Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Grand Cru Chateau Juguet 2007
Saint-Emilion AOC
Francja

Cena: 60
Alk: 13,00%
Kolor: cz
Nr 11805
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Chateau Juguet:

honey (2011-06-11) Ocena: 7
Bardzo dobre, gęste, wyraziste. Nie byłem w trybie analitycznym i nie wczułem się w smaki konkretne (bordoski standard), ale było magiczne, przenosiło w czasie i przestrzeni. Za tę cenę warto;) @ah.nl

Pol zartem (2011-09-02) Ocena: 6
Przyzwoite wino bordoskie cena/jakosc. Dosyc proste w smaku, ale zachowuje charakter regionu (lekko maslane, troche wanilii, sliwki) Zbalansowane, ale plytkie. Niestety to byl jeden z najslabszych rocznikow St. Emilion ostatnio stad wino to najczesciej znajdujemy w supermarkecie. Natomiast jest ono doskonale na niedzielny, niezobowiazujacy obiad.
wino11805#33141

cerretalto (2011-09-03)
"ale zachowuje charakter regionu (lekko maslane, troche wanilii, [...]" - tak można opisać charakter kazdego regionu, w którym wina są starzone w beczkach. Pół żartem mówiąc życzę powodzenia w poszukiwaniu Świętego Graala wszystkim starannie "szufladkującym" aromaty i smaki i wyciągającym wnioski j.w. :).
wino11805#33143

star (2011-09-03)
Cerretalto, tą śliwkę to celowo pominąłeś? Pierwsze śliwki robaczywki;-) Bo jednak to dość typowy opis St. Emilion, choć do każdego innego Merlota w beczce też by pasowało. No ale jednak te śliwki to dość typowe są, a beczkowe nuty też chyba, nie wiem czy wanilia akurat, a nie bardziej nobliwe cedr, drzewo sandałowe (z lektury; bo pudełka po cygarach nie wąchałem;-), no i te różne papierosowo-cygarowe-tytoniowe klimaty, ale może to akurat w amerykańskiej beczce dojrzewało. A tak w ogóle to chciałem powiedzieć, że w tym regionie takie wina robią, w odróżnieniu od taniej owocowej La Manchy czy młodego Beaujolais, w tym sensie jest coś na rzeczy. A że w innych regionach też można coś podobnego zrobić, cóż to tyż prowda, więc w tym sensie do terroir się nie dokopiemy, przez te wszystkie wierzchnie warstwy gleby i podglebia;-)
wino11805#33157