Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Siro Pacenti 2001
Brunello di Montalcino DOCG
Włochy
Sangiovese
Cena: 205
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Nr 6984
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Siro Pacenti:
2007 Rosso di Montalcino San..

2006 Rosso di Montalcino Sang..

2004 Brunello di Montalcino ..

2000 Brunello di Montalcino S..

1999 Brunello di Montalcino Sa..

1998 Brunello di Montalcino S..

wein-r (2009-05-04) Ocena: 6
Bardzo... medialne, ale znakomite.

wein-r (2009-05-15)
Marzeno_84!!! Może podasz adres sklepu w którym pracujesz? Tak będzie prościej... (może już wcześniej podałaś ale nie załapałem, www. będzie pomocne do orientacji. Zrób to jeszcze raz...). Z szacunem wein-r :-)!
wino6984#6224

marzena_84 (2009-05-15)
www.enotecadipiazza.com trzebakliknac na flage europy a pòzniej na Polske.
wino6984#6250

marzena_84 (2009-05-15)
@wein-r Poggione Riserva 2003 i Riserva 2001 maja taka sama cene kosztuje 45.00 euro. A Biondi Santi 2003 euro 57.50 bo mamy promocje na Biondi Santi w tych dniach. Biondi Santi 2004 euro 64.00 ceny sa na stonie internetowej. Nie wiem ile dni bedzie jeszcze trwala ta promocja. pozdrawiam marzena_84
wino6984#6251

wein-r (2009-05-16)
@Marzena_84: Dzięki. Niezłe flażki i oczywiście flaszki. Pobuszuję trochę... Pozdrawiam!
wino6984#6260

cerratalto (2011-03-22) Ocena: 8
Bardzo mi się to Siro Pacenti podoba, zresztą jak zwykle, począwszy od butelki 1997 pitej kiedyś w Rzymie gdy bardzo słabo rozpoznawałem to i tamto. Zresztą wciąż słabo rozpoznaję, w końcu to moderna więc fe :). Inna sprawa, że coraz mniej rozumiem określenia typu moderna, tradycja itp. W podobnym czasie piłem 2 roczniki Fornaciny (podobno tradycyjnego BdM, ale nie mądrze się). Te 2 butelki kosztowąły tyle co 1 SP i wolę tą jedną. Nawet jakby kosztowała 4 razy więcej niż każda z tych niemodern. Wracając do SP 2001 - to co mi się szybko skojarzyło to likworowość w stylu Cepparello 2001, ale pitego parę lat temu. Nie nazwę obu tych win nieco burgundzkimi tylko przez niechęć do wywoływania sporów :). Dość potężne, ale czyste i bezbłędne, przynajmniej jak na moje mało wyrafinowane gusta, dobry owoc, zrównoważone, prawie stopione, gotowe do picia. 7.5-8 na 8. @porządki
wino6984#27323

star (2011-03-22)
Dla mnie ta jak to określiłeś lik(w)orowość była we flaszce Fontalloro 1990. Słodycz i kwas, połączone w jedno, garbnik już wtopiony, bardzo fajne!
wino6984#27327

star (2011-03-23)
Jakoś notka Wein.ra nie odpowiada ocenie, ale co tam. Wg Giancarla Pacentiego, który w sześćdziesiątym roku kupił 20 hektarową posiadłość w Brunello, uprawianą choć jedynie dzierżawioną jeszcze przez jego dziadka, ten rocznik tego wina to wyjątkowa ekspresja Sangiovese. Wino z dwóch różnych parceli: 7ha na północy, chłód i piasek, wina bogate, 13ha na południu aluwialne, wapienne gleby dają wina o dużej mocy. Kombinacja to wino złożone i długowieczne, w tym roczniku 14 procentowe. 20 dni maceracji, 24 miechy we francuskim dębie. Bez klarowania i filtrowania. Walczą o zachowanie terroir ponoć w winie, ech... a ta beczka to co, pies? Na podstawie 1001 win, polecane jako pewno 1001sze przez MP, pytanie kogo to inicjały:) Studiował filozofię i literaturę, zrobił Master of Wine. Kojarzy się z Monty Pythonem;)
wino6984#27335

cerretalto (2012-05-17) Ocena: 8
Jest pewna likworowość, nadal młode, dobrze zrównoważone, chyba zmieniam kierunek na minimalizm :), 4.5/5
wino6984#41076

cerretalto (2013-03-15) Ocena: 8
Likworowość prawie zniknęła, ale toskańskiej słodyczy jest sporo. Świetnie zrównoważone i długie. Tym razem nie będę chytruskiem jak przy Castelgiocondo i Valdicava 2001. 4.6/5. Szkoda, że takie drogie. Przykład wina, którego niektórzy krytycy i krytykujący nie znoszą, między innymi dlatego, że piją je dużo za wcześnie i w zbyt małych dawkach.
wino6984#47215

star (2013-03-15)
Rosso atrakcyjne już za młodu, nie trzeba czekać. A 2004 nie zachwycił choć dodawali (pralinka) a i żarełko było. GP, który przecież niejedno Brunello i w ogóle, określił je po prostu jako mdłe jak na Brunello:-)
wino6984#47216

marek (2013-03-15)
@cerretalto
ja na winach włoskich się nei znam ale chyba zgodzisz się z opinią że 2001 to jednak był wyjątkowo doskonały rocznik w całych Włoszech? Ja wszystko co piłęm z 2001, łącznie z supermarketowym Taurasi (podobno masówka) było znakomite.

wino6984#47223

star (2013-03-15)
Coś w tym jest, bo nie tylko środkowe Włochy jak Toskania, ale i północne jak Trydent i Dolomity były w tym roczniku dość mocne. Ciekawe jak południe... no ale jak Taurasi z marketu dobre;-)
wino6984#47226

cerretalto (2013-03-18)
@Marek @Star - uogólnienia przeważnie bywają mało trafne choć faktycznie 2001 był bardzo dobry m.in. w następujących regionach: Brunello, Chianti Classico, Maremma, Barolo/Barbaresco, Taurasi, Rioja, Ribera del Duero, Chateauneuf du Pape, ale już nie w Hermitage. W dobrych rocznikach prawie wszyscy zrobili wina na swoje możliwości. W innych rocznikach tylko niektórzy zrobili dobre wina i pewnie były one nie tak dobre jak w tych świetnych rocznikach. To tylko dywagacje - trudno coś przesądzić jeśli się nie poczeka i nie spróbuje samemu. Krytycy bywają jedynie pomocni i to tylko niektórzy. Wiadomo, że by wino było dobre to w dzień powinno być ciepło a w nocy chłodno, ale poza tym liczy się milion innych czynników choćby wysokość i położenie plantacji, wiatr, bryza, deszcz, praca w polu, selekcja owoców i tak dalej. A pewnie w każdym roku liczy się coś innego.
wino6984#47265

star (2013-03-19)
Red wine, red light (pralinka) Beppe Severgnini w New York Times.
wino6984#47279