Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Maso Furli 2004
Trentino DOC
Włochy
Traminer
Alk: 14,50%
Kolor: b
Nr 1823
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Maso Furli:
2008 Trentino Sauvignon Blanc

2007 Vigneti delle Dolomiti M..

2004 Trentino Sauvignon Blanc

2004 Trentino Chardonnay
2004 Trentino Sauvignon Blanc
2004 Trentino Traminer
2003 Trentino Sauvignon Blanc

2003 Trentino Traminer
Rosso 2002 Vignetti delle Dolom..
Rosso 2001 Vignetti delle Dolom..

Rosso 2001 Vignetti delle Dolom..
Rosso 1999 Vignetti delle Dolom..

sstar&let (2005-08-26) Ocena: 6
Riva "05, Fur (2), bardzo ładne, wyczuwalny nieco alkohol, ale owoce egzotyczne, liczi, róże, ładnie ułożone taniny -dziwne bo przecież młode, długie, plus minus 5% w tym wypadku 15% - szkoła alzacka gdzie przebywał (oprócz tego w burgundii), w nosie D kwiatki-tulipany

star (2012-05-10)
Przymierzam się do Manzoni Bianco (konsumpcji, a nie zakupu) od Maso Furli właśnie, ale sprawdziłem co to za zwierzę, będąc pewnym, że to kupaż... a tu się okazuje, że to krzyżówka autorstwa profesora Luigiego Manzoniego, w której zmieszał Pinot Blanc z Rieslingiem i jak widać nawet w Wenecji Euganejskiej występuje, choć endemiczna to odmiana z Treviso. Próbował ktoś może? Czego się spodziewać? Do duszonego schabu pewno się nada;-)
wino1823#40881

star (2012-05-10)
Z Conegliano ten profesor pochodzi. Zamiast Prosecco łoić to sobie główkował i wygłówkował:

Manzoni Bianco 6.0.13, also well known as Incrocio Manzoni 6.0.13 or I.M. 6.0.13, is the most famous among the clones created by prof. Luigi Manzoni, principal of the Viticulture and Oenology School of Conegliano, during a series of experiments conducted in the thirties on genetic improvement of grapevines by cross-breeding. Manzoni Bianco 6.0.13, an autochthonous grapevine of the Treviso province (Veneto), is a crossing between Riesling Renano and Pinot Bianco. This grape is actually planted almost everywhere in Italy and it is included among the mixture of grapes of the Controlled Denomination of Origin of “Bianco dei Colli di Conegliano”, “Breganze Bianco” and “Trentino Bianco”, as well as in many wines with Typical Geographical Indication in which it is vinified in purity.
Vine characteristics
Manzoni Bianco 6.0.13 has the ability to adapt easily to very different microclimates and soils, even if it prefers hillside, deep, fresh, not hard and fertile grounds, but it has a measured production. It’s bunch is small, cone or cylindrical-shaped and quite dense (80-150gr). The grape is medium-small, rounded, green-yellow and its skin is thick, dense and aromatic.
Wine characteristics
Manzoni Bianco 6.0.13, or Incrocio Manzoni, for its fineness and elegance, good alcoholic strength and acidity, is used to produce remarkable quality wines that are beautifully balanced and always delicate but at the same time full-bodied.

wino1823#40882

star (2012-05-10)
Jest takie jak piszą. Masywne, gęste, do żucia. Ma ciało, ale ma też kręgosłup. Żwawe jest. Kwasowe. Bardzo dobre! Do schabu i klusek, typowa kuchnia śląska jak znalazł;-) Jutro notka i fotka:-) Tymczasem Radwańska prowadzi 1:0, choć ledwo, ledwo, bo 7:6 w gemach, czyli po tie-breaku, w którym niepodzielnie rządziła. Oby tak dalej!
wino1823#40883