Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Agostina Pieri 2004
Brunello di Montalcino DOCG
Włochy
Sangiovese
Cena: 110
Alk: %
Kolor: cz
Nr 12072
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Agostina Pieri:

cerretalto (2011-08-05) Ocena: 7
Teraz ja sobie na pohybel czyli jak wpadłem w sidła "szczepologii". Wino od razu świetne, prawie otwarte, młode, zrównoważone, sympatyczne. Oczywista Toskania, ale wydało mi się, że z jakąś istotną zawartością Caberneta i tego wrażenia nie udało mi się już niestety pozbyć. Byłem pewien, że jest w nim 70-80% Sangiovese a takich dziwnych win jest przecież w Toskanii chyba niewiele poza Chianti Classico a to na pewno tym nie było. W końcu fundator Temi pokazał butelkę :). Jest oczywiście szansa, że cośtam domieszali, ale bardziej się zastanawiam nad tym dlaczego aż tak się zasugerowałem, że to supertoskan :). Mocne 7, butelka na cały długi wieczór. Fotka wein-r plus uprzejma prośba do Nadleśnictwa o ew. uzupełnienie notki o pominięte ważne dane. @50second-finish, Berlin

temi (2011-08-04)
Cholera, widzę, że nie wykasowałem tych wszystkich notowań, co je żem sobie z nieróbstwa przekleił. Nie tak miało być. Może Nadleśnictwo utnie? Sklep: 50second-finish. Procentów nie mam przy sobie, bom "w terenie". Jak wrócę pojutrze do domu to sprawdzę, bo jeszcze jedną butelkę zaposiadam.
wino12072#31975

star (2011-08-05)
Przytoczę za WA, ze strony Cream: Pieri’s 2004 Brunello di Montalcino is a dark, brooding beauty endowed with tons of richness in its dark fruit, menthol, spices and earthiness. The wine reveals tons of complexity and depth in a vivid, multi-dimensional style of notable pedigree. With air, notes of leather and tar emerge, adding further shades of nuance as this exceptional Brunello resonates on the palate. At this point, the wine remains hard to fully appreciate as the tannins are imposing, but all of the ingredients are in place for this to develop into a superb Brunello. Simply put, this is sublime juice! Pieri gave the Brunello 12 months in French oak followed by a further 12 months in mid-sized barrels. Anticipated maturity: 2010-2022. Once again Agostina Pieri has produced two wines that deliver the goods, both in terms of quality, but also in value, something that isn’t easy to say these days about the wines of Montalcino. - The Wine Advocate (6/2/1009) Widać, że dużo beczki zaaplikowano. Garbnika moc. Ciężko może się przebić. Ale Parker potrafi:) Vinopedia zaś informuje o cenach 23 do 48 Euro.
wino12072#31976

temi (2011-08-05)
Tyle że to są ceny bez 'sales tax'. Jak się klika na sklep, to się pojawia naga (i nieco droższa) prawda.
wino12072#31978

star (2011-08-05)
Fakt. Wojtek mi już zwracał uwagę, że na Vinopedii ceny zaniżone są.
wino12072#31979

cerretalto (2011-08-05)
@Temi: kto to może zdalnie stwierdzić czy Suckling się zna czy nie? :) On pija z wieloma znanymi z Toskanii a to czy jego oceny innym pasują to już zupełnie inna sprawa. Ja uważam, że często promuje gust amerykański (np. z trudem można znaleźć w knajpach w USA cabernety starsze niż 5 lat) a niektóre wina ocenia bardzo niesprawiedliwie. Temu dał 88 i napisał m.in. "Slightly jammy, with hints of candied fruit and lots of raspberry and blackberry character. Full-bodied, with silky tannins and a medium finish. Drink now through 2014."

