Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Benuara Cusumano 2007
Sicilia IGT
Włochy
Nero d\'Avola 70%
Syrah 30%
Cena: 33
Alk: 14,50%
Kolor: cz
Nr 8943
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Cusumano:
2008 Sicilia Syrah

Nadaria Rosso 2007 Sicilia Nero..

2006 Sicilia Syrah

Sagana 2006 Sicilia Nero d̵..

2004 Sicilia Merlot

2004 Sicilia Nero d'Avola

2004 Sicilia Syrah

Benuara 2002 Sicilia Nero d'Avol..

mikpaw (2010-02-11) Ocena: 7
Poczęstowano mnie tym winem podczas niedawnej wizyty w Bastionie w Ulm. Wino otwierane przy mnie od razu zachwyciło mnie wyrazistymi owocowymi aromatami i bardzo świeżym i owocowym smakiem. Wyraźnie czuć także garbnik. Bardzo ssmaczne było ;) Może przesadzę trochę z oceną, ale odzwierciedla ona mój zachwyt zarówno winem, jak i samymi piwnicami Bastionu. Za atmosferę taki bonus się należy. W Polsce do dostania w Vinotece13 - rocznik 2007 właśnie zawitał do Wrocławia - ale już niestety za podwójną "bastinową" cenę. Foto zapożyczone ze strony Bastionu @Wein-Bastion

info (2010-02-11)
Zdradź jak przeliczasz Euro?
wino8943#14951

deo (2010-02-11)
Aha, to rzeczywiście efektowne wino. Kiedyś moja stała pozycja przy zagranicznych zakupach. Niestety moja Żona powiedziała, że nie chce pić takiego wina bo za bardzo napakowane i garbnikowe. Tak więc "nowych roczników nie znamy" :-)
wino8943#14953

sstar&let (2010-02-11)
Drogi czytelniku, Twoja Żona jak zwykle miała rację!
wino8943#14955

mikpaw (2010-02-11)
@ Euro: po mniej więcej kursie z dnia próbowania, czyli 4,10-4,15 ;) Wino mogło być w promocji, bo było "Winem miesiąca" w Bastionie.

@ deo: może faktycznie napakowane. Ciekawe jak wypada w konkurencji "butelka na raz" ;) No ale ja próbowałem w ilościach "mini-degustacyjnych" ;)

wino8943#14956

deo (2010-02-11)
mi smakowało, jako wino z kategorii "młody zdolny". Radziłbym jednak przed wypiciem zastosować leżakowanie (wina, nie Ciebie) w pozycji poziomej w piwniczce przez co najmniej 2 - 2,5 tygodnia ;-)
wino8943#14958

mikpaw (2010-02-11)
A może to jest jakaś rewolucyjna metoda, żeby zamiast wina, samemu poleżeć obok szufladki, tak godzinkę, dwie, przed otwarciem butelki? Ustabilizować siebie? ;)
wino8943#14959

sstar&let (2010-02-11)
Pewno w tej z kontrolowaną temperaturą;) Przy tak krótkim terminie, czy temperatura powinna być znacznie wyższa?
wino8943#14960

peyotl (2010-07-02)
Przywieźli mi z Sycylii aż. Bardzo owocowe, kwasowe, świeże, nie powiedziałbym, że napakowane. Po prostu wino marki wino - ale dobrej marki. Mocna 6. No i fantastyczna sprawa w miejscu, gdzie się nie ma korkociągu... na zdjęciu :-)
wino8943#18755