Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Marialunga Cascina Bruni di Veglio Giuseppe 2000
Barolo DOCG
Włochy
Nebbiolo
Cena: 120
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Nr 4209
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Cascina Bruni di Vegli..:

sstar&let (2009-10-01) Ocena: 6
Mamy złotą myśl nie wiedzieć czemu po angielsku i ostrzeżenie dotyczące związków siarki, tym razem po niemiecku. Zawartość flaszki jednak tradycyjna, włoska. Zero eksperymentów z francuską beczką. Klasyka gatunku. Dobre!

wein-r (2009-10-06) Ocena: 5
Interesujące i mocne Barolo. Ciągle garbnikowe. Dosłownie. Deska żywiczna, darjeeling, ciało (tu dałem, a propos sposobu produkcji ;). I beczka, tak to czułem, prawie na słodko. 5 z plusem. Może kiedy indziej?
wino4209#10239

sstar&let (2009-10-06) Ocena: 6
Mi tam słodycz nie przeszkadzała. Przy takim kwasie? Ale teraz rozumiem skąd się wzięły rozważania o modernie i tradycji w Barolo;) Przytoczę uwagę Markiza: Przy stole pojawila sie dyskusja czy to tradycyjne czy modernistyczne - zgodnie z opisem na ich stronie to jednak zdecydowanie tradycja: beton i duza beczka! Wspominaliście też o Ceretto czy Conterno?
wino4209#10241

star (2012-11-24)
Willy help! Kupiłem ich Barbaresco, Fanin co się zowie. Problem w Piotrze i Pawle miałem taki, że nie wiedziałem czy starą etykietę w papierze, czy nową w atłasach wziąć. Postawiłem na tradycję wino8526#45440 okaże się czy dobrze. Formalnie to samo wino. Czy aby na pewno? Ktokolwiek widział, ktokolwiek słyszał...
wino4209#45495

star (2012-11-24)
W Grand Cru (pralinka) czyli DobreWina.pl taniej można: (pralinka) o kilkanaście złotych niż w PiPie. MM coś wspominał, że próbował (może nie to, a inne) coś od tego producenta i w porzo było, ale w fotel nie wbijało. Trochę danych:
Przydomek “Fanin” wino to zawdzięcza jednemu z członków rodziny Bruni, szczególnie dumnego z uprawy winnicy, z której to wino pochodzi. Otóż „Fanin” to dialektalna piemoncka forma zdrobnienia imienia Stefano, a wspomniana winnica leży w obrębie gminy Neive. Po długiej maceracji wino trafia do beczek ze slawońskiego dębu na rok, a kolejne trzy leżakuje w butelkach, zanim trafi do sprzedaży.
A teraz poezja, która nie do końca zachęca do konsumpcji:
Tak długie dojrzewanie daje wspaniałe, wybujałe wino o wysoko cenionych zwierzęcych, wprost drapieżnych nutach. Aromat to przede wszystkim żywica, tylko odrobina ciężkiego owocu i dużo piżma, zaś smak – gdy już rozwinie się po długiej dekantacji – zdumiewa bogactwem i ciężkim charakterem, przywodząc na myśl suche drewno, wosk i świeżo garbowana skórę.
Ciężki owoc? Pewno granat;-) A może arbuz? Aromatycznie może morwa, duszna jest przecież. Suche drewno, wosk i świeżo garbowana skóra - nawet hardkorowy koksu by wysiadł;-)

wino4209#45496

star (2012-11-24)
Przy okazji 2005 Barbaresco (MM mówi, że to nie nadzwyczajny rocznik; pewno klasyczny 2006, czy hedonistyczny 2007 lepsze, a 2004 ponoć też lepszy) na łamy New York Times trafiło (pralinka)
Indeed, in the way of romance-language cultures, Barolo is often portrayed as “masculine” to Barbaresco’s “feminine.” Practically speaking, though, this formulation is fairly pointless. Set out a glass of Barolo and a glass of Barbaresco, and I’d wager most people, even experts, couldn’t tell the difference.
The 2005 vintage, for example, is widely available right now. It is a fine vintage in its own right, yet it has been overshadowed by the almost universally praised 2004 vintage. Hence, good values are out there.
Chwalą Fausoni Sottimano (Vinoteka 13) i Produttori del Barbaresco (Alma) u nas też chwalone. Paitin, Rizzi, Romano Marengo to dla mnie zupełnie nieznani producenci. Albino Rocca i Spinetta znane i u nas.

