wein-r (2014-11-02) Ocena: 6 Pańska skórka, owoce w pełni egzotyczne, apteczne aromaty dość znośne, banan. Gęste, lakierniczo - gruszkowe. Może nie ulepek ale więcej kwasu by się przydało. Ciekawe. Dobre? Tak. Nie powala. Szóstka będzie chyba sprawiedliwa. Chyba? @Marani
wein-r (2014-11-02) Tak oto skopiowałem styl notek Sstara sprzed lat już kilku. :-)
GPMW 2014 - S3 wino15225#51360
star (2014-11-03) To był piękny styl;-) Przypomnijmy, że w tej kategorii w GPMW 2014 zdobywcy medali byli inni:
Grand Prix Magazynu WINO 2013
w kategorii
„najlepsze wina słodkie”
MEDAL ZŁOTY
Riesling Eiswein 2013, Traisental, Huber
Importer: Interwin
MEDAL SREBRNY
6 Puttonyos Aszú 2007, Tokaji, Dobogo
Importer: Mielżyński
MEDAL BRĄZOWY
Tawny 10-year Porto, Niepoort
Importer: Atlantika
Wein-r stawiał jednak na zrównoważone bezbłędnie BA Weingut Georg Wind 2006 Neusiedlersee (pralinka) zaś wszyscy finaliści tak się prezentowali:
Riesling Eiswein 2013, Traisental, Huber 145 Interwin
Chardonnay Beerenauslese 2006, Neusiedlersee-Hügelland,6Georg 3 WinoWind i kieliszki
Satrapezo Icewine Rkatsiteli 2011 Marani
Aur Traminer Passito 2011, Ronco del Gelso 99 Star Wines
Kika 2013, Stellenbosch, Miles Mossop 98 Brix 65
6 puttonyos aszú 2003, Tokaji, Patricius 280 Interwin
6 puttonyous aszu 2007, Tokaji, Dobogo 243 Mielżyński
Grande Cuvée Trockenbeerenauslese Numer 6 2011, Burgenland, 211 WinoKracher i kieliszki
Montefalco Sagrantino Passito 2007, Montefalco Sagrantino1Passito, 64 Wine &Tabarrini You
10-years Old Tawny, Porto, Niepoort 174 Atlantika
wino15225#51362
star (2014-11-03) Region uzupełniłem ze strony importera/producenta (pralinka) nie znam tylko jeszcze ceny?
Całkowicie zamrożone winogrona Rkatsiteli (w południowych parcelach winnic Kondoli oraz wybranych starych winnicach Rkatsiteli w wiosce Ikalto w regionie Kakheti), zbierane są na początku grudnia, gdy temperatura na zewnątrz spada do - 9°C. Jako, że większość wody w owocach zamarza, ilość soku z winogron jest bardzo ograniczona przy jednoczesnej koncentracji cukru, kwasów i aromatów. Winogrona są zbierane do małych skrzynek wcześnie rano, ręcznie przesortowane w naszej winiarni i łagodnie tłoczone w prasie koszowej. Fermentacja trwa dwa miesiące w nierdzewnych stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze 16-18°C. W ten właśnie sposób powstał pierwszy gruziński ICEWINE. Następnie wino poddaje się procesowi stabilizacji w temperaturze 0°C przez okres sześciu miesięcy. Nieznaczna filtracja i butelkowanie kończy proces. Wino dojrzewa w butelkach przez sześć miesięcy.
wino15225#51363
star (2014-11-03) Z Wine Searcherem (pralinka) uzupełniam wywoławczą stówkę. Co nie jest bez sensu biorąc np. pod uwagę cenę (pralinka) winanawidoku.pl;-) wino15225#51364
temi (2014-11-03) Skoro przy stylu jesteśmy: po nocnej lekturze wpisów na Winicjatywie pod omówieniem przez Bońkowskiego najnowszej oferty "Biedronki", gdzie red. Jagodziński rozpętał dyskusję o mierzeniu penisów (sic), uważam Sstarze, że SW w ogóle jest językowo zbyt mało ... soczyste. ;-)
star (2014-11-04) red. Jagodziński rozpętał dyskusję o mierzeniu penisów (sic), uważam Sstarze, że SW w ogóle jest językowo zbyt mało ... soczyste. ;-)
To może ja o himalaizmie, zamiast o winie, choć w TV zasłyszane od Marka Kondrata, voila: Na tzw „Dachu świata”, pod samym szczytem Mont Everest, w małym namiocie leżą dwaj himalaiści. Obaj na wpół zamarznięci. W pewnym monecie, ostatkiem sił, jeden pyta:
- Ryba?
- Tak? Łukaszu?
- Ty walisz konia?
- Walę, Łukaszu.
- To może wal swego?
wino15225#51367
deo (2014-11-04) O, to było soczyste :)))
wino15225#51370
peyotl (2014-11-05) Anegdotę przytacza Jacek Hugo-Bader w książce o Broad Peaku... A może Lwow w "Zwyciężyć znaczy przeżyć"... ? Alzheimer, pomóż! wino15225#51373