Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Premier Cru Montmains William Fevre 2007
Chablis AOC
Francja
Chardonnay
Cena: 84
Alk: 13,00%
Kolor: b
Nr 14508
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od William Fevre:
2014 Petit Chablis Chardonna..

2008 Petit Chablis Chardonnay

"Sauvignon" 2008 Saint - Bris S..

2008 Saint-Bris Sauvignon Blan..

2008 Chablis Chardonnay

La Mision Reserva 2008 Maipo V..

Fourchaume PC, "Vignoble de Vau..

2007 Chablis Chardonnay

2007 Petit Chablis Chardonna..

Les Lys 2007 Chablis Premier C..

Single Vineyard 2007 Valle del ..

Champs Royaux 2006 Chablis Char..

Bourgos GC, "Cote Bouguerots" ..

Les Preuses GC, 2006 Chablis C..

Fourchaume PC 2006 Chablis Char..

Premier Cru Montmains 2006 Chab..

La Mision 2005 Maipo Valley Pin..

Bourgos GC 2004 Chablis Chard..

La Mision 2004 Maipo Valley Pin..

ggreg (2013-05-04) Ocena: 7
Jasne, cytrynowo-żółte z zielonkawym odcieniem. Nos średnio intensywny, owocowo-roślinny: owoce cytrusowe, zielone jabłka, lekkie nuty roślinne, migdały. Średnia budowa, wyraziste, harmonijne, wytrawne, esencjonalne, "kredowe", długie. Db+, z sushi i ślimakami po burgundzku bdb. @101win

star (2013-05-04)
Jak się robi ślimaki po burgundzku?
wino14508#47609

ggreg (2013-05-04)
Procedura jest dość mozolna: (pralinka) Ja poszedłem na skróty, do Delimy, i nabyłem drogą kupna gotowe, mrożone, eko, bez konserwantów, etc. Smaczne niebywale;-)
wino14508#47610

star (2013-05-05)
Morgan Delacloche ponoć mówił, że 2006 to gorący rocznik był (pralinka) więc może nieco gorzej, ew. mniej typowo wypadł niż 2007.
wino14508#47614

star (2013-05-05)
Wine Spectator się nie certoli i równo po 2000 roczniku (poprawa formy?) 90PP daje (pralinka) zaś ciepły 2005 wg WS wyjątkowo dobry, na 92PP.
wino14508#47616

star (2013-05-05)
A przejęła je od Fevre'a szampańska rodzina Henriot jak widać na (pralinka) www producenta, gdzie dominuje słowo klucz, czy raczej wytrych kimmeridgien (pralinka) making the terroir of Chablis one-of-a-kind, all of which amplifies the characteristics of Chardonnay.

A teraz o historii trochę.

Coming from a family that has been in the Chablis region for more than 250 years, William Fèvre’s father was already a great wine-maker after World War II. His son William founded the Domaine de la Maladière and announced his first harvest in 1959.

For many years, William Fèvre (who to this day enjoys a very good reputation as a defender of historically renowned terroirs), has worked each plot keenly and skilfully so as to make wine whose personality reflects the authenticity of the soils from which they spring.

In 1998, the venerable Henriot family from Champagne succeeded him.

wino14508#47617