Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Sola Fred Celler Masroig 2018
Montsant DO
Hiszpania
Carignan
Cena: 38
Alk: 14%
Kolor: cz
Nr 16937
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Celler Masroig:

marwin (2021-01-08) Ocena: 6
Wino polecane na Winicjatywie, przez red. Sochaja.
Świetna flaszka, a za te pieniądze - hicior !
Kolor ciemnoczerwony z lekkimi fioletowymi wstawkami, intensywny.
Nos - maliny, śliwki, czereśnia, wiśnia, korzenie i rozgrzane kamienie.
Usta - do tego co powyżej dochodzi jeżyna, tytoń fajkowy i gładka tanina. Wyczuwalna beczka w żaden sposób nie przykrywa intensywnego, czystego owocu.
Osuszyłem już 3 butelki i mam własną obserwację - pić to wino w temperaturze ok 20 stopni. Pierwsze pite w ok. 16 stopniach traciło połowę walorów.
Jeśli je znajdziecie, kupujcie bez zastanawiania.
Przez lata unikałem win hiszpańskich w tej cenie, ale takie lubię. Myślę, że duży wpływ ma szczep, z którego to wino zrobiono. @Auchan

star (2021-01-09)
Precz uprzedzeniom, postanowienie noworoczne. Carignan powiadasz (pralinka) kiedyś zapijaliśmy się tym Herault...
PS maceracja węglowa?

wino16937#531136

marwin (2021-01-09)
@Star. Maceracja węglowa ? Nie wydaje mi się, choć są elementy, które mogłyby wskazywać. Ale przy moim braku wiedzy ..... Raczej nie. A co producent o tym ?
wino16937#531137

star (2021-01-10)
Lepsze z beczką. Sochaj pisze, piszesz ty. A tu https://www.enterwine.com/en/sola-fred-2018 choć w notce też cocoa;-)
wino16937#531139

(2021-01-10)
We Francji zmiękczali carignan robiąc jak bożole. Tu producent (pralinka) bez beczki.
wino16937#531140

star (2021-01-10)
Dane.
wino16937#531141

star (2021-01-10)
Cold maceration is the same process but consists of refrigerating the grape skins and juices. This cold soak pulls out brighter fruit and darker color than regular maceration. This process can take longer than regular maceration and can be more labor intensive. (pralinka)
wino16937#531142

star (2021-01-10)
Tu jest na zimno jak w Bordeaux raczej niż Beaujolais (pralinka)
wino16937#531143

marwin (2021-01-10)
Ps. Butelki jednak się różnią.
wino16937#531144

star (2021-01-11)
Na (nie) korzyść?
wino16937#531145

marwin (2021-01-11)
Wino jest dobre, ale inaczej pachnie, inaczej smakuje. Jeśli więc ma być towarzyszem jedzenia, to można się zdziwić.
wino16937#531146

star (2021-01-12)
Ta ostatnia butelka bardziej czy mniej do jedzenia się nadaje?
wino16937#531147

marwin (2021-01-12)
@Star. Każda się nadaje, ale raczej do różnego jedzenia.
wino16937#531148