Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Rose Winnice Jaworek, Miękinia 2008
Dolny Śląsk WR
Polska
Pinot Noir
Cena: 45
Alk: %
Kolor: r
Nr 7149
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Winnice Jaworek, Mięki..:
2018 Dolny Śląsk Pinot Gris

Sur Lie 2018 Dolny Śląsk Riesl..

Pino Re 2017 Dolny Śląsk Pinot..

2010 Dolny Śląsk Riesling

2009 Dolny Śląsk Riesling

2009 Dolny Śląsk Riesling

Rose 2009 Dolny Śląsk Pinot No..

2009 Dolny Śląsk Traminer

Feniks 2008 Dolny Śląsk Pheonix..

2008 Dolny Śląsk Riesling

Ciemny Burgund 2008 Dolny Śląsk..

2008 Dolny Śląsk Pinot Noir

Cabernet/Merlot 2008 Dolny Śląs..

2008 Dolny Śląsk Chardonnay

2008 Dolny Śląsk Pinot Gris

2008 Dolny Śląsk Acalon

Niederschlesien 2007 Dolny Śląs..

2006 Dolny Śląsk Riesling

2006 Dolny Śląsk Riesling

2005 Dolny Śląsk Riesling

2005 Dolny Śląsk Riesling

2005 Dolny Śląsk Rulaender

2005 Dolny Śląsk Pinot Gris

2004 Dolny Śląsk Auxerrois

2004 Dolny Śląsk Rulander
2004 Dolny Śląsk Pinot No..

2003 Dolny Śląsk Rulander

2003 Dolny Śląsk Riesling
2003 Dolny Śląsk Elbling
2003 Dolny Śląsk Riesling

2003 Dolny Śląsk Rulander

2003 Dolny Śląsk Riesling

sstar&let (2009-06-11) Ocena: 5
Póki co nie próbowałem... może jutro się to zmieni ale warto odnotować i poświęcić mu oddzielną notkę. Z ciekawostek jak można przeczytać na stronie Dobrewino.pl:
Opis produktu: Powstało tylko 380 butelek pierwszego legalnego polskiego "rose" ze szczepu pinot noir winnicy Jaworek z okolic Wrocławia.Aromaty truskawek,malin i czerwonego grapefruita."
Z kolei z wina.pl można się dowiedzieć, że cyt.:
"Opis smakowy: Świetnie udająca się w Dolinie Odry odmiana, jaką jest Pinot Noir dała wino o owocowym charakterze z wyraźnym aromatem malin, truskawek i czerwonego grapefruita. Idealnie nadaje się na upalne dni.
Proces produkcji: Ręczny zbiór i selekcja winogron, Dzień zbioru: 15.10.2008, kwasowość ogólna 7 g/l, cukier resztkowy 9,9 g/l, pH 3,24; 11% vol."

Moją uwagę zwraca spora ilość cukru resztkowego, a mało alkoholu. Sporo kwasu pewno równoważy ten cukier i nie jest on (zbyt) odczuwalny. Może to i lepiej? Lekko i przyjemnie. A już się obawiałem, że winemakera zza oceanu poniesie i zrobi jakieś czternastoprocentowe mosntrum z 200 proc. nowej beczki i turbodoładowaniem. @Dobrewino/wina.pl

carpediusz (2009-06-23)
Wino(-a) można też kupić u producenta, na miejscu (taniej niż w sklepie średnio o 10zł/butelka - jak już pisałem w wątku poznańskim) lub zamawiając przesyłkę: 30zł - przy kilku butelkach (zwłaszcza, że lada dzień/tydzień mają wprowadzić na rynek kolejne dwa wina) i tak wychodzi korzystniej..
wino7149#7432

deo (2009-07-07)
Na stronie MW piszą, że 3 wina od Jaworków (w tym ten właśnie różowy Pinot) dostały medale na słowackim konkursie (oprócz nich jeszcze 1 od Myśliwca i 1 z UJ). Czyli sukces międzynarodowy! Ciekawe, czy te medale pojawią się na etykietach win?
wino7149#7800

sstar&let (2009-07-07)
Jak sobie sam nakleisz;) A serio to butelki opuściły już Miękinię... chyba, że będą dosyłać. Choć obawiam się, że w sklepach już też ich nie ma:( Chyba sobie ten medal na butelkę sam nakleję... jest gdzieś w sieci?
wino7149#7809

sstar&let (2009-07-07)
Opisał to też Mariusz Kapczyński (może w MW jakiś wspólny, polemiczny artykuł z WB nt Konwentu? kiedyś MB z WB tak fajnie się kłócili;)i co więcej podał odnośnik do pełnych wyników. Może napotkacie coś co próbowaliście?
wino7149#7811

sstar&let (2009-07-07)
Medale: Ostrozovic za słomę a Znojmo za lód. Przepadł Seyval od Płochockich (niedaleko do 80tki). Jedno wino z UJ dostało medal, ale już ich Jutrzenka dostała tylko 65 (słownie sześćdziesiąt pięć) punktów (myślałem, że tak mało punktów to tylko Deo umie dać;) Nie wiem co ich podkusiło z tą Jutrzenką... na Konwencie jej nie pokazali.
wino7149#7812

mkonwicki (2009-07-18) Ocena: 5
Dzis bylo gorsze niz ostatnim razem. Owoc sie schowal za bardzo. Pamietalem je lepiej. Podtrzymuje tym bardzije watpliwosci co ceny.
wino7149#8015

