Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Bodegas Peique 2006
Bierzo DO
Hiszpania
Mencia
Cena: 37
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Nr 6308
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Bodegas Peique:

fechtmeister (2008-12-01) Ocena: 6
Polecam dla miłośników ostrych smaków. W nosie ziemiste, świetnej jakości owoc, po czasie cynamon, migdały. Skoncentrowane i charakterne, do tego pikantne. Świetnie komponowało się z ostrą zupą meksykańską z mięsem. Dla mnie rewelacja, lubię ten styl, a do tego ta cena... @101win

rurale (2009-11-15)
Szynka i wino. Z inspiracji Slow Food Movement powstało w Londynie takie oto miejsce. Szynki wiszą, noże latają, do kieliszków leją wino od Giacosy. Wszystko w kolorowym Soho, blisko Carnaby Street. Polecam. Więcej info tu.
wino6308#12185

sstar&let (2009-12-28)
Tym razem bożole z szato, a wieprz pewno z okolicy;-)
wino6308#13684

sstar&let (2009-12-28)
Czyli krótka historia o tym jak wieprzek z wysokiego zamku i eleganckich salonów Galerie Lafayette zstąpił między lud;-) Śmierdział skarpetkami, choć to jakościowe mięsko, pewno przez pleśń, podobną do tej na brie czy camembercie, która pokryła, przepraszam za sformułowanie, flak!
wino6308#13685

star (2011-08-02)
Dopiszę tutaj, choć przy okazji serów z Auchan temat się pojawił: http://www.sstarwines.pl/wino3628 ale praktyka podobna. W Biedrze były sobie Prosciutto, Serrano i Szwardzwaldzka czy Westfalska. Potem znikły i pojawiła się szynka tradycyjna czy coś w tym stylu, o podobnym opakowaniu, a zawartości bodajże, którejś z niemieckich, w każdym razie producent niemiecki. Dodam, że mi najbardziej Serrano smakowała.
wino6308#31870

star (2012-08-17)
O sztuce krojenia szynek. Zwykle hiszpańskie grubiej jadłem krojone jak Wojtek. Sale może to przypadek? http://winicjatywa.pl/2012/08/17/zona-dla-prosecco//
wino6308#43354

star (2012-08-18)
W Lidlu tymczasem nikt nad grubością plasterka się nie zastanawia. Jak komuś azotan sodu nie przeszkadza to te szynki w porzo i mniej słone od szwardzwaldzkiej z Biedry.
wino6308#43355

star (2012-08-18)
Przzbożem jednak jest lipcowe mięso - szynka za 15 zeta bardzo dobra. Foto dla zmyłki:-)
wino6308#43356

star (2012-09-01)
Kuba na Fejsie pisze (ta Mangalica to rasa świń czy co?):

Od dzisiaj na Starym Kleparzu działa fantastyczne stoisko Węgierskich Specjałów - sympatyczna ekipa i świetne wędliny od małych rodzinnych producentów. No i skwarki są!

Na co Monika:

Skorzonera gotowana z masłem najlepsza, jakkolwiek dla mnie bardziej ma posmak orzechów niż szparagów. Ale ta słonina, prawie się obśliniłam na myśl o pierogach ruskich ze skwarkami.

Na co Kuba:
Skorzonera już jedzona w tym sezonie, pyszna w sałatce z batatami i jajkiem na twardo w stylu niemieckiej kartofelsalad.

wino6308#43547

star (2013-02-06)
Świńskie topo, z zakopiańskiego marketu.
wino6308#46622

star (2013-02-07)
Wołowina. Pod (pralinka) Nanga Parbat. Ciekawe jakie wysokogórskie wino by się nadało? Tylko nie piszcie, że Messnera;-)
wino6308#46649

star (2014-08-02)
Wołowina w bekonie, pycha, niekoniecznie z tym winem, choć i ono zyskało na towarzystwie.
wino6308#50712

star (2014-08-03)
Najdroższe jedzenie świata. Jako, że jesteśmy w wątku z mięchem, to może skupię się na tem, a o kebabach, pizzach i hot-dogach z płatkami złota, wiórkami z białych trufli, kawiorem sami (pralinka) poczytacie.

Iberico - najdroższa szynka świata pochodzi z Hiszpanii. Produkowana jest z rzadkiej rasy czarnych świń iberyjskich z hodowli Manuela Maldonado, który jest farmerem, producentem mięsa i znawcą szynki jednocześnie.

Czarne świnie hodowane są w górach na południu i południowym zachodzie Hiszpanii (w prowincjach Salamanca, Ciudad Real, Caceres, Badajoz, Sevilla, Cordoba i Huelva). Świnie te jedzą głównie żołędzie. Wypasane są na specjalnych pastwiskach zwanych la Dehesa, gdzie rosną dęby korkowe. Szynkę z ich mięsa marynuje się przez 3 lata, zanim dopuszczona jest do sprzedaży. Udziec ważący ok. 7 kilo kosztuje ok. 8 tysięcy złotych. Hiszpanie najczęściej jedzą luksusową szynkę jako przystawkę. Oczywiście do tego piją wino - najlepiej czerwone.

Wołowina z Kobe to najdroższa na świecie wołowina. Dostępna jest w Japonii. Otrzymuje się ją ze specjalnie hodowanej czarnej odmiany krów rasy wagyu. Cena mięsa wynika przede wszystkim z warunków hodowli. Krowy są dosłownie rozpieszczane - oprócz podstawowej paszy podaje im się piwo, aby zwiększyć ich apetyt, a ponadto są one codziennie...masowane. Krowom odkłada się wówczas cieniutka warstwa tłuszczu, a na ich mięsie powstają charakterystyczne przerosty. Im więcej białych przerostów, tym droższe jest mięso. Cena za kilogram to ok. 1200 złotych!

wino6308#50720

star (2014-09-15)
Prosciutto di San Danielle, niby z Friuli, a tu (pralinka) mieszają ją z parmeńską, moze mi się coś pomyliło, ale zawsze myślałem, że to dwie różne szynki, czyż nie tak?
wino6308#50972

star (2014-09-18)
Lody o smaku białego wina i wędlin! (pralinka)
wino6308#50981