Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Embruix Vall Llach 2004
Priorat DOC
Hiszpania
Carinena
Cabernet Sauvignon
Garnacha
Merlot
Syrah
Cena: 120
Alk: 15,10%
Kolor: cz
Nr 14507
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Vall Llach:
Tina 41 2007 Priorat Garnacha,..

Embruix 2007 Priorat Carinena,..

Tina 41 2007 Priorat Garnacha,..

Idus 2007 Priorat 45% Cari..

Embruix 2005 Priorat Carinena,..

2005 Priorat Carignan, Merlot,..

sstar (2013-05-03) Ocena: 5
Llach z pewnością wielkim śpiewakiem jest, ale wina to mu takie różne wychodzą. Ja do Embruixa jakoś przekonać się nie mogę. Próbowałem 2007, próbowałem teraz 2004 i klapa, jak na zapowiadaną klasę marki jak i apelacji, choć 2005 wg Marwina fajny przecież. Słodko-gorzkie klimaty. Nie moje. W posmaku fajna czereśnia. Ocena 5-6, czyli między 2007 i 2005:-)

Co piszą inni? Embruix to świetny przykład Prioratu z miękkością i elegancją wspartą na dobrej strukturze. To wino zmysłowe, z aromatami czerwonych owoców, lukrecji i kardamonu. Pełne, aksamitne, z uderzającym owocem i wyważoną kwasowocią. Rzeczywiście uderzającym. Nockout! @Klub Wino

star (2013-05-03) Ocena: 6
Żeby nie było, że stylu nie rozumiem, to zaznaczam, że topowe wino tego producenta próbowałem w jednym roczniku i bezsprzecznie wielkim winem ono jest. Jeszcze info o producencie, z Klubu Wino.

Posiadłość Celler Vall Llach powstała w latach 90-tych zeszłego wieku. Winiarnię założyli kataloński śpiewak Lluis Llach i notariusz Eric Costa. Winnica składa się z dwóch części: wspaniałego zespołu starych, pojedynczych parceli nasadzonych starymi (60-90 lat) krzewami grenache i carignan, w tym bardzo stare i prestiżowe siedlisko Porrera de Torroja. Oprócz tego właściciele nasadzili kilka parceli odmianami międzynarodowymi, takimi jak cabernet sauvignon, merlot i syrah, aby zagwarantować złożoność i finezję win. Powstała kombinacja starych, tradycyjnych odmian i szlachetnych nowych w połaczeniu z nowoczesnym wyposażeniem i zasadą przedkładania jakości nad ilość dały doskonały efekt. Wina z Vall Lllach uznaje sie obecni za absolutną czołówkę Prioratu.

wino14507#47600

star (2013-05-03)
Zacytuję siebie (sic!) z Forum Wino:

Parker rocznik 2004 wyżej ocenia (95) niz 2005 - 92 w regionie Rioja i RdDuero.
Z kolei Decanter Rioje wyzej klasyfikuje w roczniku 2005 ale tylko ciut!


Janek się pytał (pralinka) o Embruixa:

Teraz jest 2004 po 21, a 2005 po 22. Który rocznik w Prioracie lepszy był?

Zgaduję, że ceny w euro;-)

wino14507#47601

star (2013-05-03)
Embruix po katalońsku znaczy to samo co angielskie bewitching.


O roczniku 2004 tako rzecze winemaker, 92 PP w WE.

Sourced primarily from 6-8 year-old vines, Embruix (Catalan for "bewitching") presents an enchanting deep cherry red color and cardinal hue, with aromas of minerals, mature red and black fruit, and a range of toasty notes which include freshly roasted coffee. The flavors of the wine mimic its aromas, with soft, elegant tannins that are very persistent in the mid-palate. It is deeply enjoyable when it first enters the mouth and its complex flavors develop into a long, satisfying finish.

35% Garnacha, 30% Cariñena, 20% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot



A tak o roczniku 2003 Alan (pralinka) opowiada.

I tasted the 2003 (which Wine Spectator gave a 93!) made of: 30% Cariñena, 28% Cabernet Sauvignon, 22% Garnacha, 15% Syrah, and 5% Merlot! This is a fabulously uncommon wine in a great value category for those not able to afford the Vall Llach or Clos Erasmus in a Priorat. It is equally rare to have a wine with such a significant amount of Carignan/Cariñena in it, that is from old enough vines and interesting enough terroir, to derive a wine of such character by their use. I discerned from this medium-ruby juice; a nose filled with dusty cocoa powder, allspice, aromatic Mediterranean woods and this distinctive primary scrub-steppeland broom, (and just barely sooty) which is so beguiling! On the palate in addition to the lovely sweet ripe dark red fruits, cassis, liquorice, blueberry, with subtle nuances of pepper, allspice, balsam, tar, and hints of lactics,.. there was that same scrub-steppeland broom with crushed-rock minerals as well! Don't decant this baby! That "dust from the earth" bouquet blows away in about 20 minutes, and those luxurious tannins soften out those complex sooty minerals in the palate after about 40 minutes. (Some might prefer that, but I prefer what you can't get in many other wines) So I'd Vacu-Vin this one now after each pour, or Drink up! I'd give it between a 94 and a 97, honestly depending on my demeanor at the time, and/or the food pairing in front of me. Rack of Lamb with a currant-cassis demi-glace, olive oil & herb-roasted baby red potatoes & garlic cloves, a caesar salad and a very dark chocolate mousse, for a Sunday afternoon dinner was the 97!


wino14507#47602