie wiem, bo to moja pierwsza i najpewniej ostatnia. Jest, oczywiście jest, ten posmak żywiczny, ale... jeszcze nigdy nie miałem tak przemożnego wrażenia, że wino smakuje jakąś konkretną, znaną mi substancją. Męczyłem sie z godzinę, mając to na końcu języka i robiąc miny do butelki. Wreszcie przyszła Pani Peyotlowa i oświeciła: CIF. Pognałem do łazienki i faktycznie, CIF o aromacie sosny, wylałem na rękę, aromat identyczny z naturalnym. Temu winu już dziękujemy.
Wina Europy: Lafkioti – nie polecamy. @Winosfera

Retsinian (2009-12-03) Ocena: 8
Zdaje się, że Pan oczerniający retsinę po prostu nie jest jej wielbicielem. Retsina to młode wino z dodatkiem żywicy z sosny alpejskiej, jej historia sięga VIII w.p.n.e. Jest charakterystycznym elementem kuchni greckiej, choć nie każdy - nawet Grek - po nią sięga. Często właściciele winnic nie wytwarzają jej obecnie dla własnej przyjemności. Robią to w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku. Jest tylu smakoszy retsiny, co jej krytyków. Tylko jak można krytykować coś, czego się nie zna, o czym nie ma się pojęcia (autor wypowiedzi sam zauważył, że to pierwsza retsina w jego życiu). Dla mnie Retsina, to sama tradycja. Dopełnienie całego repertuaru win, po które sięgam. Znakomicie nadaje się do owoców morza, a także na letnie wieczory - dobrze schłodzona, aromatyczna, orzeźwiająca. Tę konkretną - Retsinę Lafkioti - można spotkać w wielu greckich restauracjach, dostępna również w sklepie internetowym z greckimi przysmakami. Jest jedną z lepszych, bardziej subtelnych retsin, jakie kosztowałem. (do Grecji jeżdżę bardzo często i degustowałem ich wiele). Zachęcam więc wszystkich do degustacji i samodzielnej oceny. Podniebienie podniebieniu nierówne! Autorowi negatywnej wypowiedzi polecam zgłębienie tematu, może też odwiedziny greckiej tawerny - zobaczy tam wielu smakoszy retsiny, którzy będą mieli całkowicie odmienne zdanie. Porównanie do cif-a :D :) - może lepiej do spaceru po lesie iglastym, gaju sosnowym... Każdy ma własny gust. Każdy stosuje metafory, jakie przychodzą mu do głowy - prawda? Co można napisać na koniec? Polecam wszystkim smakoszom retsinę z winnicy Lafkioti! @www.smaki-grecji.pl


wino7283#13022

sstar&let (2009-12-03)
Słyszałem też, że niezłą, choć mało charakterystyczną i typową Retsinę robi Gaia. Taką pod gust konsumenta, który w gajach piniowych nie jest aż tak rozmiłowany.
wino7283#13023

peyotl (2009-12-03)
Jak to oczerniający? Po prostu mi nie smakowała!
wino7283#13024

zażenowany (2009-12-03)
Panie Retsinian. Zaklinanie rzeczywistości nic zmieni. Ta retsina, jak i większość produkcji, to zlewki poprzemysłowe. Sam fakt, iż posiada Pan niemal wsyzstkie wina od Lafkioti, producenta miernego zresztą, i próbuje Pan go sprzedawać jako "smak Grecji" (sic!) nie powinien Pana pozbawiać trzeźwej oceny.
wino7283#13025

mdcc (2009-12-03)
Wina nie piłem - ale taką mam wątpliwość, że skoro to wino dostało 8pkt to może jakieś informacje, które z win u tego importera miałyby 5-6pkt - bo chciałbym spróbować i poczuć różnicę. No bo jeśli te 8pkt mają wszystkie, to...
wino7283#13026

peyotl (2009-12-03)
Wypowiedź @retsiniana o tyle jest zrozumiała, że autor najwyraźniej jest związany zawodowo ze sprzedażą tego trunku. Nie ma sprawy. Ale ja nie porównam tej retsiny do spaceru po lesie, bo wiem jak pachnie las i wiem jak pachniała ta retsina. Jak cif. Zaklinanie rzeczywistości tu nie pomoże. Nic mnie nie obchodzi od ilu stuleci Grecy piją retsinę, skoro mi nie-sma-ko-wa-ła. Howgh.
wino7283#13028

wein-r (2009-12-10)
Co przeczytałem właśnie przed chwilą, zacytuję: "Dobre wino retsina potrafi być naprawdę wyśmienite - do jego smaku trzeba się jednak przyzwyczaić. Powinno być młode, świeże, aromatyczne i tylko z delikatną sosnową nutą. Najlepiej żeby pochodziło z Attyki, gdzie rosną najlepsze sosny alpejskie. Niestety zdecydowanie zbyt często słowem "retsina" określa się wyblakłe wino o zapachu płynu do czyszczenia toalet. (Podstawowa zasada: nigdy nie kupujcie retsiny z niepewnego źródła)."
Z całym szacunkiem ale, albo ktoś nie chodzi do lasu, albo/i nie czyści toalety i może też kupuje z niepewnego źródła.

Nie wiem skąd cytat. Sstar wiedzieć powinien, bo właśnie od Niego mam kserokopie 4 stron tej publikacji (rozdawał podczas degustacji win greckich w Enotece Polskiej).
wino7283#13225