Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Il Chiuso Castello di Ama 2011
Toscana IGT
Włochy
Sangiovese
Pinot Nero
Cena: 70
Alk: %
Kolor: cz
Nr 14940
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Castello di Ama:
Ama 2013 ChiantiClassico Sangi..

Ama 2013 Chianti Classico Sang..

1999 Chianti Classico Sangiov..

star (2014-03-07) Ocena: 6
Wein-r mówił, że dobre było, więc odnotowuję, okraszając jego fotką. Dla mnie Castello di Ama, to marzenie, wyśnione, nierealne, wspomnienie z pierwszego wyjazdu do Toskanii, trzymiesięcznego pobytu w Pizie, gdy GagaPisa tam urzędowała, z Forum Wino. Nigdy wina nie piłem, ani nie kupiłem. Pamiętam, że to były jedne z najdroższych Chianti Classico. Marzeniem był Merlot l'Apparita. Teraz dołączył melanż Sangiovese i bordoskich odmian z Cabernet Franc i Merlot co się Haiku zowie, pił ktoś może?

L’Apparita per un totale di 3.84 ettari. Impiantate nel 1975 con Canaiolo e Malvasia Bianca sono state reinnestate tra il 1982 ed il 1985, a Merlot con il clone 342.

Dal 2009 Haiku è il frutto di un assemblaggio tra queste tre varietà: il 50% circa è rappresentato dal Sangiovese mentre la parte restante è stata equamente divisa tra Cabernet Franc e Merlot.
Durante l’impianto della seconda parte del Vigneto Montebuoni, iniziata nel 1997 e terminata nel 2001, fu deciso di sperimentare una nobile varietà internazionale, il Cabernet Franc fino ad allora inutilizzata ad Ama ma che, dopo una attenta analisi pedo-climatica, si suppose potesse dare buoni risultati. Furono piantate nel 2001 due piccole parcelle numerate nel catasto aziendale con i numeri 84 (di ha 1.47) e 85 (di ha 0.47) per una superficie totale di di due ettari con il clone 214, apprezzato nel bordolese per la sua capacità di produrre “vins-de garde”, su portainnesto 110R.

star (2014-03-07)
Pinot z San Lorenzo, na fotce. Con la vendemmia del 2009 nasce questo nuovo vino rosso. É un assemblaggio in percentuali diverse tra Sangiovese e Pinot Nero, al fine di rispecchiare al meglio l’identità territoriale dei vini del Castello di Ama. Il Pinot Nero fu impiantato nel 1984 sulle pendici della vallata San Lorenzo per una superficie complessiva di 4.15 ettari con cloni provenienti dalla Borgogna (111-114-115). La forma di allevamento a Lira Aperta ed il terreno ad alta percentuale calcarea di alberese e galestro permettono a questa varietà di raggiungere la perfetta maturazione. Il Sangiovese deriva dai giovani impianti di diversi vigneti di proprietà.
wino14940#49812

star (2014-03-07)
O posiadłości pisał także Tomek Prange-Barczyński. Twarze Chianti: Castello di Ama - ziemia przede wszystkim. Otwarta lira w winnicy Castello di Ama | fot. Carlo Borlenghi, Castello di Ama W 1982 r. późniejszy włoski Winogrodnik Roku (2003) Marco Pallanti rozpoczął szeroko zakrojony proces restrukturyzacji winnic Castello di Ama w pobliżu Gaiole. W ciągu pięciu lat przeszczepiono 50 tys. roślin tak, by w najlepiej predestynowanych do tego parcelach znalazły się najbardziej wartościowe krzewy sangiovese. Równocześnie Pallanti zaczął eksperymentować z merlotem, chardonnay i pinot noir. Wtedy także zmieniono system prowadzenia winnej latorośli wprowadzając tzw. otwartą lirę. Wszystko to miało miejsce w dziesięć lat po założeniu Castello di Ama przez cztery rzymskie rodziny (1972). Dziś posiadłość liczy 250 ha, z czego 90 poświęconych jest winorośli, a kolejne 40 uprawie drzew oliwnych. Średnia wysokość upraw to 480 m n.p.m.
wino14940#49814

star (2014-03-07)
Rurale pytał kiedyś o Il Chiuso. A propos di Ama to oni tam zaczeli bawić się też w pinota. Il Chiuso. Warto? Nic nie piłem. wino12364#34059 no i jak, warto?

Na Collegium Vini kiedyś znalazło się Castello di Ama Chianti Classico Vigneto La Casuccia 1993 pośród wielu tuzów. Wojtek Bońkowski wtedy podczas CHIANTI-BRUNELLO 1990-2001 - kurs ENO3, Warszawa, 24.03.2007; 14.04.2007 tak napisał o tym winie. Kolor wciąż błyszczący, ale niezbyt ciemny. Nos bardzo ziołowy, z nutami głogu i kamfory. Sporo finezji, sprawdza się stereotyp, który w Amie widzi najbardziej burgundzkie Chianti. Dobra kwasowość i długość, dobra obecność w ustach. Znakomite wino, ale już bardzo dojrzałe, w kieliszku raczej gaśnie. Bardzo wysoka kwasowość może niektórych odstręczać. Wino za drogie jak na te emocje.

wino14940#49816

star (2014-03-07) Ocena: 5
Raz jeszcze Wein-r. Tym razem bardziej wiernie i dodatkowo wrażenia po zabraniu butelki nach hause.Niezłe. 14,5E w Superiore.de. Proste, ale solidne. Surowe, jak to Ama. Nie kręci. Z czasem po kilku godzinach po otwarciu, dziwne się robi, drażniące, nie było super smaczne. Nie wymagajmy jednak 120E Chianti superanckie. Jak nie wytrzymuje kilku godzin, to szóstka za dużo.

W Superiore.de (pralinka) sprzedają Il Chiuso za 14,95E.

"Freshly cut flowers, anise, mint and sweet red berries all flesh out in the 2011 Chiuso, an attractive, mid-weight red with plenty of personality. Sweet, perfumed notes add gorgeous complexity on the finish." Antonio Galloni

"The 2011 Il Chiuso is an extremely floral and feminine expression with blue flower, wet earth and almond marzipan. A general feeling of elegance reinforces the streamlined mouthfeel." Robert Parker
wino14940#49822