@Star: tradycja vs. moderna - większość Brunello, które piłem (a nie zaliczyłem pewnie nawet ćwierci oferty i nie bardzo mnie interesuje popróbowanie wszystkiego) wpada gdzieś pomiędzy i nawet mnie nie bardzo interesuje czy beczka taka czy siaka, interesuje mnie uzyskany efekt końcowy :).

Moje mocne 7 wzięło się stąd http://www.sstarwines.pl/wino11821 po przeliczeniu na SW wg mdcc:
"Dla mnie 4 to wino świetne (i chętnie takie wypiję w każdy weekend), mniej więcej 90 Parkera (jego skala jest dla mnie za trudna) i pewnie 7 sstarwines."

wino12072#31983

temi (2011-08-05)
@cerretalto Nic nie rozumiem: 90plus podaje ocenę WS 84pkt (88pkt za rocznik 2004 to u nich średnia z wszystkich ocen eksperckich: WA, WS, GR etc.). Czy Suckling umieszcze swoje oceny gdziekolwiek poza WS (na swoim blogu?), czy wino było oceniane dwa razy, czy 90plus się myli (co mu się zdarza)?
wino12072#31986

cerretalto (2011-08-05)
@Temi: dał 88 za 2004, być może da się poszukać po sprzedawcach - oni często podają punkty WS i RP
wino12072#31989

rurale (2011-08-05)
No to ja miałem w takim razie kiepski dzień, bo mi to wino to też nie bardzo. Z tych samych powodów, o których pisze star, który tego wina nie pił:) Powołując się na angielskojęzyczną recenzję - beka i tanina (tak nazwę wine bar, który uruchomię będąc obrzydliwie bogatym:). Jednego i drugiego jak na mój gust było w tej butelce po prostu za dużo. To wszystko przez te cholerne porównania. Chwilę wcześniej mieliśmy okazję próbować inne brunello - Col d'Orcia Riserva z 2000. I to było dla mnie znakomite wino. Była w nim jakaś powściągliwość, lekkość, miało drive, beczkę rozbitą na atomy. Może nie zjawiskowe, może nie widowiskowe, ale faktor pijalności bardzo wysoki. A ten Agostina jak obity bokser, lekko chwiejący się na nogach.

Butelki od Pieri widziałem w sklepie w górach za ok. 25 euro (zatem cena podobna do niemieckiej). Nawet zastanawiałem się czy kupić, ale potem mi jakoś przeszło (pewnie chodziło o rozrachunek w stylu winien i ma:). Teraz to bardziej jestem ciekaw ich rosso di montalcino. Z definicji mniej niuansów, ale może więcej sangiovese?:)
wino12072#31990

gp (2011-08-05)
@Rurale

Ta Riserva to Poggio al Vento od d'Orcia? Jeśli tak, to 1997 tego wina to jedyne wino które w pełni obroniło rzekomą klasę rocznika zaś 1998 był odlotowy wręcz. To zresztą jest ciekawostka że Col d'Orcia poza tym jednym winem robi jakąś nieciekawą, czasem dość paskudą, berbeluchę. Dziwne.

wino12072#31992

temi (2011-08-05)
Aha, zapomniałem o hołdzie dla Morelino: nikt wprawdzie nie zgadł w ciemno, że to BdM, ale Morelino bezbłędnie strzelił, że to wino z rocznika 2004.
wino12072#31994

rurale (2011-08-05)
@gp Nie, to nie było Poggio. Cerrealto klarował, że w słabszych rocznikach, a za taki widocznie w Orcia uznali 00, robią flaszki oznaczone tylko jako riserva.
wino12072#31996

temi (2016-10-08) Ocena: 6
Coś poszło nie tak.
wino12072#528836

star (2016-10-08)
Ten sam rocznik?
wino12072#528837

temi (2016-10-08)
Ten sam. Obydwie butelki kupione razem. Dziś dopijam i wciąż źle: nos momentami fajny, ale za ciemne to wszystko, z gorzkawą nutą, owoc stłamszony. Te 5 lat mu nie pomogło.
wino12072#528840