Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile

Podstrana
Chorwacja
Podsuszane
Cena: 30
Alk: %
Kolor: cz
Nr 14115
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

star (2012-11-16) Ocena: 6
To mój pierwszy Prosek. Po czekoladzie wydał się niezbyt słodki i ciekawy w smaku, czuć, że z winogron i to podsuszanych. Jest w nim odrobina garbnika, cień kwasowości, a do tego niezbyt ulepkowa, przyjemna słodycz. Orachowicy i tego w środku (jak to się zowie?) nie próbowaliśmy:-( A Prosek (proszek?) pewno nadałby się na tarasowe popitko na lato, a tu mgła i jesienna deprecha nadciąga, więc w ramach walki z nią przypomnę może wpis Marmaja z wakacji, zresztą a propos.


Opatijska Riviera wino7210#9291
To moja ulubiona część Chorwacji. Trochę tu więcej zieleni niż w Dalmacji, czego na tym zdjęciu akurat nie widać. Morze bajkowe, ale aby zejść do plaży z całym "ekwipunkiem" trzeba trochę wysiłku. Oczywiście można skoczyć bezpośrednio ze skały dostarczając emocji nie tylko sobie ale i innym plażowiczom (widziałem kilku śmiałków również z Polski). Wspaniałe miejsce dla osób lubiących nurkować; niekoniecznie ze specjalistycznym sprzętem. Okoliczne miasteczka to włoski charakter z domieszką secesji pamiątającej Franciszka Józefa. Podobno przechadzał się on nieraz z cesarzową Sisi nadmorską promenadą Opatii. Bywał tu również Marszałek Piłsudski. Wieczorem można nasycić oczy wspaniałym widokiem na pięknie oświetloną Rijekę i napić się wina z południowodalmatyńskiego półwyspu Peljesac, słynnego w świecie właśnie z doskonałego wina. Można też spróbować lokalnej ciekawostki jaką jest wino produkowane z suszonych winogron o nazwie Prosek.
@Chorwacja

marmaj (2012-11-16)
To pośrodku nazywa się travarica. Wszystkie trunki kupione bezpośrednio u domowego wytwórcy - właściciela apartamentu (to określenie trochę na wyrost, ale tak w Chorwacji nazywają pokoje z kuchnią do dyspozycji gości) w Podstranie kilkanaście kilometrów od Splitu, gdzie zatrzymujemy się już drugi rok z rzędu. Nasi gospodarze mają w zwyczaju organizować na koniec pobytu kolację pożegnalną połączoną z degustacją trunków. Mnie najbardziej smakuje orahovica.
wino14115#45347

marmaj (2012-11-16)
Jeszcze zdjęcie z Podstrany.
wino14115#45348

star (2012-11-16)
Piękna tradycja:-) Jest jeszcze coś takiego jak rakija i maraskino, nie znam się na tym i nie wiem czym one się różnią.
wino14115#45349

star (2012-11-16)
Trochę informacji turystycznej (pralinka) nie zaszkodzi:-)


Rakija - chorwacja wódka (Vodka)

Rodzaje wódek: Orahovica (orzechówka), Rogacica (z owoców drzewa chlebowego), Travarica (ze specjalnym gatunkiem mocno aromatycznej trawy), Sljivovica (śliwowica), początek jesieni w Dolinie Neretwy i okolicach Ploce, Opuzen to raj dla miłośników domowej roboty wódek owocowych: wiśniówki, morelówki, pomarańczówki itd.

Pelinkovac - likier ziołowy

Maraschino - likier ze specjalnego gatunku wiśni- produkt regionalny z Zadaru

Wino wytrawne, słodkie, czerwone, biełe / Vino suho, sladko, crno, bijelo

Grasevina - popularne biełe wino obiadowe

Dingać - dobre czerwone wino wytrawne z półwyspu Peljesac
Prosek - słodkie wino deserowe o rodzynkowym kolorze. Proszek bez problemu mozna kupić w sklepie- najlepszy Dijoklecijan.

wino14115#45351

star (2021-12-24)
Tym razem z gór. Z życzeniami świątecznymi dla Wszystkich.
wino14115#531632

temi (2021-12-25)
Wzajem!

Ps. Widzę, że święta skromnie, ale prozdrowotnie. Pochwalić.

wino14115#531635