Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Wino Świętomarcńskie Czerwone Winnica Srebrna Góra 2013
Bielany, Kraków
Polska
Acolon
Rondo
Cena: 35
Alk: 11,00%
Kolor: cz
Nr 15005
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Winnica Srebrna Góra:
Polka 2016 Dolina Wisły, Krakó..

Polka 2014 Bielany, Kraków Reg..
Auxerrois 2013 Bielany, Kraków..

Cuvee 2012 Bielany, Kraków Joh..

2012 Bielany, Kraków Seyval B..

mkonwicki (2014-05-02) Ocena: 4
Bardzo lubię lekkie czerwone wina, ale to mi zupełnie nie smakowało. Nikomu z 6 osób nie smakowało, rozwodnione, byle-jakie, owoc jakiś sztuczny, sensu nie widzę. @Wina

temi (2014-05-02)
Jak coś tak wygląda i tak się nazywa (od kiedy to poznańskie z winiarstwa słynie? ;-)) to czego Wyście się spodziewali?
wino15005#50281

mkonwicki (2014-05-02)
Niczego wielkiego. Cienkiego, kwaśnego, owocowego winka, które chyba nie tak trudno zrobić. A tu jakieś duszno-sztuczno-cienkie klimaty zapodali.
wino15005#50282

star (2014-05-02)
Maceracja (pół)węgl(an)owa daje czasem takie sztuczności i duszności, ale można zawsze zdekantować, czyt. odgazować, winko, ew. poczekać rok czy dwa, jak to Deo sugeruje z Beaujolais Nouveau sobie radzić. A poznańskie skąd? Toż to Małopolski Przełom Wisły, czy coś w tym stylu, czy regionie!
wino15005#50283

star (2014-05-02)
Importer radzi (pralinka) frywolnie przecinać jego kwasem poską gęsinę.


Wino Świętomarcńskie Czerwone Winnica Srebrna Góra 2013
Polskie świętomarcińskie wino i polska gęsina - dobrana para.


Lekkie aromaty czerwonych owoców; maliny, truskawki, czereśnie, nuty śliwkowe i dymne, garbników nie za wiele, cechy charakterystyczne: frywolne i radosne.


Rondo 50%, Acolon 50%. Rondo (hybryda)- maceracja na zimno bez fermentacji (cel: wydobycie jak największej ilości świeżych, lekkich aromatów oraz mała ekstrakcja tanin); fermentacja alkoholowa w temp. 22 st C., brak fermentacji jabłkowo-mlekowej (FJM); Acolon (to czysta vitis vinifera – krzyżówka Blaufrankischa i Dornfeldera), maceracja z fermentacją alkoholową 25 st C, przeprowadzona FJM; odmiana ta wprowadza do wina nuty śliwkowe i dymne i konieczną dozę elegancji i powagi – tak aby wino poradziło sobie z gęsiną. Uwaga: wino niefiltrowane, może pozostawać osad naturalny.

wino15005#50284

star (2014-05-03)
W sumie niby miało to być najlepsze polskie terroir, wg mistrzów Marka Bieńczyka i Wojtka Bońkowskiego, ale albo z winifikacją coś nie halo, albo pomysł na wina nie do końca dopracowany - tak czy owak, na SW 1:2 ze wskazaniem na nie póki co! Przy okazji sklep www.polskiewina.com.pl przypomnę, gdzie można nawet stworzyć własną winnicę!
wino15005#50293

mkonwicki (2014-05-03)
Nie wiem, nie znam się, ale mam duże wątpliwośći co do czerwieni w Polsce oraz do hybryd. Da się zrobić dobre wino, bo na przykład białe cuvee, z hybryd bardzo smakowite, ale jednak ta zabawa w kupowanie polskich win chyba mnie nie bawi.
wino15005#50297