Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Grand Cru Domaine Damoy 1992
Chambertin AOC
Francja
Pinot Noir
Cena: 500
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Nr 14341
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Domaine Damoy:
Rouge 2013 Bourgogne Pinot Noi..

Les Longeroies 2012 Marsannay ..

Clos Tamisot 2005 Gevrey Chambe..

Grand Cru 2005 Chapelle Chamber..

Grand Cru Cru Clos de Beze 2005..

sstar (2013-02-11) Ocena: 7
Wina Pierre'a Damoy, które kiedyś próbowałem na degustacji w Caves Auge powalały raczej strukturą, ale od pitych za młodu, w listopadowy wieczór, na chłodnej paryskiej ulicy, prosto z beczek, na których stały butelki, bo przecież nie próby beczkowe, ciężko się dziwić, że kwas i garbnik wybijały się na pierwsze tło. Tym razem kameralniej, w dobrym towarzystwie, w cieplejszej nieco piwnicy Grains Nobles trafił mi się dojrzały już rocznik 1992, więc porównanie wrażeń z pewnością będzie ciekawe.

Co ciekawe Pierre Damoy właśnie w tym roczniku przejął winnicę. Pierwsze Chapelle Chambertin i Clos Tamisot ma ponoć dobre. Rocznik 1992 ponoć był dość obfity w Burgundii, co jak wiadomo, niekoniecznie musi iść w parze z jakością. Mówią, że precoce maturite - przedwczesna dojrzałość oraz volume superieur et heterogenite - duży zbiór i brak jednorodności, czyli poziom mocno zróżnicowany. Widać, że to nie 2002.

Teraz o samym winie. Trochę nut lakierowatych, takich jakie czasem czuje się w beczkowych austriackich winach, jeśli wiecie co mam na myśli? Do tego trochę siarki, jak z zapałek. Usta podobnie, ale pyszne i soczyste. Szptalizacja, czyli dodanie cukru, przedłuża fermentację, więcej ciała dzięki temu ponoć itp. Mi się podoba, choć tych delikatesików z Francji nieco (już?) suszyło, wspominali, że un peu sec, a pewno mieli na myśli tanins asecheront, a do tego wspominali, że metallise, choć pas deviant. No i drożdże rdzenne, endemiczne, czyli levure indigene. Tyle nauki francuskiego, jak co, to mnie Temi poprawi i wytłumaczy;-) Dodam jeszcze, że początkowy smak słodyczy, przechodzi w kwasowy posmak. Mówili jeszcze, że chalereu czyli cielisty i peu alcool, co znaczy, że odrobinę alkoholowe. Ocena 6-7, ze wskazaniem, w kółeczku, na siódemkę. Cenę zgaduję. @Grains Nobles, en 2

star (2013-02-11)
Win tych w Polsce nie ma i pewno długo jeszcze nie będzie. Na pewno nie są to inicjacyjne burgundy, choć może podstawowe pije się przyjemniej już w młodości, ew. roczniki jak 2007 wcześniej gotowe do picia. O producencie ze stron (pralinka) Divine-Bugundy-Wine.com:


Pierre DAMOY has been responsible for this impressive estate since July 1992, when he took over for his uncle. Pierre found himself at the helm of what is indeed one of the jewels of the Côte d'Or: 25 acres of vines, 75% of which lie in 3 of the most esteemed Grands Crus in Burgundy. the Domaine owns 35% of the magnificent Chambertin-Clos de Bèze growth and 40% of Chapelle-Chambertin.

Viti/viniculture: With a diploma in general agriculture , Pierre possesses a studied understanding of the dynamics of the vineyard . He generally favors a manual approach, including ploughing, green harvesting and leaf thinning and uses no herbicides. Sprays and interventions are limited to a minimum and the integrity of the soil and the law of Nature are extremely important . The grapes are harvested by hand as late as possible to obtain maximum ripeness . Severe sorting of the fruit in the vineyard before and during the harvest and again at the winery . The stalks are removed but the grapes are not milled with a view to keeping the berries intact Prior to fermenting, grapes undergo a maceration of 6-7 and sometimes 10 to 15 days below 15°C ; fermentation lasts 10 -15 days in open vats, with caps punched down manually . The “grandes cuvees “ are matured in 70 to 100 % new oak including the Tamisot ; 30 à 50% for the rest in small Bertranges and Allier oak casks The wines remain on their original lees until bottling which generally takes place after 18 months but occasionally 21 even 36 months depending on vintage style under Pierre’s strict supervision without fining or filtering. Terroir is the watchword here
In 1997, the estate press-house was thoroughly modernized and there was a complete revamping in 2002 and none of the equipment is older than 5 years .


O samym winie piszą tak:
Chambertin :small 1 hectare plot at extreme northern end of the vineyard : Colour : dense garnet ; Bouquet : brooding, animal, inky, forest floor ; Palate : 4 square ; dense and unyielding ; strong tannin profile .

Widać, że nie jest to burgund po stronie owocu, a w młodości pije się go ciężko, trzeba czekać i widać, że 20 lat mu nie zaszkodziło. Jak z takiej młodej próbki wyrokować o ewolucji? Trudna sprawa.
wino14341#46725

star (2013-02-11) Ocena: 6
Tak wygląda paryska piwniczność. W porównaniu z krakowską butelki może i nieco mniej naturalne, ale chyba z wyższej półki;-) Ocena ciągnie w dół za aromatyczną stronę, jak u naturalistów;-) @Grains Nobles, en 2


wino14341#46727