Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Orokke St. Andrea 2008
Eger Minosegi
Węgry
Harslevelu 42%
Chardonnay 36%
Pinot Gris 12%
Sauvignon Blanc 8%
Olaszrizling 2%
Cena: 76
Alk: 14,00%
Kolor: b
Nr 14129
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od St. Andrea:
Szeretettel Egri Roze Cuvee 20..

Napbor Egri Csillag 2012 Eger ..

Rose 2011 Eger Merlot, Kadarka..

Napbor 2011 Eger Olaszrizling,..

Orokke 2011 Eger Harslevelu 42..

Csakegyszoval 2011 Eger Pinot ..

Akutyafȧyȧt 2011 Ege..

Napbor 2010 Eger Chardonnay 45..

Recommended for Lamb 2010 Eger..

2009 Eger Harslevelu

Csakegyszoval 2009 Eger Pinot ..

Merengo 2009 Egri Bikaver Supe..

Valoban Melto 2009 Eger Pinot ..

Rose 2008 Eger Pinot Noir

Csakegyszoval 2008 Eger Pinot ..

Akutyafajat 2008 Eger Kekfrank..

Paptag 2008 Eger Pinot Noir

Ferenchegy 2008 Eger Pinot Noi..

Hangacs 2008 Eger Pinot Noir

Hangacs Bikaver 2008 Eger Kékf..

Aldas 2008 Egri Bikaver Kekfra..

Ferenchegy 2008 Eger Kekfranko..

Orokke 2007 Eger Hárslevelű 23%..

Napbor 2007 Eger Chardonnay 45%..

Hangacs 2007 Eger Kekfrankos, M..

Csakegyszoval 2007 Eger Pinot ..

Paptag 2007 Eger Pinot Noir

Ferenchegy 2007 Eger Pinot Noi..

Aldas 2006 Egri Bikaver Merlot ..

Onmagar iro tortenet 2006 Pin..

Paptag 2006 Eger Pinot Noir

Ferenchegy 2006 Eger Kekfranko..

Csakegyszoval 2006 Eger Pinot ..

Merengo 2006 Egri Bikaver Super..

2005 Eger Cabernet Franc

Aldas 2005 Egri Bikaver Merlot,..

2003 Pinot Noir

2003 Merlot

2003 Eger Cabernet Franc

2002 Chardonnay 60%, Olaszriz..

2002 Egri Bikaver Cabernet Fra..

ggreg (2012-11-26) Ocena: 7
Żółto-złote. Nos intensywny, złożony: dojrzałe brzoskwinie, morele, jabłka, miód, wosk pszczeli, pomarańcze, lekkie nuty lipy i orzecha (ale wyniuchałem;-). Pełne, cieliste, zrównoważone, świeży, kwasowy "szkielet", delikatna orzechowa goryczka, długi, nieco rozgrzewający posmak. Bardzo dobre. Powinno pasować do niezbyt pikantnych tajskich i indyjskich curry. @St. Andrea

honey (2012-11-26)
A do indonezyjskich? ;)
wino14129#45532

ggreg (2012-11-26)
Tylko sommelier raczy wiedzieć;-)
wino14129#45533

star (2012-11-27)
Nie tylko sommelier, ale i Jo.hanna, która do curry panaeng i indonezyjskiego kurczaka poleca: pieczonego w lisciach bambusa idealny dodatek to Pinot Nero (Blauburgunder) z Alto-Adige (oczywiscie najlepiej of Hofstaettera :-)), jest wystarczajaco 'owocowe' zeby dobrze wspolgrac z mlekiem kokosowym i 'pieprzne' zeby nie dac sie przytloczyc przyprawom.

Z kolei Winoman radzi: Z gewurztraminerem eksperymentują niemal wszędzie, od Chile i Kalifornii po Australię. Czasem wychodzi, czasem nie, ale jak wyjdzie, to nie ma lepszego wina do kuchni tajskiej. A wszystko to w wątku z Forum Wino, wrrróć Kuchnia (pralinka) jakie wino do czego.
wino14129#45542

star (2012-11-30)
A o Orokke pisał też Kuba na Kontrze (pralinka) w kontekście ręki Midasa, czyli St. Andrea. No i wreszcie flagowe białe wino St Andrea – Örökke 2009 (nazwa ta oznacza Na zawsze), kupaż Hárslevelű, Pinot Gris, Chardonnay, Rajnai Rizlinga, Sauvignon Blanc, Viogniera i Olaszrizlinga. Uwodzicielski, zmysłowy nos pełen tropikalnych owoców z nutą skórki chlebowej. Örökke wypełnia podniebienie całkowicie, lecz czyni to z gracją i lekkością – niczym fresk na sklepieniu, który wyszedł spod ręki zdolnego malarza… A do tego potężny, długi finisz. Tego samego dnia udało się nam jeszcze skosztować w świetnej restauracji Imola inny rocznik tego wina, rzadki już Örökke 2006 – tu jeszcze wyraźniejsze były ewoluowane , para-tokajskie czy alzackie wręcz rejestry aromatyczne, usta były przy tym jednak (zapewne z racji wieku) lżejsze, bardziej kwasowe i mineralne. Niezwykłe przeżycie.
wino14129#45603

star (2012-11-30)
Także TPB wybrał je jako redaktor rekomendując w winiarskich zakupach (pralinka) :
Örökké 2009, Eger, St. Andrea
/ Importer: Intervin; 67 zł ( ● )
> Wybór Tomas zA
Prange -Barc zyński EGO
György Lőrincz konsekwentnie realizuje
ideę wieloszczepowego (sześcio) białego
kupażu z Egeru osiągając coraz ciekawsze
rezultaty. Örökké to bogate, wielowymiarowe
wino o aromacie kwiatów, białych owoców
i świetnym rysie terroir, tęgie ale pięknie
zrównoważone, zmuszające do myślenia
i jednocześnie zapewniające mnóstwo czysto
cielesnych rozkoszy, jeśli podać je do kolacji
z dość szczodrze doprawionym kurczakiem
czy schabem, ale też tłustą morską rybą.

wino14129#45604

peyotl (2012-12-29)
2011 próbowałem podczas "seminarium egerskiego" , najciekawszej chyba części GP MW 2012. Urzekło mnie zestawienie nut cytrusowych (cytrynowych) z kwiatowymi (fiołki) w nosie. A poza tym prezycyjnie mierzona kwasowość i niezwykła świeżość i elegancja przy alkoholu powyżej 14,5 (14,76). Jak dla mnie Lorincz to najlepszy winiarz nie tylko Egeru, ale może i Węgier w ogóle... (?)
wino14129#46076