sstar&let (2009-11-21) Ocena: 5 Winnice Hiszpanii? Wiecie gdzie to jest? Tylko nie mówcie, że w Hiszpanii;) Wino proste, soczyste, choć nie kwaśne. Do sajgonek jak znalazł! Pycha! Felek Solek daje radę:) VdT to nie stołówka, tylko owoc ziemi;) @Wineland
bacchus (2009-11-21) Airen - czy to nie ten szczep-chwast w Hiszpanii? ;) lider pod względem nasadzeń w Hiszpanii? wino2951#12437
sstar&let (2009-11-21) A nie jest czasami liderem w ogóle, w świecie, nie tylko w Hiszpanii? Hiszpania chyba rządzi w masie. wino2951#12438
bacchus (2009-11-21) Jakbyś miał dane statystyczne pod względem upraw na świecie... byłbym wdzięczny :D
Myślę, że Airen to tylko w Hiszpanii bo nigdzie indziej nie jest uprawiany w takiej ilości. A taki Cabernet sadzi się wszędzie. Ciekaw jestem jak to wygląda w liczbach... wino2951#12439
sstar&let (2009-11-21) Miałem jakieś dane i stąd też pamiętam, że Airen Rulez i to w świecie. Na szybko znalazłem taki oto link. Nie tylko ty się zdziwiłeś:) Wyprzedza właśnie Caberneta, choć może to się już zmieniło? wino2951#12440
sstar&let (2009-11-21) Tu nieco starsze dane (poprzedni link był z 2008!) wg których la Mancha daje radę światu, czyli Airen w la Manchy wystarcza, no może Valdepanas trochę pomogło:) Może ktoś znajdzie nowsze dane, wg których CS minął Airena w ostatnim roku. Tym bardziej, że Airena raczej wyrywają ostatnio, a CS sadzą! wino2951#12441
sstar&let (2009-11-21) We Francji też cab nie króluje, musi uznać dominację Carignan, konia pociągowego win z południa, obecnie wyrywanego na potęgę i zastępowanego np. Syrah! wino2951#12442
peyotl (2009-11-21) Czy ktos potrafi wytłumaczyć różnicę między blackcurrant a cassis? (www.Decanter: as it ripens it tends towards the flavour of blackcurrant and, when very concentrated, cassis). Słowniki tego nie rozróżniają... wino2951#12444
pey (2009-11-21) OK, dla ścisłości - wielki Webster podaje, że cassis to likier z cz.porzeczki. Jednak internetowy Ling tłumaczy z francuskiego jako zarówno "likier" w ogóle, jak i "czarna porzeczka". wino2951#12445
sstar&let (2009-11-21) Cassis to jednak likier z czarnej porzeczki, dużo słodszy aromat niż sam czarna porzeczka. wino2951#12454
star (2024-07-07) Mucho Mas to topowy wypust Feliksa Solisa, w Biedrze za trzy dychy, niezłe, można spróbować. Całkiem poważne wino, charakterne. wino2951#532658