Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
1er Grand Cru Classe Chateau Canon 2000
Saint Emilion AOC
Francja
Merlot
Cena: 330
Alk: 13,00%
Kolor: cz
Nr 14691
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Chateau Canon:

marek (2013-09-03) Ocena: 7
Stylistycznie Canon 2000 (podobnie jak Lafleur 1994) pasuje bardziej do win z Medoc zdominowanych przez Cabernet Sauvignon niż do czytelnego i przyjaznego stylu wielu win z St. Emilion ( np. innego 1er GCC - Chateu Angelus).
Niby winnica obsadzona w 75% Merlotem ale w ogóle go nie czuć w tym winie, które jest trochę surowe i kościste o aromacie czarnej porzeczki i jeżyn. Ma dobrą koncentracje i długi, lekko kwaskowy posmak. Dla koneserów Bordeaux (mnie się podobało ;-) natomiast winni neofici niech sobie odpuszczą ;-)
Ocena 91pkt. @import własny

marek (2013-09-03)

wino14691#48511

marwin (2013-09-03)
@Marek Nic się nie martw brakiem typowości Merlota. Onegdaj piłem Marlota 2006 Marco Fellugi i dałbym się pokroić, że pomylono etykiety. Bliżej mu było do CS. Może w "Twoim" przypadku było podobnie.
wino14691#48513

star (2013-09-03)
Spróbuj adyżańskich merlotów - zdziwisz się;-)
wino14691#48514

star (2013-09-03)
Dopiero teraz doczytałem komentarz Marwina i trafił w sedno, co więcej podając przykład. Merlot to nie musi być miękki i pluszowy miś, nawet jak wpływow(a/y) p. Redaktor tak sugeruje:-)
wino14691#48515

star (2013-09-03)
Napisz jeszcze za ile można coś takiego "zaimportować", z czystej ciekawości pytam, bez podtekstów. Cellar Trackerzy głów nie tracą dla tego wina, wyceniając je średnio na prawie 91PP. Jednen gościu (pralinka) daje 93PP i pisze jednak o typowości sątemijańskiego terłar: Powerful st emellion classical nose that openes up slowly with powerful dark fruits and red berries. More of the left bank with earthy aromatics follows after an hour in the bottle. Medim bodies with coffee, pepper, plums and berries. Medium to long finish that reminds of classicp pauillac. Drink now and ober next 10-15 years. Natomiast w porównaniu z Napa ginie ponoć i żaden koneser mu nie pomoże: A little disappointing at our recent (blind) tasting of Napa and Bordeaux wines. Middling good wine that wasn't anyone's favorite. I jeszcze jedna opinia o typowości... ale nosa, znaczy zapachu. Tasted along alongside Pontet Canet of same vintage and this showed really well. Dark brooding wine, classic St Emilion nose, loads of layers with all the components there ( tanin fruit). Lovely wine thatwill develop more over the next 5-10 years.
wino14691#48517

marek (2013-09-04)
co do stylu Merlota z Chateau Canon, cóz to jedyny rocznik jaki piłem z tej posiadłosci ale czy taki styl wina to nie jest właśnie to mityczne 100% terroir? Po prostu w tym miejscu ( i nie tylko w tym) Merlot daje wina o takiej charakterystyce? Chociaż z drugie strony w książce "100 najlepszych win świata" rozdział poświęcony Chateau Canon opisane jest trzema słowami: "moc, harmonia i miękkość" ;-) z kolei rozdział o Chateau Angelus zatytuowano: "zmysłowa koncentracja" - i w tym przypadku to idealne podsumowanie.
Wino kupiłem dobre kilka lat temu, nie pamietam dokładnie za ile, powiedzmy jakieś 75 euro.

wino14691#48527

marek (2013-09-04)
aha i jeszcze jedno, wczoraj piłem do obiadu przyzwoite Montepulicano d'Abruzzo 2012 z M&S za 21 zł w promocji. Codzienne przyzwoite wino, dobre do makaronu z sosem pomidorowym. No i naszła mnie taka refleksja że to Montepulciano w porównaniu z Canon jest jakieś takie jakby zamknięte w "plastikowo- sztuczne" opakowanie, jakby było zupełnie martwe i tak wysterilizowane że wytrzymałoby dobre kilka lat na półce sklepowej i na jotę by się nei zmieniło. Tak jakby pic wino będace "figurą woskową" natomiast Canon było autentycznym "winem" jakby je próbować "bez opakowania", samą zawartość. Może to kwestia faktury wina, jego złożoności, tego że wywołało jakąś intelektualnę reakcję. Trudno mi to opisać, ale jestem przekonany że w degustacji w ciemno na 100% bym te wina odróżnił jako wina z innych przedziałów jakościowo/cenowych.
wino14691#48528

star (2013-09-04)
One year one chef. Alain Ducasse lub Christophe Moret (pralinka) za bardzo nie wiem o co chodzi, ale ten pierwszy to legenda.
wino14691#48530