Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Pierre - Yves & Colin - Morey 2007
Chassagne - Montrachet PC "Les Chenevottes" AOC
Francja
Chardonnay
Alk: 13,50%
Kolor: b
Nr 14037
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Pierre - Yves & Colin ..:

wein-r (2012-10-14) Ocena: 7
Mój nr 1 w kategorii białe powyżej stówy.
Notka wstępna: "Bardzo winne, beczkowe, ciepłe, owocowe. Kwas OK. Dobre bardzo. Długie i mineralne!!!"

Osso cho. Wszystko na swoim miejscu, krągłe i ułożone. Niewydumane i to jest zaletą tego wina. Beczka jest i co z tego? Czuć wszystkie składowe. Dobry balans i dobry smak/zapach. Na dziś extra a co ponad to? Nie wiem. Nie znam się. ;-) Smaczne niezwykle!!!

Logowanie na "Dodaj" to dobry pomysł. Nieco przeszkadza ale co tam... Jak widać dałem radę. :-) @GPMW 2012

star (2012-10-15)
No to ciekawe, czy to 6 czy 9, ew. 1 z listy TPB: wino14029#44659
wino14037#44737

star (2012-10-15)
Ciekawe jak się ma ono do Puligny-Montrachet też klasy Premier Cru z Marksa & Spencera? Wein-r chyba też próbował. Tamto było bardzo kocie. Opinie na temat tego Chassagne-Montrachet (szasań-mąrasze) z Cellar Trackera, gdzie dostało 90 punktów (pralinka) przy 7 ocenach:

Tasted by Russell Faulkner on 12/20/2011: Very firm acidity, a little floral, low oak, quite bracing. (752 views)

Tasted by KVM on 4/10/2011 & rated 92 points: light yellow. Rich nose butterscotch, vanilla, floral. Palate not very developed but showing fruit and a lemony, mineral, elegant finish. Excellent. (731 views)

Tasted by Richard Jennings on 3/13/2010 & rated 91 points: 2010 La Paulée de San Francisco - Burgundy Grand Tasting (108 TNs) (Westin St. Francis Grand Ballroom, San Francisco, California): Lemon, vanilla nose; tasty lemon, vanilla bean palate; medium finish (2277 views)

Tasted by Jeremy Holmes on 11/24/2009: As with the 'Baudines' plenty of struck match and some toasty oak notes (pain grille if I’m not mistaken) to kick off with but then some piercing citrus and pure white peach come to the fore. In the mouth it is very focused and direct with a high tensile, taut, mineral spine that is sheathed by a micron of fat. I love the energy of this wine and how sharp and clear all of its aromas and flavours are. (698 views)

Tasted by Goldstone on 7/11/2009 & rated 89 points: Very pale green/gold colour. Light, high toned, reticent nose of citrus, minerals, seashells, acacia flowers and faint aromas warm toasted bread. The palate is very young and dominated by steely acidity, fresh oysters and very pronounced minerality. The oak is almost absent at this stage as if there is no new oak at all. Crisp and mouthwatering. Very precise. Needs 2-3 years at least to add some weight. (1053 views)

No i chyba znowu siara, a nie mineralność, bo piszą wyraźnie o zapałkach;-) Choć dla niektórych nie tylko mineralność, ale i skorupiaki:-)

wino14037#44739

star (2012-10-15)
No i ciekawe kto je importuje i za ile? Czy jest to rzeczywiście konkurencja dla np. tego oprócz spenserowskiego: Premier Cru Folatieres Jean Chartron 2009 Puligny-Montrachet (pralinka) które może też wystąpiło w tej kategorii, kto wie?
wino14037#44741

star (2012-10-15)
To było od Mielża, a z Marks&Spencer próbowaliśmy takie oto winko: 1er Cru les Chalumeaux Jean Pascal 2007 Puligny Montrachet (pralinka) choć 2007 rocznik dał dojrzałe i do picia wina przynajmniej w czerwieni, mimo braku wielkiej złożoności, więc może to zagrało na korzyść tego pulini-mąrasze?
wino14037#44742

star (2012-10-15)
O producencie, czyli Pierre Yves Colin-Morey piszą na Skurnik Wines tak (pralinka) że widać, że poszedł w minerały:

Pierre Yves Colin was the winemaker for his father's Domaine Marc Colin until 2005. He began his own domaine, first as a micro-négociant operation, focusing on tiny quantities of the finest wines that he can buy. Now he has grown his domaine with the help of family holdings to 70% plots that he owns and 30% grapes he purchases. His holdings are mostly in Chassagne-Montrachet (where the domaine is located) but he also produces multiple bottlings of Meursault, St. Aubin, and Puligny-Montrachet.

Pierre-Yves has rapidly become a star in Cote de Beaune and is now considered one of the pre-eminent young producers of White Burgundy. His choice to use larger demi-muid barrels and eschew the use of battonnage, makes each one of his bottlings a clear expression of its terroir and a study in mineral-driven Chardonnay.

wino14037#44746

star (2012-10-15)
Niezłe burgundy piliśmy wtedy w Bziku Kulinarnym (pralinka) grając w burgunda, zamiast w butelkę albo grę szklanych paciorków;-) Wspomniane wcześniej Puligny Montrachet z 2007 z Marks & Spencer jest na fotce drugie od lewej.
wino14037#44751