star (2015-07-16) Ocena: 6 Fajny stonowany syrah, pachnie jak to syrah szału nie ma, ale smakowo gładkie i przyjazne, mimo, że kwasowe do jedzenia jak najbardziej. @Brasserie l'Abbaye
star (2015-07-17) Burger Montagnard, czy to nie brzmi nieźle? Nowe ze starym, tradycja w nowym garniturze. Zapowiadało się przepysznie. wino15551#526793
star (2015-07-17) A skończyło się jak zwykle. A matuś uczyła - synku nie bierz mielonego w knajpach, a sztukę mięsa. Cóż co więcej poprosiłem medium, a nie well-done, znaczy saignant, zamiast well-done, no i mięso trochę waniało, fuj! Ot francuska haute cuisine, w wersji upalnej, turystycznej. Na szczęście później już tylko dobrze. Palais w Grenoble średnio jeszcze, do drugie dobre, choć polecane lokalne kluseczki wyborne. Adrets w Lyonie, Petit Bonheur w okolicy Vosne Romanee to już ekstraklasa - cenowo 100E dla dwojga. wino15551#526794
star (2015-07-17) Przynajmniej widoki cudne w Annecy, gdzie próbowaliśmy w złej porze, po lunchu, a przed dinnerem, wino i burgera. wino15551#526795
star (2015-07-17) W Annecy dobrym adresem, o dobrej porze, jest le Puits Saint Jean. wino15551#526796
star (2015-07-17) Ocena: 5 Opis Rurale też by przypasował, z tym, że on opisywał Crozes Hermitage, czyli jakby o półkę wyżej i notę niżej. O notach można by dyskutować. A notkę warto zacytować, bo zgrabna. Z tym, że strachu nie ma.
Niegłupie rodańskie syrah. Myślę, że daje jakieś pojęcie o północy Rodanu, który zapamiętałem z pewnego spotkania, które odbyło się jakiś czas temu w B. Szatenefy wtedy podobały mi się mniej, a północ wydała mi się taka lekka, błyszcząca, szybka. Bardzo atrakcyjna. Ten syrah jest podobny. Gładki, nieco lśniący. Jak klamka do drzwi, które boję się otworzyć.