Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
La Fournaise de Perou Domaine Robert Perroud 2006
Cote de Brouilly AOC
Francja
Gamay
Cena: 50
Alk: 12,50%
Kolor: cz
Nr 12689
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Domaine Robert Perroud:

star (2011-11-20) Ocena: 6
Kilka Brouilly już się przytrafiło na SW, wniosków o stylu brak;-) Chyba winifikacja bardziej ewidentna, niż jakieś terroir. Do wniosków o terroir to trzeba by duuużo więcej Brouilly wypić, a najlepiej tam sobie pomieszkać:-) Gwarancji i tak nie ma żadnych. Wracając do naszego bożo, to w porównaniu z tym wiatrakiem, to tu mamy więcej struktury, mniej miękkości charakterystycznej także dla Beaujoalais Nouveau. Najpierw brettanomyces, czyli oborą zajechało, ale już po chwili obora uciekła, a grafity i ołówki zdominowały na stałe paletę aromatyczną. Wino wytrawne, że tak powiem, żadnych półsłodyczy i półcieni, dłuższe niż poprzednie Moulin a Vent od Spay-Hameta, kwasowe, porządne, do żarcie, tylko trochę suchawe w posmaku. Świetne usta wg Cerretalto, jak burgund prawie. Ocena nie budzi wątpliwości. Szóstka jak w mordę. Potencjał mimo wieku ciągle ma, na lat conajmniej kilka. @Givenchy

(2011-11-20)
Obora się wykręciła
Fajne usta odsłoniła
Garbnik, kwas i wątłe ciało
Do jedzenia by się zdało.

Ważne, że przyniesione od Givenchy, i ważne, przez kogo...

wino12689#36122

(2011-11-20)
Nie powiem wam kto zacz, bo stracę
W szkle drogim z owadem miał pracę
A to tylko uczestnik portalu
Co się z dawna lubował w detalu
Masło znalazł i został
[deleted by admin]


wino12689#36123

rurale (2011-11-20)
Mi nie bardzo podeszło. Puste, rozchwiane. Nic nie znalazłem. Nie dałem rady.
wino12689#36124

reuptake (2011-11-20)
Fajne, wulkaniczne, ładnie pachnie siarką :) W ustach już mniej ciekawe. Nie umiem o nim pisać wierszem.
wino12689#36126

cerretalto (2011-11-20)
Star, to nie przy tym, to przy tym drugim z tego samego źródła, które jechało trochę oborą, ale coś w nim dla mnie intrygującego było. W ogóle jakbym chciał coś napisać, to bym napisał :). Podobnie z przenoszeniem tekstów napisanych gdzieś indziej.
wino12689#36128

mkonwicki (2011-11-20) Ocena: 5
Ja podobnie jak rurale nic tam ciekawego nie znalazłem. Siara, jajo, słodycz, karmel, w ustach pusto-gorzkie, zielone. Można, ale nie trzeba, bardzo słabe pięć.
wino12689#36132

peyotl (2011-11-21)
Nie podpisałem się, sorry, ten wierszyk o oborze, that's me. Dzięki, admin.
wino12689#36136

star (2011-11-21)
To wszystko przez te granity z wapniem zmieszane;-) Kierunek Hermitage:-) No ale Morgon Lapierre'a to chyba też na granitach, a jakże inny, albo za słabo terroir znamy, albo winifikacja rulez! W przypadku tego wina to jak piszą na stronie Wine Traditions, to wino pochodzi z trzech hekatorów co się zwą Balloquets, 10/13 tysięcy 40-letnich krzaków na hektar (to dużo, czy mało?), a zbiory są tak późne jak to możliwe, 9-10 dni zatapiają kożuch (ale czyj?) i mieszają osad, dojrzewa sobie potem w połowie w bożoleskich beczkach (pieces - Beaujolais foudres) i w połowie w kadziach (?), a na koniec lekka fitracja na Św. Roberta, czyli 30 kwietnia, w butelki i w świat, do ludzi.
wino12689#36138