Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Guigal 2004
Gigondas AOC
Francja
Grenache 80%
Syrah 10%
Mourvedre 10%
Cena: 60
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Nr 14192
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Guigal:
Cotes du Rhone 2011 Cotes du R..

Rose 2010 Cotes du Rhone Syrah..

2007 Saint Joseph Syrah

2004 Hermitage Syrah

Chateau Ampuis 2002 Cote Rotie..

2001 Cotes du Rhone Syrah, Gre..

Chateau Ampuis 2001 Cote Rotie..

2000 Cotes du Rhone Grenache
2000 Chateauneuf du Pape Grenac..
Brune et Blonde 2000 Cote Rotie ..
1995 Hermitage Syrah

sstar (2012-12-13) Ocena: 6
Jest już za późno, nie jest za późno? Strach był, ale jak zobaczyłem w markecie na półce sstare wino nie mogłem mu się oprzeć. Rurale trafił na za sstare, MdCC jeszcze zdążył, podobnie jak ja. Dobre, dojrzałe wino pite w optymalnym punkcie. Garbnik już rozpuszczony, delikatne i gładkie w smaku, choć jest trochę głębi, a nie płycizna. W aromatach między Syrah, a przyprawami, dżemu nie ma za dużo. Fajne wino. Niestety jagnięcina od Algierczyka nieco przypalona tym razem, ale serducho w porzo było, więc zjadłem. Do tego dwie zupy - jedna algierska, druga marokańska, marokańska bardziej zawiesista. Grenache ponoć może być do 85%, pozostałych odmian po połowie z resztki. Wg mnie czuć, że to nie czyste Grenache i dobrze! @Francprix, Paris

star (2012-12-13)
Z bratniego portalu WineStar (pralinka) wynika, że:

Guigal Gigondas 2004


The medium-bodied, pleasant 2004 Gigondas exhibits notes of cherries, earth, spice, and herbs. It is a good effort in a tough vintage for this appellation. Guigal’s Chateauneuf du Pape is usually a blend of 80-85% Grenache and the rest equal parts Syrah and Mourvedre. It is fashioned from fruit purchased from over forty different growers which is blended by Guigal, and then aged in large wood foudres for 2-3 years.

Better than the 2003, the 2004 Gigondas reveals deeper, sweeter, blacker fruits along with additional minerality, body, and depth. It should drink well for 10-12 years after its release.

The 2004 Gigondas is very tasty, very Provencal, and a super effort for the vintage. Drink it over the next 6-10 years. Wine Advocate # 175; Feb 2008 Robert Parker 90 points Drink: 2008 - 2018


Parker nie uwzględnił marketowych realiów, szybciej trochę dojrzało. Jakoś mi też dodawanie do 2008, 6-10 lat daje 2014-2018, a nie 2008, no ale trzeba pisać, że już można wciągać, aby ludziska kupowały?

wino14192#45846

star (2012-12-13)
Przy okazji wspomnę o lokalu (pralinka) do którego wczoraj nie dałem rady dojrzeć, choć RougeRouge tam grało:-( Zango Daguerre się zowie.
wino14192#45847