Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
D.Fuas Reserva Cavipor 2001
Beiras VR
Portugalia
Baga
Castelao
Jaen
Cena: 8
Alk: 13,00%
Kolor: cz
Nr 6117
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Cavipor:
Vinhas Altas 2007 Vinho Verde A..

D.Fuas Reserva 2005 Beiras Baga..

Encostas 2005 Douro Tinta Baroc..

Magna Carta 2001 Bairrada Baga ..

peyotl (2008-09-06) Ocena: 4
Z recenzenckiego obowiązku, znowu 7-8 zł z Biedronki. Dziwna ta biedronka. Wino ma 7 lat, wprawdzie tylko VR (nie wiedzieć czemu „reserva”, ale niech tam), ale dostało złoty medal na IWC w Londynie (2006) – trudno orzec, dlaczego, ale jednak dostało - a kosztuje poniżej 8 zł. Ciekawie byłoby rozwikłać tę politykę, bo wino na pewno nie jest „do wylania”. Na poziomie opisanego wczoraj Magna Carta, z tym, że tamtemu bym dał jednak 5, żeby to mogło dostać 4. (sstar, nie chciałbyś wprowadzić połówek punkta? Ciasne te ramy są...). Pachnie winem. Głównie kwaśne, garbnikowe, na ale to jednak baga, więc niech będzie. Trochę beczki. W sumie – do codziennego polskiego obiadu może być (schabowy, mielone). Zabawna literówka na kontretykiecie - zamiast Baga jest Braga (to miasto zwane przez prawdziwych Polaków :-) "Portugalską Częstochową"). Na www producenta wino nie istnieje, co tym dziwniejsze w kontekście medalu na IWC. @Biedronka

bacchus1 (2009-02-18)
Wino dość słabe jak na medalistę jakichkolwiek targów. Aczkolwiek i tak lepsze niż porównywalne cenowe wina z Lidla :)
wino6117#3325

mkonwicki (2010-03-22) Ocena: 5
Przyzwoite, dość lekkie i nienachalne, łatwe, proste, nie zachwyca raczej. Słabsze 5, ale nadal 5. @Biedronka


wino6117#16156

star (2016-11-24)
MM a propos schabowego i nie tylko z fb: Smaki dzieciństwa...
W domu rodzinnym Ojciec (tak On, nie Mama) często przyrządzał świninę, a do tego kapustę z jabłkami. Wołowiny wtedy nie było, to raz, a dwa niespecjalnie jej szukaliśmy. Jedliśmy zatem schab (pamiętam, że przeważnie suchy, nie bardzo się Ojcu udawał), karkówkę, żeberka. Kapusta z jabłkami pasowała do tych dań bezbłędnie.
Dziś udało mi się odtworzyć ten smak, a do tego zrobić, nieskromnie powiem, lepsze mięso.
No, ale też mięso udało mi się kupić świetne. Schab z kością ze świni iberico.
Natarłem solą, pieprzem, odrobiną czosnku (minimalnie) i skórką z limonki. Poleżało kilka godzin. Obsmażyłem na małej ilości masełka z obu stron, podlałem białym winem (Ojciec na pewno tego składnika nie używał; chyba podlewał wodą niestety), dodałem marchewkę, koper włoski, pietruszkę, seler naciowy, jabłko, majeranek, rozmaryn, tymianek i szałwię. Teraz mięso trafiło do piekarnika na około 2h (170C), ale w garnku, pod przykryciem. Płyny pięknie krążyły, wytworzyło się sporo sosu, mięso nie wyschło.
Teraz kapucha.
Do garnka odrobina klarowanego masła, na to pokrojona kapusta (niezbyt drobno), do tego kilka pokrojonych drobno jabłek. Po chwili podlane winem, miodem lipowym, trochę soli, pieprzu i odrobina majeranku. Pod przykryciem dusiła się około 1h. Do smaku trochę cytryny jeszcze lub białego octu winnego. Smakuje dużo lepiej, niż wygląda!
Z przejęcia nie podałem do dania żadnego wina, ale mlaskałem dziś głośno!

wino6117#528929