Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Château La Tour Carnet Bernard Magrez 2001
Haut-Médoc AOC
Francja
Cabernet Sauvignon
Merlot
Cabernet Franc
Petit Verdot
Cena: 80
Alk: %
Kolor: cz
Nr 5224
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Bernard Magrez:
Malesan 1999 Bordeaux Moelleux Sem..

kohei (2009-04-15) Ocena: 7
Mamy niewielkie doświadczenie z klasyfikowanymi bordeaux. Piliśmy kilka drugich win pośledniejszych zamków, na pierwsze jednak nigdy nie było środków; baliśmy się również, że nie starczy nam doświadczenia, by należycie wino ocenić. Kiedy jednak w Carrefour wypatrzyliśmy jedno z Quatriemes Crus (czyli według powyższej metafory, wicehrabiego), Château La Tour Carnet haut-médoc 2001 za jedyne 80zł (czyli prawie za tyle, ile chcą za nie na zgniłym Zachodzie), decyzja zapadła. A co w środku butelki? Ciemnowiśniowe, klarowne i świeże wino o bukiecie czerwonych owoców i iglastego lasu. W ustach aksamitne, dojrzałe lecz żywe, dość jednak "międzynarodowe". Piło się z przyjemnością. Dobrze, że mamy jeszcze jedną butelkę... @Carrefour

star (2012-04-03)
Myślałem, że Jancis opisze może la Tour Carneta 2001 i jego ewolucję, a tu nici. Ogólnie pisze o roczniku: As time has gone on, however, the 2001s have more and more convincingly outshone the 2002s. Co jest dość łatwe do wykoncypowania i niezbyt zaskakujące, bo 2002 szybciej pijalne były chyba od samego początku na mój słaby nos, a 2001 bardziej długowieczne, także chyba od 1999. Z kolei 1998 dobry na prawym brzegu. To co pisałem wcześniej to raczej do win na Cabernecie się tyczyło, niż na Merlocie, więc raczej lewy brzeg niż prawy. W 2001 la Tour Carnet chyba sporo Merlota, miękkiego tym razem, dojrzałego:-) Chyba? Co jeszcze? W temacie: La Passion du Vin. Średnia długość, brak różnorodności aromatycznej, dojrzałe owoce: śliwka i czereśnia, także w posmaku, gładkie. Wino nowoczesne i kuszące. Rocznik 1998 dużo bardziej klasyczny ponoć. Ktoś inny czuje mięte i popala cygara, zapijając kawą;-) Bardzo dobre wino wg kogoś innego, ale dalekie od niezwykłości. Lukrecja i maślano/beczkowe nuty (sic!). Końcówka bardziej gorąca niż świeża (zgadzam się!). W smaku bogate, obfite, rubensowskie chciałoby się rzec. Jescze ktoś mówi, że to diabelsko uwodzicielskie wino jest, ale złożoności brak na poziom Grand Cru Classe. Pije się je łatwiutko, a waniliki jak na mój (i mój też) gust za dużo. Owoc zdominowany przez posmaki pochodzące z dojrzewania w beczce (o właśnie, voila!). 10 godzin w karafce trochę pomogło (Jaś nie doczekał?). 2001 bogatsze i obfitsze oraz dojrzalsze niż 2000, co nieco może dziwić, chyba, że skok w winifikacji się dokonał, gdzie by tam Magrez na klimat zwracał uwagę;-) Następna osoba zwraca uwagę, że beczka się (jeszcze?) nie wtopiła (od siebie dodam, że mi się zdaje, że owoc za słaby, jak na to całe beczkowe majsterkowanie, a może i inne diabelskie techniki, ale to moje zdanie). Rocznik 2000 to nowe iwestycje Magreza, ale starzy winifikatorzy, w 2001 już nowa ekipa i nowy styl... pod gusta Rollanda, Parkera i kogo tam chcecie. Z mojej strony jeszcze dodam, że nie wykluczam, że z czasem to wino stanie się lepsze, choć trudno mi w to po prostu, zwyczajnie uwierzyć. Powtórzę za Sławkiem Chrzczonowiczem - to wino jest tak beczkowe i przez to mdłe, że nawet jakby było korkowe, to by nikt tego nie zauważył;-)
wino5224#39772

cerretalto (2012-04-03)
Star, myślał indyk... :). Daj spokój temu La Tour Carnet 2001. Został zdegustowany w miarę komisyjnie, opis jest przecież poniżej - Markowi się podobał, ale już nie chce dać Barbaresco za moją ostatnią butelkę LTC :). No chyba że nie znalazł propozycji co bardzo prawdopodobne, bo jak nie wie się czego się szuka, to trudno znaleźć, nawet ostatnie komentarze :)
wino5224#39788

