Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Cote Rozier Patrick & Christophe Bonnefond 2006
Cote Rotie AOC
Francja
Syrah
Cena: 350
Alk: 13,00%
Kolor: cz
Nr 14941
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Patrick & Christophe B..:

star (2014-03-08) Ocena: 6
Pierwszy grillowany, czy też przypieczony "kot", znaczy zbocze z kolekcji. Obstawiałem w ciemno Cabernet Sauvignon i Barberę, żeby śmieszniej było:-) Wino lekko gorzkawe, jest ciało i kwas. Smołą pachnie, eufemistycznie rzecz ujmując. Pełne i cieliste. Czuć też beczkę, klej, jak w niektórych beczkowych winach, czasem w cabach, czasem w innych - np. brunello, klej biurowy. Ocena 6-7, ze wskazaniem, w kółeczku szósteczka. Sprzedane w cenie białego, czyli Muscadeta za pięć dych ponoć, pomyłka. @101win

star (2014-03-08) Ocena: 7
Zdarza się najlepszym, że Cote Rotie robi za Muscadeta, czy też odwrotnie. Bo to taki kot Schroedingera pewno;-)
wino14941#49823

star (2014-03-08)
Chłopaki nie boją się nowego dębu, co Parkerowi zwyczajnie się podoba. Patrick (in the vineyards)and Christophe (pictured, who works in the cellar and on sales) took over the family owned vineyard in 1990. Their father Charles Bonnefond owned and worked 2.5 ha and sold the grapes on. His sons started bottling their own wine in 1997 after a period of growing the estate to just under 7ha.(20% Côte Blonde and 80% Côte Brune). According to Robert Parker the Bonnefond Côte-Rôties 'have been among the finest of the appellation since 1998'. They craft very intense Syrah into three different cuvées. Not afraid of new oak (30% on the base wine sometimes 100% on the Roziers and Rochains) but the wines are concentrated enough to flourish with strong oak ageing. These are masculine wines- mostly Côte Brune and a minimal (2-3%) use of Viognier which age very well and demand hearty food! Może za wcześnie wypite?
wino14941#49824

star (2014-03-08)
Detale (pralinka) jak lale.
Soil type: schist/mica schist/ 1ha on loose granite & gneiss
Vine age: on average 30-35 years
Annual: 25,000 bottles
Viticultural and vinification methods
Harvesting takes place as late as possible and the whole crop is destemmed. Fermentation lasts 25 days in steel vats with remontage and pigeage.
The Rochains and Rozier wines receive up to 24 months in 90% French, 10% new oak, the classic spends 18 months in 30% new and 70% one year old barrels.
The wines are not filtered but there is a light egg-white fining.

wino14941#49825

star (2014-03-08)
Zwykłe Cote Rotie od Bonnefond (pralinka) za połowę ceny z rocznika 2007 było pyszne, widać, że coś z tym 2006 było nie halo, choć przyznaję, że z każdą chwilą było lepiej, aromatycznie czyściej, smakowo ciągle przystępnie. A tu the best of caprice (pralinka) czyli co można z Cote Rotie wycisnąć, polecam Rostaing, ulubieńca Parkera oraz nową francuską falę, czyli Gangloff. Ogier, Gerin, Guigal, Jaboulet, czy Cuilleron to klasyka. Niestety w tej apelacji równie sporo hitów, jak i kitów.
wino14941#49831