Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Azul Portugal Ermelinda Freitas 2005
Palmela DOC
Portugalia
Castelao
Cena: 25
Alk: 13,00%
Kolor: cz
Nr 6067
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Ermelinda Freitas:
Dona Ermelinda 2015 Palmela Ca..

Dona Ermelinda 2013 Palmela Ch..

2004 Terras do Sado Syrah

2004 Terras do Sado Touriga Na..

Domaine Freitas 2002 Terras do S..
Dona Ermelinda 2002 Palmela Cast..
Terras do Po 2002 Palmela Castel..
Terras do Po 2002 Palmela Caste..
Dona Ermelinda 2002 Palmela Cas..
Dona Ermelinda 2002 Palmela Cas..
Dona Ermelinda 2002 Palmela Cas..
Quinta da Mimosa 2001 Palmela Ca..
Quinta da Mimosa 2001 Palmela Ca..
Quinta da Mimosa 2001 Palmela Ca..
Don Campos 2001 Terras do Sado ..
Leo d`Honor 2001 Palmela Castel..

Quinta da Mimosa 2001 Palmela C..

Periquita 2000 Terras do Sado C..
Leo d`Honor 1999 Palmela Castela..

Leo d`Honor 1999 Palmela Castel..

peyotl (2008-08-16) Ocena: 3
Czternaście portugalskich wytwórni stworzyło wspólne przedsięwzięcie o nazwie Wines & Winemakers, które m.in. ma ciekawy pomysł, żeby pod jedną marką – Azul Portugal - zaprezentować 7 głównych regionów winiarskich Portugalii. Więcej tutaj. Jak już wiemy z doświadczeń bzikowych i nie tylko, Portugalczyki lepiej się pije niż wącha. Tym razem jednak... Barwa tego wina dziwnie przejrzysta, różowawa nawet (producent twierdzi, że głęboki rubin...). No i zaczyna się gra aromatów, przepisuję z notatki robionej w miarę próbowania: „Nos nieco wietrzny, metaliczny (mokry metal). Po zakręceniu niemiły, stęchła kiszonka, gotowana brukiew (czyżby zepsute)... lekarstwa, opatrunek... bardzo powoli zaczyna podchodzić owocem... ale wciąż podszyty tą dziwną wonią plastra i bandaży, metalu... W ustach goryczka, jakaś chemia, nieśmiało wyłania się owoc, ale gorzkawy. Może do jutra się ucywilizuje". Już jest jutro. Zapach się nie poprawił. Smak trochę tak, ale ogólnie podejrzewam, że po prostu trafiła mi się zepsuta butelka. Ale za mało mam doświadczeń z zepsutymi, żeby to stwierdzić jednoznacznie. Tak czy inaczej – niesmaczne wino. I co teraz zrobić, droga redakcjo? Odżałować 25zł i w celach edukacyjnych spróbować jeszcze raz? Jak druga butla będzie lepsza, to dowiem się, że potrafię rozpoznać zepsute wino. Jak będzie taka sama – że nie smakuje mi wybitnie castelão od Ermelindy Freitas, wykonane przez pana Jaime Quenderę. (Kupione w Centrum Wina) A może lepiej porto się napić? PS. Zamieszczam bez oceny.

sstar&let (2008-08-16)
Podaję za Jensem Priewe: zapach aptecznej szafki występuje zwykle w młodych winach czerwonych - zalecana dekantacja; posmak mysi - wino pachnie metalicznie, ostro, często też oborą, gnojem, kałużą - drożdże Brettanomyces i Dekkera - daje się tolerować w małych stężeniach. Nawiasem mówiąc ta właśnie wada (bardziej niż lotna kwasowość jak sugerował pawelpp) wg mnie dotknęła butelkę, którą razem degustowaliśmy, a mianowicie Corbieres od Givenchy'ego. Wracając do Twej butelki to diagnoza jednoznaczna - wino wadliwe, do rzetelnej oceny trzeba by kupić jeszcze jedną butelkę:-) Zresztą Castelao ma zwykle dobry owoc jak Grenache i jest w sumie mało portugalskie jeśli tak można powiedzieć. Jak chcesz poczytać coś bardziej naukawego to zajrzyj do Fugelsanga na str. 9 i 87.
wino6067#502

sstar&let (2008-11-26)
Azul z Dao jest niezły, a z Bairrady bardzo dobry - jako rzecze Andrzej Daszkiewicz na swym blogu Winogranie.
wino6067#1479

sstar&let (2009-01-31)
Korki i różne wady wina, np. wino korkowe można odnaleźć tutaj.
wino6067#2959