Wine Lovers też piją Barolo i Barbaresco z 2005 (pralinka)
The 2005 Barbarescos were introduced at this tasting and the wines showed very well. 2005 was a very good vintage that probably will suffer in comparison to 2004, as the wines from that year are powerful and have the potential to age for decades. The 2005s are not as intense; yet display slightly higher levels of acidity with plenty of bright fruit.
wino4209#45497

willycoyote (2012-11-24)
Nie moge Ci pomagac. Tego barbaresco nie ma w moich ulubionych i zgadzam sie z wasza niska ocena.
wino4209#45498

star (2012-11-24)
My ocenialiśmy Barolo Marialunga 2000, a Barbaresco Fanin 2005 jeszcze czeka.
wino4209#45499

star (2012-11-24)
Przypomnę ulubione Barbaresco WillyCoyotte'a wino12503#34952 ze źródła (pralinka) Vinisfera.
wino4209#45500

star (2012-11-24)
Ciekawe listy ulubionych Barolo (Parzen, Ziliani) znajdziecie zebrane w komentarzu wino12189#45117 a odnoszące się do: (pralinka) a tu tytułem cytatu z Renato Ratti:


Cantina Bartolo Mascarello
Giuseppe Mascarello-”Monprivato”
Poderi Colla-’Bussia”
Francesco Rinaldi-Cannubbio”
Vietti SLR “Rocche”
Giacomo Borgogno & Figli “Classico Riserva”
Schiavenza-”-Broglio”
Giorgio Scarzello “Vigna Merenda”
Elvio Cogno-”Ravera”
G. Brezza & Figli-”Sarmassa”

wino4209#45501

willycoyote (2012-11-24)
Prosze kolegow nie mieszac Barolo i Barbaresco. To dwoje rozne wina.
wino4209#45504

willycoyote (2012-11-24)
Widze, ze chciecie sciagnac ode mnie liste moich ulubionych barolo. Nie jestem fanem tego wina, wole raczej barbaresco. Natomiast oto one: Mario Pesce, Giovanni e Aldo Conterno, Quinto Chionetti, Beppe Colla, Bartolo Mascarello, Mauro Mascarello, Bruno Giacosa, Battista Rinaldi, Renato Ratti, Giacomo Borgogno, Alfredo Prunotto, Pio Cesare, Arnaldo Rivera, Giuseppe Cappellano, Luciano De Giacomi, Oddero, Cabutto, Brezza, Cavallotto, Vietti. Veglio tutaj tez nie ma.
wino4209#45506

star (2012-11-25)
Barbaresco wg Wine Spectatora, wg niektórych Speculatorem zwanym, (pralinka) najwyżej na liście Top 100 w 2012 roku znalazło się Punset 2007 (dobry, smaczny i dojrzały rocznik, hedonizm w czystej formie) na 95WS oraz za 40$. WillyCoyote poleca Campo Quadro z Punset dla odmiany. Barolo trochę dalej na liście WS, bo dopiero na 44 miejscu i od razu Monprivato 2007 od Giuseppe Mascarello & Figlio. Co ciekawe Willycoyote z Mascarello wspomina jedynie Bartolo i Mauro, ale już Renato Ratti chwali Giuseppe, chyba, że działają jakoś razem i stąd nieporozumienie. Widać, że Nebbiolo jeszcze w Stanach ciągle mało popularne jest, dominuje słońce Toskanii;-)
wino4209#45512

star (2012-11-25)
O Barolo Punset pisał Wojtek Bońkowski obok Ciabot Berton, dwa wertikale zaliczając. O Punset tak pisze: Punset was the first organic estate in Piedmont, having been certified since 1982 (they used to hold the #V001 certificate before numeration was changed). Marina Marcarino has been making the wines since the 1980s. There are two Barbarescos, Basarin and the lighter Campo Quadro, from a southeast-exposed vineyard named San Cristoforo; we tasted the latter from 2008 through 1998. A dalej (pralinka) o poszczególnych rocznikach. Photo: Marina Marcarino of Punset. @Soavemente.net.
wino4209#45513

star (2012-11-25)
W Polsce okazuje się, że są te Barolo od Punset dostępne w luksusowym winnym sklepie: Luxury Winestory (pralinka) i to z 1982 rocznika jak widać. Kosztuje 550zł, a serwowane jest obok innych win z 1982 (pralinka) m.in. z Barolo od Marchesi di Gresy za 830zł. Ja wysiadam.
wino4209#45514