Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Sassicaia Tenuta San Guido 2000
Bolgheri Sassicaia DOC
Włochy
Cabernet Sauvignon
Cabernet Franc
Cena: 400
Alk: %
Kolor: cz
Nr 14007
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Tenuta San Guido:
Sassicaia 2013 Bolgheri Sassic..

Le Difese 2013 Toscana Caberne..

Moto - Olio 2008 Toscana Franto..

Sassicaia 2005 Bolgheri Sassica..

Sassicaia 2004 Bolgheri Sassic..

Sassicaia 1995 Bolgheri Sassica..

wein-r (2012-10-05) Ocena: 8
Piątkowo - sobotnie starcie Bdx z Toskanią... wygrała ta druga (druga? ;-) ). Numer jeden: nos czasowo (dobrze się wietrzy!!!) problematyczny, ale usta... WYBITNE!!! Najlepsze usta tego roku!!! W skali SW dam 8 i +. :-)

star (2012-10-06)
Wine Doctor w akcji: (pralinka) a na fotografii Marquis Nicolò Incisa della Rocchetta syn Mario Incisa della Rocchetta, założyciela winnicy i jednego z prekursorów mieszanek bordoskich w toskańskiej Maremmie.
wino14007#44529

star (2012-10-06)
Piwniczni śledczy entuzjazmu nie podzielają: (pralinka) średnio 92PP, choć opinie są różne - od funk do wow;-)
wino14007#44530

star (2012-10-06)
Ciekawe jest też jak poszczególne roczniki Sassicaii oceniają zamorscy krytycy, Robert Parker zawsze Junior (skromne 85PP za 2000) czy Wine Spec(ul/t)ator (93PP za 2000) - widać po której stronie jest Wein-r (pralinka) a przy okazji uzupełniam cenę za 2000, ok. 100E, choć i za 80E się kupi, a tu nagle 89PP wyskoczyły (pralinka)
wino14007#44531

star (2012-10-06)
Tu oceniają jedynie korzystając z ocen Wine Spectatora: (pralinka) ale o 2000 nawet się nie zająkną, tylko punkty gołe, golusieńkie. No ale wymieniają najlepsze roczniki:

Le migliori annate del Sassicaia Bolgheri DOC

Dal secondo dopoguerra (1948) agli anni '60 il Sassicaia fu prodotto solo ad uso interno nella Tenuta San Guido : la prima annata di Sassicaia immessa nel mercato dal Marchese Mario Incisa della Rocchetta fu la vendemmia 1968. Si trattò già di un'annata eccellente ma , sebbene l'immissione sul mercato fosse stata preparata come per un Gran Cru bordolese , il vino era ancora agli albori del suo successo , tanto che venne prodotto in sole 3000 bottiglie.

Altre annate eccellenti furono la vendemmia 1975 e la vendemmia 1977 , ma si dovettero aspettare due annate storiche come la vendemmia 1978 e , soprattutto , la storica vendemmia 1985 perché la perfezione di questo vino e la sua fama facessero il giro del mondo. Altre vendemmie memorabili dopo l'annata 1985 furono l'annata 1988 , l'annata 1990 , l'annata 1995 , l'annata 1997 e l'annata 2004. Le annate più recenti , sebbene possano essere valutate a livello climatico e di vinificazione , sono ancora troppo acerbe per poter essere giudicate nel pieno della loro maturazione.

wino14007#44532

star (2012-10-06)
U nas tak wyglądają oceny roczników Sassicaii:

1995 - 7 Wein-r
2000 - 8 Wein-r
2004 - 8 Joe_Stru, 7 Sstar
2005 - 8 Wein-r

ale nie wyciągałbym z tego zbyt daleko idących wniosków, oprócz takich, że nigdy Sassi jakoś szczególnie nie rozczarowała, a raczej dostarczała powodów do uniesień i wzruszeń;-)

wino14007#44533

star (2012-10-06)
Ktoś zna notkę Parkera dla tego rocznika? Jakoś nikt nie podaje opisowo tej 85! Za to 95 u Tanzera jak najbardziej (pralinka) :

95 Points | International Wine Cellar , January 2009
(85% cabernet sauvignon and 15% cabernet franc): Deep, bright red-ruby. Aromas of ripe red cherry, dark plum and kirsch are complicated by sexy woodsmoke, eucalyptus and bay leaf. Silky and rather lush, with considerable sweetness and creaminess to its ripe, sweet flavours of cassis, blackberry jelly and ripe black plum. Finishes with fine-grained tannins and lingering notes of minerals, herbs, dried flowers and smoke. Displays lovely balance and good length on the rich, seamless, creamy-ripe finish, which exhibits a lingering menthol note that reminded me of a Napa cabernet. The 2000 vintage was a warm one, especially in August, with some varieties such as merlot reaching high sugar levels before full polyphenolic maturity was achieved. However, the combination of a cooler microclimate and old cabernet vines allowed Tenuta San Guido to make a better wine than many on the Tuscan Coast this year.

