Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Serradenari 2006
Barolo DOCG
Włochy
Nebbiolo
Cena: 75
Alk: 14,50%
Kolor: cz
Nr 12499
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Serradenari:
2009 Langhe Nebbiolo

2008 Nebbiolo d'Alba Nebbiolo

Mone 2008 Langhe Chardonnay Ch..

Renoir 2007 Langhe Rosso Pinot..

2007 Barolo Nebbiolo

2006 Barbera d'Alba Barbera

2005 Langhe Nebbiolo

dzidek (2011-10-16) Ocena: 6
Tanie Barolo. W ciemno: jak bardzo dobre Nebbiolo. Skape aromatycznie, nawet po kilku godzinach. Za to zrownowazone, nic nie wystaje, mimo duzego alkoholu i (chyba) garbnika - albo raczej z powodu obu na raz. O dziwo dobrze pijalne za mlodu; niechybnie bedzie lepsze, jak polezy. @Enoteca Tre Bicchieri

dzidek (2011-10-18)
Ciekawe - Giacosa kupil od nich parcele i robi nowe Barolo, choc nie w kazdym roczniku, bo mikroklimat zmienny:

2004 was the first vintage for Barolo Vigna Croera (La Morra). At this point, it looks like 2004 will be the only vintage of Croera. According to Antonio Galloni, "This plot is in the highest part of La Morra, in a district called Serradenari. It is not a formally designated vineyard in the documentation. This area is best known for Dolcetto, in fact Giacosa told me that he doesn't expect he will be able to make a Barolo from this vineyard in every vintage because the micro-climate is quite variable. The producer from whom Giacosa bought the land has a copyright on the term `Serradenari' so the Giacosa wine is labeled Croera." The Fine Wine Geek believes that the producer Giacosa bought this vineyard from is Giulia e Giovanni Negri.
(Zrodlo: http://www.finewinegeek.com/giacosa/barolo )

GP - moze napisalbys cos wiecej o winach od Serradenari, byles u nich w winnicy?

wino12499#34925

star (2011-10-18)
A to o la Morra pisali, że tam się już nie da dobrych win zrobić, bo za gorąco? Znaczy, że to już nie są te same, stare, dobre Barolo. Ci co mają działki w innych, mniej ciepłych regionach, tak piszą oczywiście:-)
wino12499#34933

star (2011-12-20)
O roczniku 2004 (podobnie jak 2006) Wojtek Bońkowski pisze, że dla niego zbyt słodkie i miękkie. Co do rocznika 2004 to na CT też piszą, że ripeish i dried fruits, więc odczucia nieco podobne, co potwierdza też odnośnie 2004 GP.
wino12499#37034

star (2012-05-07) Ocena: 7
Wycofane, skórzaste, niezłe, choć na tym etapie szczególnie w porównaniu z przyjemniastym zwykłym Langhe Nebbiolo to Barolo okazało się dość surowe. Ocena 7... i jakiś finezyjny znaczek, może plus? Wygląda na to, że wypada z tym winem poczekać, ew. dekantować... zatańczyć kankana... i dalej dekantować;-) @Enoteca Tre Bicchieri/Dom Wina


wino12499#40780

star (2013-02-28)
Wojtek Bońkowski krytykuje je za miękkość (pralinka) co dziwi, gdy pisze o roczniku 2006. Tak, Serradenari 2004 i 2006 pite do kolacji tego samego wieczoru wydały mi się podobne, a w każdym razie w tym samym “zmiękczonym” stylu. Co prawda leży to częściowo w naturze rocznika 2006 (szczególnie w La Morra), więc nie potępiam tego wina w czambuł, ale krótko mówiąc – nie zachwyciło mnie. Dziwi mnie ta opinia o 2006, szybciej już do 2007 rocznika by mi pasowała, bo z tego co słyszałem i próbowałem (mało) to rocznik 2006 jest dość klasyczny.
wino12499#46963

star (2016-01-12) Ocena: 6
Powrót po latach. Można się zachłysnąć: aromatem, smakiem. Szał jednak mija, a że mężczyzn i barolo poznaje się po tym jak kończą ocena nie jest aż tak pozytywna jak ocena naszych siatkarzy po zwycięstwie nad Niemcami w Berlinie;-) @Enoteca Tre Bicchieri


wino12499#527802

star (2016-01-12)
Kwiatowe i zwiewne na pewno nie jest;-) PS. Photo by Anulka Solska https://www.facebook.com/antonika.solska?fref=ufi
wino12499#527804

star (2016-01-16)
Finał taki sobie.
wino12499#527808