Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Poiema Eugenio Rosi 2007
Vallagarina IGT
Włochy
Marzemino
Cena: 50
Alk: 13,00%
Kolor: cz
Nr 3252
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Eugenio Rosi:
Q 2014 Trentino Cabernet Franc

Anisos Bianco 2010 Vallagarina..

Doron 200? Vallagarina Marzemin..

Poiema 2007 Trentino Marzemino

Esegesi 2007 Vallagarina Caber..

Poiema 2007 Vallagarina Marzemi..

Poiema 2006 Vallagarina Marzemi..

Poiema 2005 Vallagarina Marzemi..

Q 2004 Trentino Cabernet Franc

Esegesi 2004 Vallagarina Cabern..

Esegesi 2003 Trentino Cabernet ..

Esegesi 2002 Trentino Cabernet ..

Esegesi 2001 Vallagarina Caber..

Poiema 2000 Trentino Marzemino

Doron Marzemino?

sstar&let (2008-09-04) Ocena: 4
Próba beczkowa wina, które dojrzewało w beczkach z drewna czereśniowego (ciliegia). Ciekawy eksperyment. Z tym, że w tym przypadku chyba nieudany. Wino utlenione (podobno drewno ma większe pory niż dąb) - aromaty tartego jabłka pozostawionego zbyt długo na powietrzu nie budzą sympatii. Choć sstarlet się spodobało. Stwierdziła, że dawno czegoś tak odlotowego nie wąchała. Wg E. Rosiego sporo lotnej kwasowości. W smaku słodsze od wersji dębowej, owocowe z bardzo cierpką wiśniową końcówką (toporniejsze od dębowych beczkowe garbniki podobno szybciej wtapiają się, z czasem prawie niknąc).

sstar&let (2009-12-01)
Teraz dąb! Wątek o różnych rodzajach dębu na Forum Wino. Cała prawda o dojrzewaniu w dębie ukryta jest tutaj;-) No może nie cała:-) Piszą, że niby węgierski dąb daje winu gładszy i bardziej miękki. W Stanach też eksperymentują z węgierskim dębem. Naukowcy badają co i jak, ale ja tam nic z tego nie rozumiem:-( Może Ggreg pomoże?
wino3252#12941

sstar&let (2009-12-01)
O różnych sposobach dojrzewania wina pisałem też tutaj. M.in. o dojrzewających w beczkach z akacji win Pravisa: l'Ora i Stravino di stravino. Na szczęście Syrae pakują do barrique.
wino3252#12942

sstar&let (2009-12-01)
Kompetentnie o rodzajach beczek napisano na Vinisferze.
wino3252#12943

sstar&let (2009-12-01)
Ze strony Kurdesz można m.in. dowiedzieć się, że dąb europejski jedno ma imię: nawet jak jest z Węgier to nazywa się francuskim:-)
wino3252#12946

sstar&let (2009-12-02)
Tak dojrzewa Marsala. U Pellegrino. Jakie beczki? Nie wiem, ale na pewno nie są to nowe, francuskie barrique:)
wino3252#12963

sstar&let (2009-12-02)
W rodzinie Adamsów wszystko jest inne, nawet beczki;) A serio, to w takich mega bekach dojrzewa wino w Adega Coop. (Vinicola, Regional) de Colares. Dąb oczywiście własny, korkowy;)
wino3252#12964

sstar&let (2009-12-02)
O beczkach i (alternatywnym?) mikroutlenianiu można przeczytać w artykule Micro-Oxidation: useful tool or the Devil's toy na stronie the Zinquisition. To tak w kontekście wątku o zmiękczaniu Tannata się urodziło.
wino3252#12975

ggreg (2009-12-02)
Myślę, że kontekst jest szerszy i warto nad nim pochylić głowę - mam na myśli alternatywne metody dojrzewania wina. Ciekawy wątek, przyznam się, że problem beczek gryzie mnie intelektualnie od dłuższego czasu. Ale, to przemyślenia raczej z gruntu etyki, biologii ewolucyjnej, ekonomii i innych rzeczy, którymi raczej nie będziecie chcieli się zajmować;-)

@Sstar. Zajrzyj tutaj , dość przystępnie przedstawiona zasada działania GC-O + garść informacji, co czym pachnie;-)


wino3252#12994