Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
QG, Colheita Seleccionada Quinta de Gomariz 2011
Vinho Verde DOC
Portugalia
Loureiro
Cena: 26
Alk: %
Kolor: b
Nr 13800
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Quinta de Gomariz:
QG, Colheita Seleccionada 2011..

QG 2011 Minho

QG, Colheita Seleccionada 2011..

sstar (2012-07-26) Ocena: 6
Loureiro na fotce w środku stawki. Klimaty roślinno-kwiatowe. Owocowe. Landrynka. Fajne. Aspiryna (trademark MKonwicki). Perlistość. Fajowe wino. Cytrusy. Grapefruit. Smaczne. Kardamon? Dostępne w Polsce. Cena może być wyższa niż te 6E na półce w Portugalii. @CVV

marwin (2012-07-27)
Tak zupełnie z innej beczki, a raczej butelki. Na zdjęciu widać obcięte kapturki na pierwszym przewężeniu. Mój włoski znajomy - enolog i sommelier w jednej osobie, zawsze się oburza na takie obcinanie kapturka, uważając, że powinien być obcięty na drugim przewężeniu. Jeśli nie ma dwóch przewężeń - to na poziomie jakby było. Tłumaczy to higieną - wino nie ścieka po owym. (Kiedyś byłem świadkiem, jak obsztorcował kelnera w restauracji). Przyznam, że zawsze robiłem tak jak on mówi - choć jeszcze go nie znałem, ale również z powodów, o których on mówi. A co na to wszystko najbardziej profesjonalna część tego forum. Czy ma to sens ? Czy tak się obcina jak on mówi, czy jak na zdjęciu ?
wino13800#42788

gp (2012-07-27)
Zdejmuje się cały. W każdym razie według ortodoksyjnych, historycznych zasad.
wino13800#42790

star (2012-07-27)
Czasem można to zrobić gołymi ręcami, obkręcając i jednocześnie ciągnąc do góry. Kohei kiedyś pokazał i podchwyciłem. Bez żadnych sommelierskich nożyków;-)
wino13800#42791

deo (2012-07-27)
Całkiem bez kapturka to jakoś tak głupio.
wino13800#42793

star (2012-07-27)
Tak też głupio. Takie jakieś obrzezane te butelki.
wino13800#42795

marwin (2012-07-27)
Tak jak Deo uważam, że bez kapturka, to, to jakby... naga była, a zawartość z tajemnicy odarta.
wino13800#42796

star (2012-07-27)
Na kapturku bywa też ukryta cenna informacja. Przekaz. Czyżby otworzył nam się wątek: sąd kapturkowy?
wino13800#42797

marwin (2012-07-27)
@Star. Czy nie ukrywasz się również pod pseudonimem - Dan Brown
wino13800#42801

star (2012-07-27)
Niektórzy po wyjeździe do Portugalii i relacjach o Vinho Verde mówią na mnie Brown Nose, ale żadnych danów nie zdobyłem;-)
wino13800#42809

star (2012-07-28)
Agnieszka Radwańska jako chorąży prezentowała się cudnie. Paul MacCartney zaśpiewał z duszą, choć pewno niedoskonale;-) Klasyfikacja medalowa prezentuje się dzięki strzałom Bogackiej nieźle:-)
wino13800#42817

star (2012-07-28)
Na Sylwię Bogacką czeka orszak z szampanem. Tyle Mauer.
wino13800#42824

star (2012-07-28)
Wino-kurow. Tak się cieszy.
wino13800#42825

star (2012-07-28)
Angielska komentatorka raczej w nastroju kurow niż wino po wyścigu.
wino13800#42826

cerretalto (2012-07-29)
@"Czy tak się obcina jak on mówi, czy jak na zdjęciu ?" - jest jeszcze trzecia droga, dobra dla leniwych, ale chyba pogardzana przez znawców, zwłaszcza tych przywiązujących wagę do celebry :). Przyrząd wygląda tak a tnie jak na fotce.

Pani Redaktor ciekawie przedstawiła 10 mitów, ale chyba nie byłaby sobą gdyby nie wtrąciła czegoś kontrowersyjnego. "Jednym z najgłupszych zwyczajów, i chyba nie wiem, czy potrafię zgadnąć, skąd się wziął, jest wąchanie korka w restauracji" - zwyczaj ten wziął się po prostu z praktyki :). Zresztą co w tym złego, nadętego itp? Chyba jest to dużo mniej obciachowe niż celebra niektórych kelnerów czy sommelierów, zwłaszcza wobec przeciętnej butelki :-). Temat wałkowany już gdzieniegdzie, np. tu wino6292#32091

wino13800#42844