Podstrana Chorwacja Podsuszane Cena: 30 Alk: % Kolor: cz Nr 14115 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
star (2012-11-16) Ocena: 6 To mój pierwszy Prosek. Po czekoladzie wydał się niezbyt słodki i ciekawy w smaku, czuć, że z winogron i to podsuszanych. Jest w nim odrobina garbnika, cień kwasowości, a do tego niezbyt ulepkowa, przyjemna słodycz. Orachowicy i tego w środku (jak to się zowie?) nie próbowaliśmy:-( A Prosek (proszek?) pewno nadałby się na tarasowe popitko na lato, a tu mgła i jesienna deprecha nadciąga, więc w ramach walki z nią przypomnę może wpis Marmaja z wakacji, zresztą a propos.
Opatijska Rivierawino7210#9291 To moja ulubiona część Chorwacji. Trochę tu więcej zieleni niż w Dalmacji, czego na tym zdjęciu akurat nie widać. Morze bajkowe, ale aby zejść do plaży z całym "ekwipunkiem" trzeba trochę wysiłku. Oczywiście można skoczyć bezpośrednio ze skały dostarczając emocji nie tylko sobie ale i innym plażowiczom (widziałem kilku śmiałków również z Polski). Wspaniałe miejsce dla osób lubiących nurkować; niekoniecznie ze specjalistycznym sprzętem. Okoliczne miasteczka to włoski charakter z domieszką secesji pamiątającej Franciszka Józefa. Podobno przechadzał się on nieraz z cesarzową Sisi nadmorską promenadą Opatii. Bywał tu również Marszałek Piłsudski. Wieczorem można nasycić oczy wspaniałym widokiem na pięknie oświetloną Rijekę i napić się wina z południowodalmatyńskiego półwyspu Peljesac, słynnego w świecie właśnie z doskonałego wina. Można też spróbować lokalnej ciekawostki jaką jest wino produkowane z suszonych winogron o nazwie Prosek.
@Chorwacja
marmaj (2012-11-16) To pośrodku nazywa się travarica. Wszystkie trunki kupione bezpośrednio u domowego wytwórcy - właściciela apartamentu (to określenie trochę na wyrost, ale tak w Chorwacji nazywają pokoje z kuchnią do dyspozycji gości) w Podstranie kilkanaście kilometrów od Splitu, gdzie zatrzymujemy się już drugi rok z rzędu. Nasi gospodarze mają w zwyczaju organizować na koniec pobytu kolację pożegnalną połączoną z degustacją trunków. Mnie najbardziej smakuje orahovica. wino14115#45347
marmaj (2012-11-16) Jeszcze zdjęcie z Podstrany. wino14115#45348
star (2012-11-16) Piękna tradycja:-) Jest jeszcze coś takiego jak rakija i maraskino, nie znam się na tym i nie wiem czym one się różnią. wino14115#45349
star (2012-11-16) Trochę informacji turystycznej (pralinka) nie zaszkodzi:-)
Rakija - chorwacja wódka (Vodka)
Rodzaje wódek: Orahovica (orzechówka), Rogacica (z owoców drzewa chlebowego), Travarica (ze specjalnym gatunkiem mocno aromatycznej trawy), Sljivovica (śliwowica), początek jesieni w Dolinie Neretwy i okolicach Ploce, Opuzen to raj dla miłośników domowej roboty wódek owocowych: wiśniówki, morelówki, pomarańczówki itd.
Pelinkovac - likier ziołowy
Maraschino - likier ze specjalnego gatunku wiśni- produkt regionalny z Zadaru
Dingać - dobre czerwone wino wytrawne z półwyspu Peljesac
Prosek - słodkie wino deserowe o rodzynkowym kolorze. Proszek bez problemu mozna kupić w sklepie- najlepszy Dijoklecijan. wino14115#45351
star (2021-12-24) Tym razem z gór. Z życzeniami świątecznymi dla Wszystkich. wino14115#531632
temi (2021-12-25) Wzajem!
Ps. Widzę, że święta skromnie, ale prozdrowotnie. Pochwalić. wino14115#531635