? (2012-04-03)
wino13066#38210
wino5224#39789

star (2012-04-03)
Poprawiłem odnośnik, dzięki ?
wino5224#39794

marek (2012-04-04)
@cerretalto
rzeczywiście nie widziałem wczesniej twojej propozycji.
Chętnie zamienię Bric Turot 1998 na La Tour Carnet 2001 + coś jeszcze ;-)
Jesli to coś jeszcze byłoby na przykład pewne Bordeaux Superieur które mi bardzo smakowało, gdybyś jeszcze jedną butelkę odnalazł ;-)

wino5224#39822

marek (2012-04-04)
@sstar a propos twojego cytatu:
"to wino jest tak beczkowe i przez to mdłe, że nawet jakby było korkowe, to by nikt tego nie zauważył;-)"
większego nonsensu to dawno nie czytałem, a czytam dużo w internecie i o różne idiotyzmy nietrudno.
Dla mnie to nonsens na poziomie "dobrze wkomponowanej beczki" w winie, które starzone w beczce nigdy nie było.
Wypiłem 12 butelek LTC 2001 i żadna z tych butelek nie usprawiedliwiała takiej oceny.

wino5224#39823

cerretalto (2012-04-04)
Marek, no coś znajdę z 2001 lub 2002 a może 1998? Dam do wyboru :). Tak czy owak pamiętam, że mamy coś do dokończenia - spróbuję ustalić coś po świętach i uzgodnić z Wami. I zgadzam się z Twoją oceną co do LTC - mnie i innym może nie bardzo pasuje, ale to dość solidne wino.
wino5224#39824

star (2012-04-05)
Dodam tylko, że o terroir dużo mowy... trawy, a potem na 18 miechów do nowego dębu (choć nie wiedzieć czemu nie całość, a 70% cuvee, czyli mieszanki) no i ok. 50% Merlota. Dane ze strony producenta.

Grand Cru Classé en 1855 du Haut-Médoc
Le Château La Tour Carnet voit ses origines remonter au XIIe siècle, ce qui fait de lui le plus ancien Château du Médoc. Son architecture est de type médiéval avec une tour construite en 1120, ceinturée de douves. Il a connu des propriétaires célèbres dont la famille de Michel de Montaigne, un des plus grands philosophes français, auteur des Essais, et qui fut deux fois Maire de Bordeaux. Le vignoble du Château La Tour Carnet y a été implanté dans l'année 1407.

Lieu : Saint Laurent Médoc.
Superficie : 65 hectares.
Encépagement : 40% Cabernet Sauvignon, 52% Merlot, 5% Cabernet Franc et 3% Petit Verdot.
Age des vignes : 30 ans.
Densité de plantation : 8000 à 10000 pieds par hectare.
Nature du sol : le domaine se caractérise par une terre composée d'un socle d'argile fortement calcaire recouvert d'une épaisse couche de graves gunziennes, constituant la fameuse «butte de La Tour Carnet».
Mode de conduite des vignes : taille en guyot double sans courson de rappel. Culture raisonnée et parcellaire. Effeuillage et éclaircissage.
Vinification : vendanges manuelles en petites cagettes avec premier tri à la vigne. Egrenage manuel de 15% de la vendange et avec érafloir mécanique type E1 pour le reste. Encuvage en cuves bois sans foulage. Macération pré fermentaire à froid. Pigeages concentriques manuels. Elevage en barriques neuves de chêne français pour 70% du volume pendant 18 mois sur lies avec bâtonnages réguliers.
Rendements moyens : 30 à 40 hl par hectare.