85 Points | Robert Parker's The Wine Advocate

wino14007#44534

star (2012-10-06)
Wydaje się, że Parker wycofał się ze swojej początkowej (?) oceny, jak widać tutaj (pralinka) gdzie porównuje je do świetnego rocznika 1985 i daje śmiało 94PP (chyba, że to jakiś forumowicz z eROBERT PARKER.COM):

July 2003 – WINE SPECTATOR
Sassicaia 2000 – 93 pts. “Bolgheri, on the Tuscan coast, has long been considered one of Italy’s best wine regions due to the outstanding Sassicaia of Tenuta San Guido…don’t miss these superb Bolgheri wines that recently hit the market.” (JS)

October/November 2003 – THE WINE NEWS
Sassicaia 2000 – 94 pts. “Deep garnet hue. Earthy aromas of black plum, red meat, black olive and black pepper. Flavors of red berry, red cherry, soy, cedar and notes of chocolate and oak show excellent balance and roundness. Cherry and chocolate frame the lingering finish.”

April 2004 – WINE & SPIRITS
Sassicaia 2000 – 95 pts. “After a dry summer, harvest at Sassicaia began the first week of September, 2000, ending on the 15th. This cabernet reflects the sunny warmth of that Tuscan season in black currant depths. It’s refined and supple, a black beauty held at arm’s length. The discreet distance allows each taste to show all the wine’s elements in perfect balance; a tide of dark chocolate and black plum rolls in, an undertow of red berry and granite tannin pulls out. The flavors last, deepening even as they lift in the end, a widening chord that should only grow more resonant with age..”

July/August 2003 – INTERNATIONA WINE CELLAR, STEPHEN TANZER
Sassicaia 2000 – 93 pts. “Dark berry fruit and exotic spice scents fill the high-toned penetrating nose…smooth tannins frame the very long finish, leaving one with the impression of persistence and balance.

eROBERT PARKER.COM
Sassicaia 2000 – 94 pts. “a beautiful Sassicaia from a hot year. Shows gorgeous ripeness in an opulent, seamless style that recalls the 1985. Lots of dark fruit, with great depth and balance. Young but built to age.

November 2003 – ROBB REPORT
Sassicaia 2000 – “A stunningly successful Sassicaia with polished elegance and soft, rich flavors.

wino14007#44535

star (2012-10-06)
A trzeba dodać, że rocznik 1985 dostał okrągłe 100PP i uznany przez niego za "One of the greatest wines made this century" - PERFECT. A tu poczytacie o topowych supertoskanach: (pralinka) choć nie wiem czy warto;-)
wino14007#44536

star (2012-10-06)
Z kolei o roczniku 2006 tak pisze:

"Simply put, 2006 is a phenomenal vintage...and may very well surpass 2004. The 2006s have more power, fruit and structure...I continue to be impressed with the consistently stunning 2006s...The 2006s are big, full-bodied wines loaded with super-ripe fruit, but with plenty of stuffing underneath..."
Robert Parker's Wine Advocate

"As I have written here before, 2006 seems to have been especially kind to the wines of Maremma, and Sassicaia is no exception. The 2006 Sassicaia is shaping up to be a monumental, breathtaking wine of the highest level. It is a glorious, magical Sassicaia that readers won't want to miss..."
Robert Parker's Wine Advocate

wino14007#44537

cerretalto (2012-10-06)
Opinia o "wybitnych ustach" w przynajmniej niektórych winach włoskich znajduje czasem potwierdzenie :). Ale tym razem w poszukiwaniu Sassi z pozdrowieniami dla Peyotla, m.in. z okazji wino13458#40597 :) i z przeprosinami za serię fotek - nie wiem jak je załączyć w jednej notce.
wino14007#44544

cerretalto (2012-10-06)
Skromny lokal "winery?"
wino14007#44545

cerretalto (2012-10-06)
Sassicaia jest, ale nie jest to tanie wino
wino14007#44546

cerretalto (2012-10-06)
Więc poprzestaliśmy na lokalnych na kieliszek po 3.50, białe lepsze
wino14007#44547

cerretalto (2012-10-06)
A na samym dole pole golfowe 19-dołkowe :)
wino14007#44548