Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Domaine Jean Dupont 1972
Meursault AOC
Francja
Chardonnay
Cena: 200
Alk: %
Kolor: b
Nr 14403
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Domaine Jean Dupont:

star (2013-03-08) Ocena: 7
OVNI, czyli odkrycie. Producent aż tak nie znany, rocznik stary. Nos ciekawy, delikatny, ale w głębi (proszę bez skojarzeń;-), coś jakby drzewa iglaste się majaczyły? Ciut utlenienia. Usta fajne - kwasowe, ciało. Ocena 7+. Dałbym więc teraz 8, zaokrągając w górę, ale jakoś z opisu to nie do końca wynika. Kończy się cytrynowo-grapefruitowo. Bardzo świeże - niezwykłe, choć proste, jakby po kwasie - cytrynka. Dobry rocznik, nie dla wina, oprócz tokaju, ale tak w ogóle dobrze mi się kojarzy;-) A cenę zgaduję, z grubsza. @Grains Nobles, en2, Paris

star (2013-03-08)
OVNI dosłownie to objet volant non identifié, czyli UFO, ew. niezidentyfikowany pojazd latający. W przenośni zgaduję, że znaczy zaskoczenie, coś co pojawiło się znikąd. Z winnych tematów to pasuje do Randalla Grahma i jego latających cygar, czyli sterowców, które kiedyś wzięto w Chateauneuf du Pape za UFO właśnie:-)

Kolejny rocznik wina Jeana Duponta (pralinka) 1973 wywołał podobne wrażenia u Wine Hoga. The producer Jean Dupont is unknown to me, and this is also my first white Burgundy from the vintage 1973. The Meursault 1973 is however a pretty special wine – still fresh and crisp after nearly 30 years. The bouquet is still quite youthful, and only a slight cheasy notes is indicating the true age. Otherwise the nose offer fresh fruit, with notes of elderflowers, elderberries, citrus and pear. On the palete crisp acidity, good concentration and balance. The fruit is getting a slightly creamy and oily texture, indicating some age, but far from 30 years. A very special wine … remarkably fresh and crisp, but is lacking the support and complexity of a fine terroir. It should be noted that the wine has been recorked and topped up in 2012. Co może sporo tłumaczyć, pewno przy przekorkowywaniu dolewają młodsze roczniki;-) Tak to bywało w Denis d'Or ze Znojmo, którego caba próbowałem z 1976:-)
wino14403#47083

star (2013-03-08)
Apelacja Meursault oferuje wina dość dobre, ale niestety dość drogie, statystycznie rzecz ujmując. Niewiele ich próbowałem (pralinka) ale te co próbowałem zwykle cechowały się kremową konstystencją, szczególnie gdyby porównać je z prostymi Chablis, pewno podobne nieco do satelickich Montrachet.
wino14403#47084

star (2013-03-08)
Meursault od Nicolasa Potela za 38 zł? Skazany na echo Marcin Jagodziński tak proroczo pisze (pralinka) w/na EnoFazie.

Pogdybajmy. Gdyby portale internetowe publikowały teksty o winie. Gdybym ja do takiego portalu pisał. Gdyby zobaczył mój tekst redaktor. Gdyby cokolwiek znał się na meritum…

… na pewno dałby mu tytuł „Meursault od Nicolasa Potela za 38 zł?”. To jeden z ulubionych chwytów portalowych redaktorów: stawianie znaku zapytania po oznajmującym zdaniu, zamieniające je w pseudopytanie, a zawartą w nim bzdurę w realną, wartą rozważenia możliwość.

W dalszej części artykułu oczywiście znalazłoby się sprostowanie wszystkich przeinaczeń, bo skoro użytkownik kliknął, można go już rozczarować. To nie jest Meursault, tylko St. Romain. Niby rzut beretem, ale wiemy, jak w Burgundii latają berety. Raz beret ląduje w lesie, raz leci w krzaki winorośli...

Jesteśmy przy końcu artykułu, tutaj nawet redaktorzy portali dopuszczają trochę mało atrakcyjnej prawdy: Meursault od Potela za 130 zł. Wczoraj jeszcze Marek Popielski oferował je w takiej cenie (zamówienia mailem). Jeśli to za drogo, polecam St-Romain z M&S. Powinno kosztować ok. 45 zł 60 zł bez żadnych tricków z zakupem 6 sztuk na promocji (nie wiem, czemu napisałem 45 zł).


Poleca Marka Bieńczyka i jego Ruch Poparcia Burgundów (pralinka)
A potem z New York Times (pralinka) artykuł "Is it time for Burgundy lovers to panic?".

wino14403#47085