Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Chateau Musar, Gaston Hochar 1998
Bekaa Valley
Liban
Cabernet Sauvignon
Cinsault and Carignan
Cena: 90
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Nr 2133
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Chateau Musar, Gaston ..:
Musar Jeune 2008 Bekaa Valley ..

Cuvee Blanc 2004 Bekaa Valley ..

Hochar Pere et Fils 2004 Bekaa..

Cuvee Rouge 2004 Bekaa Valley C..

Cuvee Rouge 2004 Bekaa Valley C..

Hochar Pere et Fils 2003 Bekaa ..

2002 Bekaa Valley Cabernet Sa..

2002 Bekaa Valley Cabernet Sa..

Wino i kuchnia 2000 Bekaa Valle..

2000 Bekaa Valley Cabernet Sa..

Hochar Pere et Fils 1998 Bekaa V..

1998 Bekaa Valley Obaideh, Mes..

1998 Bekaa Valley Cabernet Sau..

1997 Bekaa Valley Cabernet Sa..

1996 Bekaa Valley Cabernet Sau..

1993 Bekaa Valley Cabernet Sa..

1993 Bekaa Valley Cinsault, Car..

Musar Jeune Bekaa Valley

sstar&let (2006-05-28) Ocena: 5
16 funtów w Cambridge kosztowało w Cambridge Wine Merchants, kwaśne nuty w nosie, trochę kwiatowe - szafirki, w ustach bardziej kwiatowe, pieczone mięso, przyprawy, smażone orzeszki ziemne, świetnie kwasowe, długie, burgundzkie w stylu, wiśniowo-czereśniowe, cytryna, sierść, grzanka, nota na tym etapie 6, po napowietrzeniu stara szafa, smak ok, nota 5

sstar&let (2010-03-19)
Jak widać w Anglii można trafić na nieco gorszą flaszkę niż u nas:) Nic tylko kupować u importera (Centrum Wina), choć ceny mogą przyprawić o zawrót głowy. Daję szóstkę, aby zasypać przepaść między rozbieżnymi notami (pięć/siedem).
wino2133#16038

mkonwicki (2010-03-19) Ocena: 7
Początkowo wydało mi się trochę metaliczne, mało aromatyczne i szczupłe, potem zrobiło się słodkawe, atrakcyjne, ze słodyczą przechodzącą w świetną kwasowość. Bardzo fajny aromat chlorchinaldinu (znowu apteka...). Świetne! Dam 7!
wino2133#16075

mkonwicki (2010-03-19)
O jej! O rety! Dlaczego to wino jest 2 razy? No i robię z siebie jak zwykle pajaca i dopisuję się drugi raz! To prowokacja!
wino2133#16076

sstar&let (2010-03-20)
To odświeżenie starej notki, z Cambridge:) Rzeczywiście jest dwa razy w bazie, chciałem mieć komplet notek z urodzin w oddzielnym miejscu. Nie przejmuj się MK pajace są fajne;)
wino2133#16077

ggreg (2011-09-03) Ocena: 4
Obfity osad, sparciały korek. Przejrzyste, wyewoluowane, wiśniowo-czerwone, z miedzianym połyskiem. Nos utleniony, słodki, likierowy, ziemisty, korzenny, słabe nuty tytoniu i czarnych owoców pestkowych. Lekko-średnie, "wypolerowane", gładkie taniny, wyraźne nuty likieru wiśniowego, lekko piwniczne, migdałowe, utlenione i alkoholowe. Bardzo kontrowersyjna butelka. @Centrum Wina/Delima


wino2133#33147

star (2011-09-03)
1:2 dla... no właśnie kogo? Wiem, że Musar 1998 przegrywa. Tu gol dla niego http://www.sstarwines.pl/4641 :
sstar&let (2010-03-06)
Wino, że mucha nie siada... na tym końskim zadzie;) Najpierw odstręcza zapachem jakby tektury i drewna (choć z pewnością nie jest korkowe). Do tego klimaty stajenno/aptekarskie. W smaku czyste, ładne i gładkie. Niektórym od zapachów i posmaków w głowie zawróciło, o aviomarin zaczęli prosić. Potem okazało się, że o chlorochinaldin chodzi:) @Centrum Wina

wino2133#33150

ggreg (2011-12-03) Ocena: 6
Drugie podejście → korek w bardzo dobrym stanie. Przejrzyste, wiśniowo-czerwone, z miedzianym połyskiem. Nos intensywny, złożony, popiół, tytoń, herbata, syrop malinowy, wyraźne nuty kwiatowe i apteczne. Średnia budowa, lekko chropowate, herbaciane taniny, słodki owoc, umiarkowana kwasowość, nieco kłujące, wyraźne nuty chlorchinaldinu, długie. @Centrum Wina/Delima


wino2133#36568

star (2013-01-19)
Jakub Małecki z (pralinka) WineTasting.pl pisze o 1998, że niby jeszcze młodziak, ale i tak już warto... Rok temu podchodziliśmy do 2002 - też były fajerwerki w kieliszku, ale było czuć, że jeszcze czasu potrzeba. Swoją drogą jestem ciekaw jak się teraz '80 roczniki prezentują. Tyle na FB, a na stronie (pralinka) reszta. Świeżo po przelaniu do karafki zaśmierdziało oborą. Pół godziny później zrobiliśmy pierwszą próbę w kieliszku. Zaczęło znów wiejskim obejściem i obornikiem, ale z czasem rozwijała się istna bomba aromatyczna, którą trudno opisać. Mokre siano w upalny letni dzień, łąka pełna grzybów i liści po deszczu, dym z dogaszanego ogniska, pieczone owoce, zapach świątecznej pieczeni, suszone grzyby na ganku u babci, aromatyczna bomba rumowa, likier wiśniowy, wyraźne przyprawy, zioła i nuty balsamiczne. Z czasem wśród tych wszelkich dojrzałych zapachów pojawia się również świeży owoc, co wydawało się nieprawdopodobne. Typowe dla Musara lekkie utlenienie jest tu obecne śladowo. Usta równie bogate jeśli nawet nie ciekawsze. Budowa idealnie zrównoważona, garbnik już miękki, kwasowość pięknie zespolona ze strukturą, alkohol wtopiony. Czysta poezja.
wino2133#46439

star (2013-01-19)
A z korkiem miał podobne reperekusje jak Ggreg. Korek poddał się dopiero po ciężkich bojach, a jego resztki musieliśmy przecedzić przez gazę. Potem wiadomo skąd ten chałat i siodło araba w aromacie, jak mawiał TPB;-)
wino2133#46440

star (2013-02-11)
A propos lotnej kwasowości występującej w winie, to jak piszą, w umiarkowanej ilości jest ona niezbędna w aromacie, a raczej jego niesieniu pewno, wina. W nadmiarze razi i wino nie pracuje, cokolwiek by to miało znaczyć. Info Le Figaro:-)


L’acide acétique est l’acide volatil dominant. L’acide volatil est indispensable au bouquet du vin. On ne le cite que lorsqu’il est en excès car il donne alors des arômes désagréables et le vin peut ne plus être marchand.
wino2133#46728