Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Oswald von Wolkenstein
Alto Adige DOC
Włochy

Alk: %
Kolor: b
Nr 3247
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

sstar&let (2008-09-20) Ocena: 6
Niestety nie miałem okazji skosztować tego wina. Ci szczęśliwcy, którzy je pili twierdzą, że dobre (może na 6?). Pustą butelkę wypatrzyłem w piwnicy u Rosich...

sstar&let (2008-09-21)
Muszę Cię rozczarować. Tej butelki nie znalazłem w koszu u Rosich. Wiem, że mamy podobne zainteresowania;-) Ta jednak znajdowała się na honorowym miejscu obok innych, bardziej zacnych opróżnionych już butelek.
wino3247#746

sstar&let (2009-06-23)
Wątek nadaje się. Piwniczne klimaty:) Dodaję więc odnośnik do założeń piwniczanych.
wino3247#7440

sstar&let (2009-10-24)
Wychodząc z piwnicy wprost na łąkę Maso Unterganzner (piszę z pamięci;) do Państwa Mayr (Josephus i Barbara), którzy to ma tej alpejskiej łączce hodują sobie kasztany, orzechy, nawet kiwi się znajdzie. Robią też świetnego Lagreina: Lamarein się zowie, jest świeży i krystaliczny jak góry wokół! Wreszcie wiem na czyją butelkę trafiłem w piwnicy u Rosich:) A Wy na co trafiliście w piwnicy, swojej lub cudzej i co Was zaskoczyło?
wino3247#11021

mikpaw (2009-10-24)
Jak zobaczyłem małą etykietę na stronie głównej, to już myślałem że będzie o Gołocie. Wiadomo dziś walka "tysiąclecia" polskiego boksu ;) Podobno Sstar ma bilety w drugim rzędzie, jak się uda będę wypatrywał w TV ;)
wino3247#11036

sstar&let (2009-10-25)
Okazało się, że w pierwszym. Przez pomyłkę nawet na ring prawie mnie nie wepchnięto jak Gołota osłabł nieco;)
wino3247#11066

mikpaw (2009-10-25)
A nie byłeś przypadkiem na gali Miss Polonia? też zdaje się w Łodzi ;)
wino3247#11067

sstar&let (2009-10-25)
Też chcieli wypchnąć... ale tym razem Sstarlet:)
wino3247#11073

star (2012-06-12)
Lamarein w końcu u nas zagościł wino9121#41818 ale nadal win od Josephusa Mayra nie znamy, ani nowych, ani sstarych roczników;_)
wino3247#41820

denko (2012-06-13)
von
Wolkenstein to poezja powinna być, ze szkoły pamiętam:)

wino3247#41850

star (2012-07-22)
To niech będzie wątek - wina odnalezione w piwnicy. Pewno każdy z Was zrobił kiedyś jakieś odkrycie, niejeden pewno w swojej piwnicy zadziwlił się zawartością znajdując jakąs zapomnianą przez Boga i ludzi flaszkę. Ja tą znalazłem u Niepoorta. Celowo pozostawiona, czy też cytując klasyka wy tu niezły burdel macie!? Broadbent Porto, Auction Reserve. Czemu anglosaski krytyk widnieje na etykiecie? Nowa forma marketingu? Tribute to? Raczej nie bo Broadbent jeszcze żyje i chyba nieźle się miewa. W każdym razie szok. PS. Nie mylić należy tego wątku ze śmietnikowym wątkiem, czyli garbologią stosowaną: http://www.sstarwines.pl/wino5066
wino3247#42703

deo (2012-07-22)
O ile pamiętam, Boadbent (ale nie ten starszy, tylko syn) firmuje jakieś porto. A kto mu to robi - ja nie wiem, może akurat Nieeport?
wino3247#42704

star (2012-07-23)
Wątpię aby kontra rzuciła na to nowe światło, ciemno tam było jak... Wine is art. Definicja Reserve: “Reserve” on the label means it’s fruity but not too sweet. Dobre! Mają swoją stronę www i wszystko jasne!
wino3247#42711

star (2012-07-23)
Berholomew, a nie Michael. Miałeś rację Deo! Syn, nie ojciec.

“Known as a lively, witty and informative wine lecturer, Bartholomew is also one of the world’s foremost authorities on Port and Madeira. He is credited for being responsible for the growth of Port consumption in North America during the mid 1980’s and was responsible for the re-introduction of Madeira to America in 1989, instrumental in its growth since then. Bartholomew Broadbent’s company, Broadbent Selections, Inc., founded in 1996, is the exclusive US national importer for some of the worlds most sought after family wineries, including Chateau Musar, Warwick Estate, Spy Valley, Ferreira, Quinta do Crasto, Aresti, Louis Guntrum, Montsarra Cava, Pago de Larrainzar, Vilafonte,Badenhorst, and Dr.Hermann. He also produces his own Broadbent Port, Madeira, and Vinho Verde in Portugal. He has also partnered with family owned wineries around the globe to produce his Broadbent Varietal wines including a Gruner Veltliner from Austria and a Malbec from Argentina.

Raised in the English wine trade in a formal apprenticeship to his famous father, Michael Broadbent MW [Director of Christie’s and prolific wine author], Bartholomew has also worked in London for Harrod’s [Wine Department], Harvey’s Fine Wine Merchants in Pall Mall and Christie’s. He worked in Australia for Rothbury Estate and for Yalumba Winery. In France, he worked in Cognac for Hennessy and in Paris for L’Academie du Vin. He moved to Montreal to work for Schenley Canada Inc, later moving to Toronto as their Wine Consultant, also responsible for their fine wine sales in Ottawa.

Bartholomew Broadbent was named one of the “fifty most influential people in the wine world.” by Decanter Magazine (June 1997). Broadbent Selections, Inc. was nominated Importer of the Year 2005 by Wine Enthusiast Magazine and was named one of the 100 fastest growing companies in 1998 by Entrepreneur Magazine and Dun & Bradstreet.

wino3247#42712

star (2013-06-06)
Wracając na łono Alto Adige, to Marta Wrześniewska poleca na WI (pralinka) oprócz win białych vernatsch, czyli schiavę, na lato jak znalazł, bo to lekkie wina są, na zimę oczywiście lagrein ew. teroldego na jesień. A do tego speck i sery, aby odpowiedzieć na fundamentalną alternatywę dla pytania jak żyć. Z czym to pić? – Lokalnym przysmakiem jest speck, czyli surowy dojrzewający udziec wieprzowy, który najczęściej podaje się pokrojony w cieniusieńkie plastry. Najpierw lekko wędzone, potem poddawane suszeniu mięso jest w pewnym sensie skrzyżowaniem dwóch wędlin z pobliskich regionów – suszonego prosciutto di Parma i wędzonej szynki szwarcwaldzkiej. W Alto Adige produkuje się też sery dojrzewające. Górski Stelvio w dużym kręgu jest jedynym serem z apelacją z tego regionu, ale warto też spróbować Ziggerlanów – kruchych, chudych, twarożkowych stożków albo hardkorowego Graukäse, podobnego do naszego zgliwiałego sera, tylko bez kminku, który jada się tu z talarkami cebuli.
wino3247#47956