Brut Vintage Segura Viudas 2007 Cava DO Hiszpania Macabeo 67% Parellada 33% Cena: 39 Alk: 12,00% Kolor: m Nr 12933 www
Legenda (ocena):
![](images/star.jpg) ![](images/star.jpg) ![](images/star.jpg) ![](images/star.jpg)
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
![](images/star.jpg) ![](images/star.jpg) ![](images/star.jpg)
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
![](images/star.jpg) ![](images/star.jpg)
6 - dobre, interesujące
![](images/star.jpg)
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
| ![](images/12933.JPG)
Inne od Segura Viudas: Prestige Brut NV Cava Parellada..
![](images/5282.JPG) Semi Sec Reserva NV Cava Macab..
![](images/16854.JPG) Brut NV Cava Macabeu 50%, Parel..
![](images/4655.JPG) Lavit Brut Nature 2010 Cava Ma..
![](images/14687.JPG) Vina Heredad Blanco 2008 Penede..
![](images/8467.JPG) Brut Vintage 2008 Cava Macabeo..
![](images/14686.JPG) Vina Heredad Rosat 2007 Penedes..
![](images/8603.JPG) Vina Heredad Tinto 2006 Penedes..
![](images/8267.JPG) Lavit Brut Nature 2004 Cava Mac..
![](images/7203.JPG) Vina Heredad 2000 Penedes Tempra.. Brut Reserva Cava Macabeo, Par..
![](images/7317.JPG) Lavit Rosado Brut Cava Garnach..
![](images/8471.JPG) Semi Seco Cava Macabeo, Parell..
![](images/8604.JPG) Cava Macebeo, Parellada, Xarel..
| ggreg (2012-01-07) ![](images/star.jpg) ![](images/star.jpg) Ocena: 6 Rocznikowa Cava. Jasne, złoto-żółte. Piana skąpa, bardzo szybko ustępująca. Liczne, drobne, układające się w sznur pereł bąbelki. Nos dyskretny, jabłkowo-drożdżowy, dziwna, ale przyjemna, nuta petrochemiczna. Średnia budowa, strukturalne, mocno pieniste w ustach, wytrawne, jabłkowe, lekka goryczka i nuty tostowe, średnio długie. Dobre+, pasowało do sałatki kuskus z tuńczykiem w stylu orient. @wina.pl ggreg (2012-01-07) Cava odmieniła oblicze sałatki, tej sałatki: wino12933#37408 ![](images/0037408.JPG) star (2012-01-07) Cava z czego, to z grubsza wiadomo. A sałatka? Oprócz ryżu oczywiście, bo to chyba widać, chyba, że jakiś specjalny;-) wino12933#37412 star (2012-01-07) Tuńczyka przed chwilą doczytałem (najpierw oglądam obrazki;-), a styl orient jak rozumiem przyprawy, choć chyba coś jeszcze? wino12933#37413 star (2012-01-07) Może jakiś przepis? To jeszcze dziś zrobię:-) Chyba, że pójdę w kierunku sushi - na razie mam jeden konieczny składnik - szampana;-) wino12933#37414 ggreg (2012-01-07) Kuskus (ok. 250 g) zalać w odpowiedniej proporcji bulionem warzywnym (ewentualnie drobiowym), dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek ex. ver. dobrej jakości, wymieszać widelcem i odstawić do napęcznienia. Ok. 100 g orzeszków pinii uprażyć na złoty kolor na suchej patelni, dodać do kuskusu. Na tej samej patelni uprażyć 2 czubate łyżeczki nasion kolendry, czubatą łyżeczkę kminu rzymskiego, pokruszoną 5 cm laskę cynamonu (proporcje można zmieniać wg własnego upodobania), przyprawy utrzeć na proszek w moździerzu, lub zmielić w młynku. Na patelni podsmażyć na łyżce oliwy małą, drobno posiekaną cebulę (ok. 8 min.), dodać posiekany duży ząbek czosnku, podsmażać kolejną minutę, dodać uprażone, zmielone przyprawy, łyżeczkę kurkumy, 1 drobne rozkruszone suszone peperoncino (lub wg uznania inną ostrą paprykę w proszku) i podsmażać przez kolejną minutę. Patelnię zdjąć z ognia, wlać sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny, dodać do kuskusu i dobrze wymieszać widelcem. Drobno posiekać 3 szalotki, 3 podłużne pomidory, 1 długi ogórek bez skóry i pestek, pęczek pietruszki (oryginalnie występuje kolendra, ale ja nie lubię) i dodać do kuskusu razem ze 100 g rodzynek sułtanek. Odcedzić 2 puszki tuńczyka dobrej jakości w sosie własnym, dodać do kuskusu. Całość delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 12 h. Podawać w temp. pokojowej. Ryżu nie dodałem. Wina do tej sałatki dobieram pod kątem ilości i rodzaju użytych przypraw. wino12933#37446 rurale (2012-01-07) To musi być dobre. Tylko że strasznie skomplikowane:) wino12933#37449 denko (2012-01-07) @Ggreg: Jak przejdę na emeryturę, to się zajmę kucharzeniem...Przypomniał mi się dowcip o tym, jak przechodzień szukał pewnego przybytku:) Ale na serio: dzięki za przepis.
@Rurale: Kaszka manna, curry z torebki, szprotki w oleju. Rozmieszać. I tylko mi nie mów, że "prawie" robi wielką różnicę:))) wino12933#37451 ggreg (2012-03-31) ![](images/star.jpg) ![](images/star.jpg) Ocena: 6 "Dziwna, ale przyjemna, nuta petrochemiczna" zanikła, pojawiła się nie mniej dziwna, ale równie przyjemna nuta kopru włoskiego. Tym razem wino towarzyszyło sushi (wiem, wiem, jest passé) i było to dobrane towarzystwo. wino12933#39697 |