Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Capanna Capanna 2000
Brunello di Montalcino DOCG
Włochy
Sangiovese
Cena: 160
Alk: 14,5%
Kolor:
Nr 9633
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Capanna:
Capanna 2009 Rosso di Montalci..

Capanna 2007 Rosso di Montalci..

Rosso del Cerro 2005 Toscana S..

Capanna 2004 Brunello di Monta..

Capanna 2004 Sant'Antimo Sangi..

Capanna 2001 Brunello di Monta..

Capanna 1999 Brunello di Monta..

mdcc (2010-06-15) Ocena: 4
O rany! Piliście kiedyś wermut bez cukru? Albo żołądkową gorzką? Wino w zasadzie nie do picia. Gorycz garbników wykrzywia usta i nie pomogły ani 2 dni przetrzymania w lodówce ani picie jako 3-go wina na imieninach... po prostu porażka! I sam nie wiem czy żałować bo rok temu wszedłem w posiadanie metodą nabycia paru butelek z 2004 - jak będą takie same to trzeba będzie przeprosić się z bigosem... @Vinoteka13

mm (2010-06-15)
Ten 2000 moze i nie byl najlepszym rocznikiem, ale nie wierze, zeby to brunello juz zdechlo. Pijalem u Capanny flaszki, ktore mialy po 30 lat i sie niezle trzymaly. Najprawdopodobniej trafiona butelka, co tez sie niestety im dosc czesto zdarza.
wino9633#18427

mdcc (2010-06-15)
Nie wiem czy goryczka może być efektem walniętej butelki...mnie to jednak skojarzyło się z przejrzałymi owocami i może za mało wypaloną beczką? Chyba, że faktycznie jakaś partia wina tak im wyszła. To moje pierwsze spotkanie z capanna więc same pytania i zero odpowiedzi...
wino9633#18433

troll (2010-06-15)
Poważnie wadliwa butelka. To wszytko. Minimum 6 butelek tego rocznika otworzyłem na przestrzeni kilku lat i były normalne. Cencioni długo maceruje i garbniki zawsze są ciut za duże a i bardzo o wydobycie owocu nie walczy. Jednak to co opisujesz to ewidentnie jakaś wada.
wino9633#18434

mdcc (2010-06-15)
A skąd taka wada by się brała? To znaczy z walniętej partii, ugotowania butelki? Bo raczej kłopoty z korkiem objawiły by się kwasem ewentualnie acetonem... czy to może jakiś grzybek, pleśń? Pytam bo do tej pory nie trafiła mi się tak gorzka butelka...
wino9633#18435

sstar (2010-06-15)
Gorzkie, wodniste i pozbawione owocu bywają wina korkowe. Może mało wyczuwalne w nosie TCA w smaku dało taki efekt?
wino9633#18436

sstar (2010-06-15)
Markizie tu znajdziesz wady wina, może sobie coś przypasujesz;) Do winnego doktora akurat po to nie ma co zaglądać, zaś na Wiki jest z czego wybierać.
wino9633#18437

ducale (2010-06-15)
Sstar tu chodzi o dąb slawonski -to taka kraina we wschodniej Chorwacji , a nie "słowienski" źle przetłumaczone na wina.pl
wino9633#18438

sstar (2010-06-15)
Naprawdę Ducale? Ale i tak najbardziej spodobał mi się "pajac", ale to już inny importer:)
wino9633#18440

mdcc (2010-06-15)
Korek to raczej nie był - miało owoc, nie było zmokłej tektury itp. Po prostu tak jakby oprócz wina był też piołun...
wino9633#18441

mkonwicki (2010-06-15)
Odkryles, opisales i nazwales nowa wade wina: wino piolunowe, byc moze potomni beda tez je nazywac winem markizowym.
wino9633#18443

ducale (2010-06-15)
Markiz a moze po prostu źle degustowałes to wino, czy zastosowałes technikę pionowych ust?
wino9633#18444

mdcc (2010-06-16)
Ja zastosowałem nawet technikę zaklinania deszczu... i auto hipnozę. Nawet założyłem latające kapcie promowane przez niektórych na sstarwines i forum... i nic! Postanowiłem odtruć się Cepparello (2000) korzystając z promocji u Marka Popielskiego - jutro dam znać
wino9633#18454

peyotl (2010-10-09)
Dla pełnego obrazu warto dodać, że Wina Europy uważają to wino za "znakomite" (4 serca).
wino9633#21289

edi (2012-04-07)
Nie miałam czerwonego, wytrawnego wina do bigosu, ani śliwek. Pomyślałam, że jak dodam trzy śliwki (tyle miałam) i doleję porto to wyjdzie jakbym dodała śliwki i wino:-)
wino9633#39862