Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Carlo Rossi Gallo 2008
California AVA
USA

Cena: 20
Alk: 11,50%
Kolor: cz
Nr 4157
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Gallo:
Barefoot, Fotonowe, White, Ros..

Barefoot, Footnote NV Californ..

Carlo Rossi 2018 California

Carlo Rossi 2014 California

Carlo Rossi 2012 California

Barefoot, Footnotes 2011 Calif..

Carlo Rossi 2008 California

Carlo Rossi 2008 California

Carlo Rossi Rosso Frescato 200..

Carlo Rossi 2008 California

2007 California Sauvignon Blan..

Family Vineyards 2007 Californ..

Turning Leaf 2006 California Ca..

2005 Sonoma County Zinfandel

Carlo Rossi 2003 California

Carlo Rossi 2003 California
2003 Sierra Valley, California..
2002 Sierra Valley, California..
Carlo Rossi 2000 California
Carlo Rossi 2000 California
Carlo Rossi 2000 California
Carlo Rossi 2000 California
Carlo Rossi 2000 California
Wine Cellars 1999 California Cab..
Sonoma 1994 Sonoma County Caber..

Frei Ranch Vinevard, Dry Ceek ..

Livingston Cellars 1992 Califo..

Carlo Rossi California Cabern..

Carlo Rossi California
Carlo Rossi California

Carlo Rossi California

sstar&let (2009-08-27) Ocena: 5
DO tej marki każdy szanujący się winoman podchodzi z rezerwą. Zupełnie niesłusznie, nie tylko dlatego, że żadna reserva to nie jest. Wino przyjemne okraszone nie tylko pewną dozą słodyczy ale i przyjemnej kwasowości. Można by narzekać, że miałkie. Ale przynajmniej nie razi i pić się da. Aromaty ziemisto, tytoniowe tak jakby jakąś formę dębu widziało. O beczkach nie ma co chyba marzyć. Rzeczywiście jako rzecze etykieta: smooth... dodałbym plain sailing;) Odmiany wniogron użyte do produkcji tego wina to tajemnica poliszynela. @Bols

ducale (2009-08-27)
W końcu jakieś normalne, prawdziwe wina są oceniane, tak trzymać!!
wino4157#9021

peyotl (2009-08-27)
Nie tylko smooth, ale nawet i 'smuta', że tak powiem...
wino4157#9028

mikpaw (2009-08-27) Ocena: 3
Miałem kontakt, dwa razy, z tym winem w tym roku, zatem był to w 99,9% tenże rocznik. Właśnie kontakt, bo pić się tego nie dało. Może miałem pecha (podwójnego)... albo po prostu przy tak masowej produkcji, nawet jeśli tylko kilka procent się nie udaje, to i tak jest spora szansa trafienia właśnie na "nieudaną" butelkę ;) Z drugiej strony wierzę, że na dachu Murowańca może ono zaskakująco wiele zyskiwać:) Podczas moich "prób" w zapachu i smaku nie było nic, oprócz dość "paskudnego" alkoholu. Nic nie pomagało, ani napowietrzanie, ani chłodzenie, ani ogrzewanie, ani upływ czasu... Może trzeba było "przekształcić" je we wzmocnione wino, stosując radę znanego sommelier M.K. ze znanego filmu, czyli za pomocą pewnej substancji, która też gościła już na tych stronach ;)
Jeśli chodzi o szczepy, to przynajmniej w roczniku 2004, podobno były: Carignan, Barbera, Ruby Cabernet

wino4157#9036

sstar&let (2009-08-27)
W Twojej butelce MikPaw na pewno dali za dużo Carignan. U nas królowała Barbera i jakiś rudy... ruby? Schłodzić to pewno dobra rada. Nasza flaszka podana była w optymalnej temperaturze:) Alkoholowe na pewno nie było. Zresztą wystarczy popatrzeć na ilość procentów.
wino4157#9040

peyotl (2009-08-27)
Ja wyczuwałem nutę Petit Verdot, jakieś 1,5 procenta.
wino4157#9042

star (2013-05-04) Ocena: 5
Nadal nie wiem z czego to wino robią. Nie przeszkadza mi to jednak. Z pewnością jest to smooth red. Wyjęte prosto z mojej mamy lodówki prezentowało się przyzwoicie. RedNacz pewnego periodyka dość regularnie się ukazującego też nie znalazł w nim winy, więc czemu mamy rzucać kamieniami? Rocznik ten sam, ciągle. Winny charakter, dość gładki, bez pazura, bez garbnika. Pić się da, przynajmniej schłodzone, a wtedy żaden alkohol nie straszny! PS. Konia z rzędu temu co poda odmiany!
wino4157#47612