Kabinett Weingut Asbach-Kretschmar 2003 Rheingau QmP Niemcy Resling Cena: 45 Alk: 13,00% Kolor: b Nr 5211 www
Legenda (ocena):
   
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
  
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
 
6 - dobre, interesujące

5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
| 
Inne od Weingut Asbach-Kretsch..: Geisenheimer Fuchsberg, Spätles..

| kohei (2009-02-19)   Ocena: 6 Jesteśmy kibicami ruchu Slow Food. Obserwowanie, jak produkty przemysłu spożywczego mają coraz więcej wspólnego z produktami chemii gospodarczej (i tak jedne i drugie produkują te same koncerny) przyprawia o dreszcze. Z jednej strony parcie na cenę, staranie o trwałość i wydajność są zrozumiałe, tęsknimy często za wiejskim chlebem, masłem, wędlinami. Kibicujemy wszelkim produktom regionalnym, specyficznym dla regionu czy nawet miejscowości, dającym wytchnienie w świecie żywności zuniformizowanej, takiej samej w Warszawie, Berlinie i Nowym Jorku.
Zastanawiamy się jedynie, kiedy rewolucja połknie własny ogon i kiedy produkty ekologiczne, organiczne, regionalne i tradycyjne same staną się potężnym, wartym miliardy rynkiem, któremu jakość i wyjątkowość wymkną się spod kontroli i będzie trzeba wydobyć kolejną matrioszkę...
W ramach wsparcia sprawy kupiliśmy we styczniu 2007-ego roku Rudesheimer Magdalenenkreuz Riesling Kabinett Trocken Rheingau 2003, wino z ekologicznego gospodarstwa Asbach-Kretschmar. Producenci należą do stowarzyszenia Eco-Vin, propagującego winiarstwo ekologiczne i biodynamiczne. Okazało się, że nasza nieufność była niuzasadniona. Wino okazało się przykładnym reprezentantem swojego regionu: z początku mineralne, surowe rozwinęło owocowy, tropikalny bukiet. W ustach dość potężne, mimo 13 proc. alkoholu zrównoważone, z porządną, dość agresywną lecz przyjemną kwasowością. Bardzo sympatyczne i jak na polskie warunki warte swej ceny (ok. 40zł) wino. @Naturianas sstar&let (2009-02-19) A tak wyglądają właściciele tej posiadłości... wino5211#3387  sstar&let (2009-02-19) a tak z kolei butelka i mgliste wspomnienie etykietki... wino5211#3388  star (2012-07-04) Andrzej Daszkiewicz na FB: Bozony Higgsa oczywiście są ważne, ale wróćmy do spraw fundamentalnych. Owocem wczorajszej wieczornej dyskusji jest owsianka ugotowana na gęsto z dodatkiem białego porto, z karmelizowaną cebulą z imbirem i tymże porto, a także kilkoma kroplami balsamico. Karmelizowałem trochę na skróty, w końcu ileż można czekać na śniadanie :) Aż sprawdziłem co to są bozony Higgsa;-) Wyjaśnić to może jedynie Latający Potwór Spaghetii, czczony przez GP i Wein-ra. wino5211#42334  |