Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Brut Vintage Segura Viudas 2007
Cava DO
Hiszpania
Macabeo 67%
Parellada 33%
Cena: 39
Alk: 12,00%
Kolor: m
Nr 12933
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Segura Viudas:
Prestige Brut NV Cava Parellada..

Brut NV Cava Macabeu 50%, Parel..

Lavit Brut Nature 2010 Cava Ma..

Vina Heredad Blanco 2008 Penede..

Brut Vintage 2008 Cava Macabeo..

Vina Heredad Rosat 2007 Penedes..

Vina Heredad Tinto 2006 Penedes..

Lavit Brut Nature 2004 Cava Mac..

Vina Heredad 2000 Penedes Tempra..
Brut Reserva Cava Macabeo, Par..

Lavit Rosado Brut Cava Garnach..

Semi Seco Cava Macabeo, Parell..

Cava Macebeo, Parellada, Xarel..

ggreg (2012-01-07) Ocena: 6
Rocznikowa Cava. Jasne, złoto-żółte. Piana skąpa, bardzo szybko ustępująca. Liczne, drobne, układające się w sznur pereł bąbelki. Nos dyskretny, jabłkowo-drożdżowy, dziwna, ale przyjemna, nuta petrochemiczna. Średnia budowa, strukturalne, mocno pieniste w ustach, wytrawne, jabłkowe, lekka goryczka i nuty tostowe, średnio długie. Dobre+, pasowało do sałatki kuskus z tuńczykiem w stylu orient. @wina.pl

ggreg (2012-01-07)
Cava odmieniła oblicze sałatki, tej sałatki:
wino12933#37408

star (2012-01-07)
Cava z czego, to z grubsza wiadomo. A sałatka? Oprócz ryżu oczywiście, bo to chyba widać, chyba, że jakiś specjalny;-)
wino12933#37412

star (2012-01-07)
Tuńczyka przed chwilą doczytałem (najpierw oglądam obrazki;-), a styl orient jak rozumiem przyprawy, choć chyba coś jeszcze?
wino12933#37413

star (2012-01-07)
Może jakiś przepis? To jeszcze dziś zrobię:-) Chyba, że pójdę w kierunku sushi - na razie mam jeden konieczny składnik - szampana;-)
wino12933#37414

ggreg (2012-01-07)
Kuskus (ok. 250 g) zalać w odpowiedniej proporcji bulionem warzywnym (ewentualnie drobiowym), dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek ex. ver. dobrej jakości, wymieszać widelcem i odstawić do napęcznienia. Ok. 100 g orzeszków pinii uprażyć na złoty kolor na suchej patelni, dodać do kuskusu. Na tej samej patelni uprażyć 2 czubate łyżeczki nasion kolendry, czubatą łyżeczkę kminu rzymskiego, pokruszoną 5 cm laskę cynamonu (proporcje można zmieniać wg własnego upodobania), przyprawy utrzeć na proszek w moździerzu, lub zmielić w młynku. Na patelni podsmażyć na łyżce oliwy małą, drobno posiekaną cebulę (ok. 8 min.), dodać posiekany duży ząbek czosnku, podsmażać kolejną minutę, dodać uprażone, zmielone przyprawy, łyżeczkę kurkumy, 1 drobne rozkruszone suszone peperoncino (lub wg uznania inną ostrą paprykę w proszku) i podsmażać przez kolejną minutę. Patelnię zdjąć z ognia, wlać sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny, dodać do kuskusu i dobrze wymieszać widelcem. Drobno posiekać 3 szalotki, 3 podłużne pomidory, 1 długi ogórek bez skóry i pestek, pęczek pietruszki (oryginalnie występuje kolendra, ale ja nie lubię) i dodać do kuskusu razem ze 100 g rodzynek sułtanek. Odcedzić 2 puszki tuńczyka dobrej jakości w sosie własnym, dodać do kuskusu. Całość delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 12 h. Podawać w temp. pokojowej. Ryżu nie dodałem. Wina do tej sałatki dobieram pod kątem ilości i rodzaju użytych przypraw.
wino12933#37446

rurale (2012-01-07)
To musi być dobre. Tylko że strasznie skomplikowane:)
wino12933#37449

denko (2012-01-07)
@Ggreg: Jak przejdę na emeryturę, to się zajmę kucharzeniem...Przypomniał mi się dowcip o tym, jak przechodzień szukał pewnego przybytku:) Ale na serio: dzięki za przepis.

@Rurale: Kaszka manna, curry z torebki, szprotki w oleju. Rozmieszać. I tylko mi nie mów, że "prawie" robi wielką różnicę:)))

wino12933#37451

ggreg (2012-03-31) Ocena: 6
"Dziwna, ale przyjemna, nuta petrochemiczna" zanikła, pojawiła się nie mniej dziwna, ale równie przyjemna nuta kopru włoskiego. Tym razem wino towarzyszyło sushi (wiem, wiem, jest passé) i było to dobrane towarzystwo.
wino12933#39697