star (2013-04-01) Ocena: 7 Każdy by chciał jak Dzidek zacne flaszki na święta łoić, a tu rzeczywistość odmienna nieco. I nawet nie spróbowałem Porto LBV 2006 od Martineza, ani Moscatela co je nabyłem świątecznie w Biedronce, a na pigwówce ostało i dobrze. Tak ma być. Nasza mazowiecka tradycja i to już od rana. Na śniadanie gładko przechodzące w obiad. Ważne aby ludzi nie męczyć kwasiorami jak ten oto burgund, którego z chęcią bym sam w święta spróbował, no ale kontekst jakby inny. Wspomnieniowo więc z Paryża wyciągam jak królika z kapelusza. Początki nie były najlepsze. Śmierdzi sobie, wiejskie klimaty się przypominają, z Woli Wysokiej jak z Zamku, a w zasadzie ze Dworu, gdzie panna urzędowała, a my wiejskie parobki, chłopki pańszyźniane mogliśmy sobie jedynie powzdychać. No ale wiadomo, że burgund śmierdzieć może, przeważnie przejściowo redukcyjnie, czasem tylko brettem zajedzie, a to już na stałe. Co do smaku, to słodyczą najpierw kusi, potem lekkością uwodzi baletnicy (Eurydyki German polecam do słuchania!) i kwasowością i tanicznością pozycję ugruntowuje. Fajne wino na 7. Fajny smak, dobra dojrzałość jak na ten nienadzwyczajny w końcu rocznik. W 2009 http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=14376 równie dobre, a nawet lepsze może? Pomarzyć można, ale na zakup jednak w Paryżu się po degustacji nie zdecydowałem, kupowałem tańszą Loarę tym razem. @Caves Bossetti, degustation
star (2013-06-13) Planując wyjazd do Drezna (odwiedziny Superiore.de w Coswig obowiązkowe i zakupy win włoskich), natrafiłem na stronę z winami francuskimi (pralinka) Der-Franzoesische-weinkeller.eu i zboaczyłem kilka Echezeaux, nie są to wina od DRC, ani Lamarche, ale cena ok. 100E za stare roczniki, może warto? Sprawdziłem więc w Decanterze (pralinka) jak się mają roczniki 1991 i 1992. Roczniki ocenione na 3 gwiazdki w pięcio-gwiazdkowej skali, czyli średnio, ale nie tragicznie, przy czym jeden z nich można jeszcze trzymać (maxa dostał 1990!):
1991 keep Sugar levels were high and many good, if slightly austere, wines were made
1992 drink soon A large vintage of relatively light if not unpleasant wines; majority have little tannic backbone or extract
wino14451#47999
star (2013-06-13) Ciekawy opis rocznika 1991 i to z perspektywy jak sądzę - wina słodko-gorzkie, mimo, że poziom cukru dość wysoki, to jednak wina surowe. Dojrzałości się nie zgrały. Słońce nie wystarczy, harmonijne dojrzewanie jednak niezbędne. A rocznik 1993 na 4*. wino14451#48000