Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Aszu, 6P Disznoko 1993
Tokaji Minosegi
Węgry
Furmint
Cena: 204
Alk: 12,00%
Kolor: s
Nr 14744
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Disznoko:
Szaraz 2010 Tokaji Furmint

Late Harvest 2007 Tokaji Furmin..

Szaraz 2007 Tokaji Furmint

2007 Tokaji Harslevelu

Aszu 6 2005 Tokaji Furmint 60%,..

Dry 2005 Tokaji Furmint

2003 Tokaji Furmint

Szamorodni Szaraz 2003 Tokaji ..

Feledes 2003 Tokaji Furmint
Feledes 2003 Tokaji Furmint
Hattyus Aszu, 5P 2002 Tokaji F..

Mandolas 2001 Tokaji Furmint
Mandolas, Feledes 2001 Tokaji F..
Feledes 2000 Tokaji Furmint
Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha..
Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha..
Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha..
Szamorodni, Edes, 2nd 2000 Toka..
Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha..
Aszu, 5P 2000 Tokaji Furmint, H..

Aszu, 6P 1999 Tokaji Furmint

Aszu, 6P 1997 Tokaji Furmint

Aszu 5 1995 Tokaji Furmint 60%,..
Aszu 5, 2nd 1988 Tokaji Furmint,..
Aszu 5, 2nd 1988 Tokaji Furmint..

star (2013-10-09) Ocena: 8
Nie wiem czy to http://www.sstarwines.pl/wino3019 to samo wino? To opisywane jest zupełnie fantastyczne. Kwasowość niesie, a do tego niezła koncentracja, niekoniecznie pijącego. Śmiało osiem. @Pampetrics

wein-r (2013-10-10) Ocena: 8
Etykieta inna. Więc to może jednak nie to samo? 1993 być powinno. Fotę dołączę jak będę mieć czas. :-) @Pampetrics


wino14744#48755

star (2013-10-10)
Co racja to racja! 3 udawało 9 na mojej fotce i dostałem po oczach refleksem, stąd kłopot w odszyfrowaniu. PS. Poprawiam rocznik 1999 (mniej chyba skoncentrowany, lżejszy, ale nie gorszy wbrew ocenie) na 1993, który próbowaliśmy tym razem w Bziku.
wino14744#48757

star (2013-10-10)
A ile dałeś za 1993? Rocznik 1999 kosztował w Domu Wina 204zł stąd skopiowana tutaj cena. Kontra do kompletu.
wino14744#48758

star (2013-10-10)
Uzupełniłem główną fotkę przy okazji, bo jak się okazało, coś mi się przy skalowaniu na makówce sypało:-( Przy okazji info o Disznoko (pralinka) z Vintus Wines.

Wine blogger Jamie Goode writes of his recent trip to Tokaj, Hungary, where he meet with the talented winemaker of Disznókö, László Mészáros. Goode says, “I’ve said it before, and likely I will say it again, that it is when you visit a region that the penny drops: all the book learning and knowledge of the wines falls into place, and you begin to understand the wines on another level.

Disznókő spreads over 250 acres at the south-west entrance of the Tokaj region. Tokaj is thought to be the first vineyard region in the world to have adopted a classification system and, incredibly, the entire Disznókő estate was classified as a first growth property in 1772 at the time of the initial classification by royal decree. The estate’s vineyards today are still wholly classified as first growth.

The Disznókő estate is essentially a hill of volcanic clay soil with perlite pebbles: at the top of the hill is the boar-shaped rock from which the estate takes its name, and the vineyards are arranged down the southern slope, with the winery at the bottom of the slopes. The vineyard is protected by the cold northern winds by the Zemplén hills right behind it, and draws light and heat from its southerly exposure.

In 1992, shortly after the fall of communism in Hungary, the estate was acquired by new owners and a long series of improvements initiated: the vineyards were rehabilitated and replanted, old buildings were refurbished, and new winemaking facilities were constructed. The new winery pays homage to the nearby old winery, and inside the new winery it quickly becomes apparent how Disznókő has, above any other estate in the region, restored Tokaji’s reputation to the days it was considered “the wine of kings and king of wines” (Louis XIV).
wino14744#48759

star (2013-10-10)
Disznoko produkuje (a może produkował?) także drugą etykietę, taką z łabędziem (widoczną na fotkach po lewej stronie innych win) - słabszą na ogół niż pierwszą, co potwierdzają nieliczne próby i opinie krytyki;-)
wino14744#48760

star (2013-10-12)
No i kontekst - wieczór w Bziku Kulinarnym, w którym polało się trochę słodyczy (pralinka)
wino14744#48770

mkonwicki (2013-10-13) Ocena: 8
Fantastyczne wino. Nic więcej dodawać nie trzeba. Słodycz, kwas, a miedzy nimi dużo różności. Pycha!
wino14744#48782

cerretalto (2013-10-14) Ocena: 8
Wyjątkowo muszę zgodzić się z przedmówcami :). Zresztą grzechem byłoby się nie zgodzić. Bardzo bogate.
wino14744#48784

star (2013-10-14)
No właśnie. Bogactwo i głębia, bez kompromitacji świeżości, czyli pełnia, a nie ulepek.
wino14744#48785