Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Monrosso Fattoria Monsanto Fabrizio Bianchi 2010
Chianti DOCG
Włochy
Sangiovese
Cena: 40
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Nr 14938
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Fattoria Monsanto Fabr..:
Castello di Monsanto 2015 Chi..

Monrosso 2015 Chianti Sangiove..

Castello di Monsanto 2014 Chi..

Riserva Castello di Monsanto ..

Monsanto Riserva 2009 Chianti..

Monsanto Riserva 2006 Chianti ..

Castello di Monsanto 2006 Chia..

star (2014-03-06) Ocena: 7
Producent opity wzdłuż i wszerz, na stojaka i na leżąco przez Peyotla. Przyłączam się do chóru, choć to może unisono było, w niemym zachwycie;-) Bardzo mi się spodobało to proste Chianti, wydało mi się wprost przepyszne. Jakbym się dłużej zastanawiał i umiejscowił w kontekście to może siódemka wydała by się przesadzona, ale jednak taką ocenę właśnie odnotowałem, co sprawdzę jak znajdę notatki. Może syndrom pierwszego wina, może radość z tego, że zdążyłem prawie na czas dotrzeć z Łodzi do Warszawy, co łatwe nie było? Nie wiem. Wino, które pojawiło się na stole dzięki Cerretalto, uświetniło imprezę urodzinową SW http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/771 podczas której w ciemno je próbowaliśmy i wiedzieliśmy, że musi być tanie, a dobre i tak też było, bo kosztowało kiedyś mniej niż 10E!

star (2014-03-06)
Kontra i info producenta. Fin dal 1962 la proprietà del Castello di Monsanto comprende circa 25 ettari di vigneto, contigui al resto dei terreni, che si trovano all’interno del comprensorio di produzione del Chianti Colli Senesi. E’ qui che viene prodotto il vino più giovane e fresco dell’azienda: il Monrosso. Vinificato in acciaio con macerazioni di 12/15 giorni, invecchia in botti di rovere di Slavonia per 12 mesi prima della vendita. Tłumaczenie od 1962 roku mają w posiadłości Castello di Monsanto 25 hektarów w rejonie Chianti Colli Senesi. Monrosoo to wino młode i świeże, winifikowane w stali z maceracją gron 12-15 dniową, dojrzewa sobie w dużych bekach ze Slawonii (to w Chorwacji chyba?) przez 12 miesięcy. Na pytanie czy to moderna czy klasyka, odpowiedź jedynie słuszna jest, że bardzo tradycyjna to posiadłość. Peyotl pewno więcej dorzuci, a może Cerretalto, bo pewno tam byli nie raz!
wino14938#49797

star (2014-03-06)
Okazuje się, że wina z Castello di Monsanto są w Polsce (pralinka) w krakowskim Dionizosie mają zarówno Classico z 2009 za 69zł oraz Riservy z 2008 i 2009 za 119zł, a nawet stare roczniki Il Poggio z 1977 i 1982 za (sic!) 1199zł (dobrze widzicie ilość cyfr to cztery!), a 1995, 1997, 1999, 2001 za jedyne pięć stówek i coś tam jeszcze na kolejnej stronie dla koneserów;-)

Pisano także o nim w Magazynie Wino (foto i tekst Wojtek Bońkowski) jako o pierwszym Grand Cru (pralinka) a rocznik 1982 Il Poggio ponoć był winem wybitnym, zaś polecają jeszcze mineralny (nie chodzi o olej;-) Cabernet Sauvignon Nemo 2004 oraz starzone Vin Santo La Chimera 1995.

Historia Castello Monsanto zaczyna się w 1961 r., gdy Aldo Bianchi, pochodzący z San Gimignano przedsiębiorca działający w branży tekstylnej, kupił z myślą o żeniącym się właśnie synu, Fabrizio Bianchim, starą posiadłość. Fabrizio szybko stał się jednym z liderów przemian w Chianti Classico – jako pierwszy sprowadził stalowe kadzie fermentacyjne, był też jednym ze zdecydowanych przeciwników używania do produkcji Chianti odmian białych.

Dziś Monsanto jest zarządzane przez córkę Fabrizio, Laurę Bianchi, a od 2001 r. nadzór nad produkcją sprawuje Andrea Giovannini, poprzednio pracujący w Ornellai. 70 ha winnic położonych na wysokości średnio 380 m. n.p.m. daje roczną produkcję ok. 450 tys. butelek. Najważniejszą winnicą Monsanto jest Il Poggio, nazywane czasem pierwszym cru Chianti Classico; powstaje tu Riserva Il Poggio, w roku 2004 wino głębokie, precyzyjne, mineralne, z niezwykle żywym finiszem. Z najlepszych gron z innych winnic robi się Chianti Classico Riserva, w roku 2006 wyprodukowano go aż 200 tys. butelek, więc blisko połowę łącznej produkcji winiarni. Przy sporej masie jest to wino bardzo dobre, strukturalne, choć niewątpliwie wymaga czasu; dziś wpływ beczki jest jeszcze zbyt mocny.
wino14938#49801

temi (2014-03-06) Ocena: 6
Później przyszedłem to i na unisono się nie załapałem. Nie wiem, co ty Sstarze brałeś, ale ta 7 to chyba jednak lekka przesada. To co dostałem do kieliszka ascetyczne trochę mi się zdało (a ja hedonista jestem) i owocu nie było w bród. Za relację cena-jakość rzeczywiście brawa się należą i uczciwe 6. Do kupienia u nas za 44 pln w "Dionizosie" (pralinka)
wino14938#49803

star (2014-03-06) Ocena: 6
Co brałem? Odrobinę adrenaliny płynącej z jazdy z warszawiakami i łódzkimi góralami po A2, do tego odrobinę entuzjazmu łyknąłem jak zobaczyłem starą gwardię w Bziku Kulinarnym;-) Zgadzam się, że obiektywnie pewno jedynie szóstka, choć ja poszukiwaczem owocu nie jestem, a jak wino dobrze wchodzi, to gut jest i basta. Fajnie, że do kupienia w Dionizosie, w przyzwoitej całkiem cenie. Cerretalto dał za nie w słonecznej Italii chyba 7,5E, jeśli dobrze zapamiętałem.
wino14938#49805

star (2015-02-08)
Monrosso w innym ujęciu.
wino14938#51999