sstar&let (2009-07-27)
Na Forum jedni byli tym winem rozczarowani (ganili za cukier i nudę), innym się podobało. Co do Feniksa mniej było wątpliwości: styl poprawnego Vinho Verde, nawet ktoś napisał, że zielone;)
wino7149#8225

sstar&let (2009-10-27)
Od win różowych gładko przechodzimy do win czerwonych. Acalon czyli Blaufrankisch z Dornfelderem w jednym. Do kupienia w Dobrewino.pl w Łodzi, a także w Wina.pl w Krakowie i Vinarius.pl w Warszawie. Zgaduję:-)
wino7149#11293

honey (2009-11-02)
Białe i rose było ok, czytając dodatek MW o polskich winach, to mam wrażenie, że przyfarciło mi się i już żałuję, że nie wykupiliśmy całego nakładu Jaworka. Tylko apeluję o zmianę fontu, tego głównego. Tymbardziej, że etykieta przyjemna. Szeryf też wrażliwy na fonty, więc mam nadzieję apel poprze;)
wino7149#11499

sstar&let (2010-01-11)
Na Forum Wino rozgorzała dyskusja co znaczy wytrawny, w kontekście tłumaczenia angielskiego słowa ripeness. Co do szampanów to z GP trudno się nie zgodzić, mierzy się cukier i klasyfikuje. Choć ludzie w Polsce reagują częstokroć zdziwieniem, że niby tylko demi sec, a ciągle jakiś taki kwaśny czy gorzkawy. Tylko chyba w takim znaczeniu (precyzyjnym jako poziom cukru resztkowego, najlepiej do drugiego miejsca po przecinku jak w Czechach) słowo wytrawność jest chyba w literaturze dośc rzadko używana. W polsko-języcznej jakoś nie kojarzę, a po angielsku to sami jak widać nie wiemy;) Oczywiście możemy się umówić i sobie tak to nazywać jednak w masowej mentalności i w języku to chyba jednak zwykły człowiek będzie kojarzył to ze smakiem, będącym sumą, wypadkową składników. Przyznam, że to nieprecyzyjne, ale jednak tak to chyba funkcjonuje w języku, więc mówiąc o wytrawności jako o zawartości cukru resztkowego w winie mimo niewątpliwej precyzji, możemy skazać się na bycie dla większości niezrozumiałym. W przypadku win czeskich czy tokajów to prowadziłoby to do anomalii. Wydaje się, że Czesi uwzględniają poziom kwasów. W meandry języka angielskiego w ogóle wolę się nie zagłębiać. Ripe znaczy dojrzały, a najlepiej jak odnosi się do gron.
wino7149#14248

mdcc (2010-01-11) Ocena: 5
Wczoraj padła u mnie przedostatnia butelka... trzyma się pewnie, dziarsko i fulll wypas. Nadal słodkie ale nadal pyszne! 5
wino7149#14256

sstar&let (2010-01-31) Ocena: 6
Pięknie nam nasz pinocik dojrzewa. Ogorzał już i ochłonął, fala pochwał się przetoczyła, krytyki też;) Smakuje świetnie, nie przeszkadza mi już w nim prawie nic. Słodyczy ciut, kwasu i goryczki, jak trzeba. Smaczny. I ja dojrzałem... do szóstki:) No i kolor, wzorcowy! @Dobrewino


wino7149#14735

star (2011-02-26) Ocena: 6
Rocznik 2009 już zniknął u producenta, ale na szczęście miałem jeszcze rocznik 2008. Poczęstowaliśmy nim gościa, polskiego niby, ale z Chile. Smakowało, choć więcej o Pabllo Nerudzie i Roberto Be/ortolanim mówił. Wg Tadka z Zielonej Góry, to najlepsze wino polskie jakie pił. Coż dodać? Soczyste, kwaskowe, słodkawe, choć nie półsłodkie przecież. Jak potok... truskawek, czy malin. Przepyszne. Zyskało na umiarkowanym dojrzewaniu;) Piwniczek kilka zaliczyło, niektórych blisko torów. @DobreWino


wino7149#26335

star (2011-05-03) Ocena: 6
Fajne wino, dobrze się ciągle trzyma. Na kontrze piszą, że to pierwsze różowe win stworzone w Winnicach Jaworek (sformułowanie cokolwiek nieprecyzyjne, pierwszy polski róż? w winnicy, czy piwnicy?). Udająca się w Dolinie Odry odmiana, jaką jest Pinot Noir (wymagająca ponoć, może do zastoiska mrozowego dobrze się za(a?)komodowała?;) dała wino o owocowym charakterze z wyraźnym aromatem malin, truskawek (czerwone owoce to pewne) i czerwonego grapefruita (wow!). Idealnie nadaje się na upalne dni (pełna zgoda!). Ręczny zbiór i selekcja winogron. Dzień zbioru: piętnasty X 2008 (późno! że też nie zgniły?). Wyprodukowano 380 butelek (sam wypiłem kilka;). Kwasowość ogólna 7g/l, ph 3,24. Najlepiej smakuje w temp. 9/10 stopni (zimno mi), temp. przechowywania 8/12 stopni (wymagania większe niż w Chateau Margaux, gdzie do 20 dochodziła temp.). Numer L030309. A jakby ktoś chciał trafić to Kościuszki 48A w Miękinii. @DobreWino, Łódź


wino7149#28706