wino5224#39828

willycoyote (2012-04-05)
"choć nie wiedzieć czemu nie całość"... ciekawa notatka. Wino to nie jest kupazem czterech winogron winifikowane razem, jest raczej mieszaniem roznych win winifikowanych roznie w drewnie czy nie, poniewaz kazde sie zachowuje inaczej w okresie dojrzalosci a nie wszystkie moga ponosic 18 miesiecy w barykach, gdzie taniny drewna przerastaja taniny winogrona. Winiarz nawet moze zdecydowac czy uzywac czesciowo stare beczki a nie nowe, czy pozostawic wino w cementowych zbiornikach (zdatniejsze dla czerwonych) lub stalowych (zdatniejsze dla bialych). On zdecyduje to, co ma byc owocem jego roboty. Znam producenta Capichera, ktory uzywal baryki tylko dla 3% jego bialego Vermentino di Gallura przez tylko miesiac, potem mieszal je z 97% lezakujacym w stali nierdzewnej: przysiegam, ze czuje sie roznicy z winem 100% ze stali nierdzewnej oraz roznicy z winem lezakujacym w "owocach betonowych" modnych dzis. Trzy procent!
wino5224#39829

marek (2012-04-05)
@cerretalto
no to cieszę się że się zgadzamy. Mnie bardziej to wino smakowało w ciemno niż wam ale zdaje sie że ty, twój brat, mdcc i Maciej Bombol jakoś specjalnie nie krzywiliście sie pijąc to wino w ciemno. Noty były na umiarkowanym poziomie 3,5-4 na 5 możliwych.

wino5224#39830

willycoyote (2012-04-05)
Patrz na nowa mode: http://www.intravino.com/primo-piano/con-luovo-di-cemento-il-mosto-fermenta-senza-sorprese/
wino5224#39831

marek (2012-04-05)
@sstar
co do tego cytatu:
"As time has gone on, however, the 2001s have more and more convincingly outshone the 2002s. Co jest dość łatwe do wykoncypowania i niezbyt zaskakujące, bo 2002 szybciej pijalne były chyba od samego początku na mój słaby nos, a 2001 bardziej długowieczne"
to o ile znam angielski chodzi to o to że z biegiem czasu 2001 coraz bardziej zaćmił 2002. Myśle ze tu chodzi o generalną jakość win a nie kwestie o to który był wcześniej pijalny. Z tych win co piłem z rocznika 2001 mam dokładnie odwrotne wrażenie niż ty, to znaczy od początku rocznik 2001 był znakomity do picia. Za to z rocznika 2002 piłem tylko Pichon Lalande i chyba w 2007 to wino było tak gorzkie i taniczne że prawie nie do picia. Otworzone w grudniu 2011 było już bardziej przyjazdne ale wszyscy przy stole twierdzili że za wcześnie otwarte i powinno jeszcze sobie poleżeć. Jeśli na podstawie 2 butelek z jednej posiadłości oraz zaczytanych informacji można wyciagać wnioski to myśle że to nie kwestia szybszej czy późniejszej pijalności ale stylu obu roczników, w którym 2001 jest bardziej przystępny, przyjemniejszy, hedonistyczny a 2002 bardziej taniczny i surowy. Wszystkie wina jakie piłem z 2001 sprawiły mi dużo przyjemności, nie było ani jednej porażki a piłem LTC x 12, Fombraugue x 4, Chevalier x 4, Angelus x 1, Pichon Lalande x 2, Leoville Pyfferre x 1, i jakieś Margaux przyniesione przez cerretalto na degustacje

wino5224#39832

star (2012-04-06)
10 lat później, czyli Marek Bieńczyk cytuje Jeana Marca Quarina i jego ocenę roczników:
Pierwsza ósemka roczników na Lewym Brzegu wedle Quarina wygląda następująco:
2009 – 2010 – 2005 – 2003 – 2006 – 2000 – 2008 – 2011
A na Prawym:
2009 – 2005 – 2010 – 2000 – 2008 – 2011 – 2006 – 2003.

Choć głównie pisze o pierwszych ocenach rocznika 2011 w Bordeaux.

wino5224#39840

marek (2012-04-06)
Patrząc na noty win z St.Emilion czy Pomerol w rocznikach 2001 i 2003 zupełnie nie pojmuje jak można ten drugi stawiać wyżej. Nie idzie tu tylko o Parkera ale nawet oceny amatorów na CellarTracker.
wino5224#39844