WB http://winicjatywa.pl/2012/11/27/weingut-geierslay-riesling-wina-szlachetne/ : Najlepszym jest Riesling Alte Reben feinherb 2011, intensywny, z dobrą głębią aromatu i smaku i ledwie wyczuwalnym cukrem resztkowym (oznaczony jest jako feinherb, czyli wino półwytrawne, ale używałbym go do obiadu, jak wytrawnego). Jabłko miesza się tu z cytryną i ładną nutą mineralną. Kosztuje 47 zł, a może konkurować z winami dwa razy droższymi.
Peyotl:
Ja tę słodycz czuję na początku, w środku i na końcu; zapewne mamy różne kubki smakowe, bo nigdy w życiu nie potraktowałbym tego wina jako wytrawnego – choć rzeczywiście, w kontakcie z wędliną (znakomitą, od Joachima Matejki) nabiera trochę kwasowego kręgosłupa. Ogólnie jednak powiedziałbym nawet - szarlotka w płynie, i to z akcentem miodu akacjowego w finiszu. Tym niemniej bardzo dobre wino, a co do cytryny, jabłka i minerałów zgoda.
@Wina Szlachetne
peyotl (2013-02-28) Drugie podejście po 3 miesiącach - pozytywniej. Przez tę swoją jabłkowatość kojarzy mi się z cydrem (jest leciutko frizzante), ale zręczny kontrapunkt słodyczy i kwasowości w rzeczy samej budzi podziw. 6-7 bym dziś dał. wino14139#46972