Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Coeur de Roy Bernard Dugat-Py 2017
Gevrey - Chambertin AOC
Francja
Pinot Noir
Cena: 500
Alk: %
Kolor: cz
Nr 16542
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Bernard Dugat-Py:
Coeur de Roy 2003 Gevrey - Cha..

Cuvee Halinard 2002 Bourgogne P..

star (2018-11-14) Ocena: 8
MM: Burgundia, październik 2018, cd
Ostatnia degustacja wyjazdu, ale za to jaka!
Domaine Dugat-Py. Legendarny producent. Według wielu najlepiej prowadzone winnice w całej Francji.
13te pokolenie winiarzy. Domenę prowadzą wspólnie ojciec i syn: Bernard i Loic. Piwnica z połowy XII wieku. 20 parcel, z czego 18 VV – co najmniej 60 letnich. Średni wiek 70 lat. Pradziadek Loica był również producentem podkładek, dlatego też domena ma najlepsze krzewy w regionie. Winnica jest najważniejsza – jakość krzewów, owoców, koncentracja. Loic pracuje z ojcem 21 lat. Organiczna posiadłość, de facto biodynamiczna, ale nie chcą certyfikować. Każda zmiana w winifikacji widoczna dopiero po 5 latach – wtedy można ocenić konsekwencję, dlatego też są bardzo ostrożni. Na razie są ze swoich wszystkich decyzji zadowoleni. 12 ha. Małe parcele, czasami tylko 1 beczka wina, gdyż bardzo małe wydajności – około 16hla/ha. Podłoże mocno zażelazione, co sprzyja Pinot Noir, gdyż utrzymuje większą wilgotność. Ich drzewka, które mają 90 lat ciągną z ziemi, nawet z 12 metrów głębokości, dlatego też żywią się zupełnie czymś innym niż młode drzewka. Mają kilka piwnic, ostatnia sprzed 15 lat. Wykute w skale. Są bardzo zadowoleni z rocznika 2018. Będzie wielki, skoncentrowany, do długiego starzenia. 2017 otworzy się dużo wcześniej. Bardzo długie i powolne fermentacje. Bez filtracji. Nie szaptalizują. Nic oczywiście nie dorzucają do wina. Udaje im się wybierać idealny moment do zbiorów, gdyż cały czas są w winnicy, na zewnątrz i doskonale to czują. Domena nie komunikuje dokładnie, jak winifikuje – to pewnego rodzaju tajemnica. Widzieliśmy w piwnicy jedną amforę, ale Loic przemilczał nasze pytanie o nią. Dla nich najważniejsza jest jakość owoców. Spróbowaliśmy kilku win z rocznika 2017, oczywiście z beczek.
Gevrey Chambertin VV Village 2017 – roczna produkcja od 3 do 4 tys. butelek. Krzewy 40-50 letnie. Winifikacja tradycyjna. Wino niefiltrowane. Starzone 16-18 miesięcy w beczce, w 30% nowej. Bardzo poważne podejście do degustacji. Bernard za każdym razem mieszał dla nas wino z różnych beczek, mocno napowietrzał. Potęga owocu. „0” słodyczy, ociężałości. Sprężyste. Czereśnie, ciemne owoce. Długie, fantastyczne. Zaniemówiłem z wrażenia.
Gevrey Chambertin Cuvee Coeur de Roy 2017 – 3 ha, krzewy 100-150 lat (więcej tych starszych krzewów). Produkcja 4.5-5 tys. butelek. Podobnie, jak poprzednie, ale więcej porzeczki. Większy garbnik. Bardzo długie, świetne.
Gevrey Chambertin 1Cru Les Corbeaux 2017 – 2 parcele, działka tuż obok Mazis Chambertin. Krzewy 60-80 letnie. Wino bardziej malinowe. Wielka koncentracja. Dość otwarte. Delikatne, finezyjne. Mniej tanin. Eleganckie.
Gevrey Chambertin 1Cru Petite Chapelle 2017 – 3 parcele, produkcja 1000-1500 butelek. 100% nowej beczki. Krzewy 60-80 letnie. Bardzo szeroka gama zapachów. Złożone. Bardziej kwiatowe niż owocowe. Zero słodyczy.
Mazoyeres Chambertin Grand Cru 2017 – działka 1/3 ha, 2 parcelki. Krzewy 45-70 letnie. Całkowicie zamknięte. „Chłodne” wino. Bardzo mineralne; dużo kamieni, mało ziemi. Bywa pieprzne. Usta malinowe, ciemne owoce. Przyprawy, pieprz. Pełne. Pić 20 letnie.
Mazis Chambertin Grand Cru 2017 – 3 parcelki, 50-70-90 letnie krzewy. 100% nowej beczki. Największa parcela, to ta 90 letnia i ona decyduje o charakterze wina. Mazis bardzo ewoluuje i dochodzi dopiero po 15-17 latach. Dziś fiołki i karmel. Pyszne.

Nic dodać, nic ująć. Wielkie wina. W zasadzie można tylko o nich poczytać, bo kupić prawie się nie da.
Na koniec naszego pobytu we Francji zjedliśmy świetny lunch w Auberge du Vieux Pressoir w Chenove. Genialna wątróbka cielęca. Genialna! @Winoblisko