Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Brut Rose Cono Sur NV
Bio Bio DO
Chile
Pinot Noir
Cena: 40
Alk: 13,00%
Kolor: m
Nr 13971
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Cono Sur:
Bicicleta Reserva Unoaked 2018..

Bicicleta 2018 Carmenere

Bicicleta 2018 Gewurtztramine..

Exclusive Edition Reserva Negr..

Isla Negra, Reserva. Exclusive..

Isla Negra 2014 Central Valley..

Bicicleta 2014 Valle Central C..

Bicicleta 2012 Valle Central G..

Isla Negra 2012 Central Valley..

Isla Negra, Reserva 2012 Centr..

20 Barrel 2011 Syrah

Single Vineyard Block 23 Rulos..

Organical Grapes 2011 Colchagu..

Organic 2011 Colchagua Valley ..

Grapes Organically Grown 2010 ..

Cono Sur 2009 Bio Bio Valley Ge..

Grapes Organically Grown 2009 ..

Grapes Organically Grown 2009 ..

Organic 2008 Colchagua Valley C..

Tocornal 2008 Central Valley Sa..

Tocornal 2008 Central Valley Ca..

2008 Colchagua Valley Carmener..

2008 Colchagua Valley Chardonn..

Reserve 2008 Bio Bio Valley Ri..

2008 Valle Central Pinot Noir

Tocornal 2007 Central Valley Ca..

Tocornal 2007 Central Valley Sa..

Tocornal 2007 Valle Central Sau..

Isla Negra 2007 Central Valley ..

2004 Central Valley Cabernet S..
2003 Colchagua Valley Pinot No..
2002 Colchagua Valley Pinot Noi..
2002 Colchagua Valley Pinot Noi..
Tocornal 1999 Central Valley Sau..
1999 Rapel Valley Chardonnay

Tocornal 1999 Central Valley Me..
Tocornal 1999 Central Valley Sa..

rurale (2012-09-23) Ocena: 4
Słabe, niedobre. Pachnie jakimś klejem, czegoś za dużo dosypali. Biały brut od Cono Sur jeszcze gorszy. Spurrier nie tak dawno polecał gorąco w Decanterze, nawet tu w gazetach chwalili. Nie bardzo wiem dlaczego. @Lider Express

star (2012-09-24)
Appellation Chile? Spurrier pije Sekta, a pisze o apelacjach w Chile i ich przyszłości (pralinka) : In fact, as René Merino, the retiring president of Wines of Chile said, work is already underway. The first step has been to divide the valleys of this very long, narrow country east-west into three: Aconcagua Costa, Aconcagua Entre-Cordilleras and Aconcagua Andes – a system already welcomed by producers and in the process of approval by authorities. The second step, to be developed this year, is to give broad appellations to many areas where there are vineyards without a recognised valley or geographical indication. The third step is to protect the names of certain smaller areas known for the quality of their wines, such as Apalta for its Rapel Valley reds and Lo Abarca for its Leyda Valley whites. The original European appellations recognised quality and regional differences: having these geographic differences can only benefit Chile’s viticultural paradise. Foto z degustacji win chilijskich w Warszawie.
wino13971#44057

star (2012-09-24)
Jeszcze dorzucę notkę piwnicznego śledczego (pralinka) : Tasted by riomhaire on 9/9/2012 & rated 88 points: Very pleasant sparkling rosé from the masters of Chilean Pinot Noir. Nothing extraordinary but very good for the bracket it's placed in; simple red fruits but with an underlying savoury note and some nice tart acidity. Nowhere near the sickly sweet muck you get from other commercial sparkling rosés. Co ciekawe użytkownik Riomhaire dał szampanowi Rose Bollingera dwa punkty więcej (pralinka) : Tasted by riomhaire on 9/17/2012 & rated 90 points: Delicious. Beautiful fresh raspberry notes, but also some of that typical Bolly oxidised toasty notes underneath. Some green apple and the accompanying tart acidity means that this is so much more a food wine. Po co więc przepłacać?
wino13971#44061

rurale (2012-09-24)
Lider Express to normalna sieciówka. Z tą apelacją to nie wiem, została mi pewnie po skorzystaniu z funkcjonalności SW:) A porównań z szampanem nie ma żadnego. W tym wypadku namawiam do przepłacania.
wino13971#44065

star (2012-09-24)
Wygląda na to, że Sparkling Rosé Brut i Cosecha Noble Late Riesling to nowości w Cono Sur (pralinka) z kwietnia tego roku. Piszą o nim na stronie producenta tak: Available in both 750 cc. and 375 cc. formats, Cono Sur Sparkling Rosé Brut is made from 100% Pinot Noir grapes from the Bío-Bío Valley, the southernmost wine growing region in Chile. It has a pleasant pale pink color with a fresh nose of red fruits like raspberries combined with touches of blueberry. In the mouth it’s refreshing, smooth and has a persistent finish. Wydaje się więc, że z apelacją jest wszystko w porządku:-) Czas na Rieslinga Rurale;-) Noble! Pamiętaj aby spożyć go wieczorową porą, wszak Late ma w nazwie!
wino13971#44067

star (2012-09-24)
Kiedyś bardzo spodobał mi się ich przepyszny Pinot Noir, ale nie musujący. Dałem 8 w skali 0-10, czyli pewno z siódemkę w skali 3-8, w roczniku 2002 tak mnie zauroczył. Ciekaw jestem czy nadal w formie? Przy czym nie było to jakieś wielkie wino, ale jakie przepyszne! Przynajmniej wtedy tak je widziałem. A matką Cono Sur jest chyba nadal Concha y Toro? A może to tylko ten sam właściciel, ciężko rozeznać się w zależnościach. W każdym razie Concha y Toro produkuje legendarna Casillero del Diablo, pasujące do diabelskiego wizerunku Manchesteru United (który nawiasem mówiąc dość kontrowersyjnie wygrał ostatnio z Liverpoolem) jak znalazł.
wino13971#44070

rurale (2012-09-24)
Słodkiego rieslinga jeszcze nie widziałem. Poszukam. Większość słodkich robią z sb i moscatela. Zresztą jeżeli chodzi o wybór to w PL mamy raj. Trzeba wyjazdu gdzieś daleko i zmiany perspektywy żeby to zrozumieć. Bo co tu jest na półce. Z czerwonych merlot, carmenere, cabs, syrah i pinot, z rzadka jakieś carignan się trafi, no i blendy. Z białymi jest jeszcze gorzej, praktycznie tylko sb i chard, czasem pinot gris i riesling się trafi. Trochę musów (moje doświadczenia są na razie słabe) i słodkiego. Poza tym jakieś spady z Argentyny, włoskie Piccini (czy jakoś tak) i Freixenet. I do widzenia, cześć. Chile to jest kraj, w którym się wino pije. To nie jest kraj dla starych degustatorów :)
wino13971#44071

star (2012-09-24)
Niby się pije, ale nie pogadasz. Co prawda to słowa Peyotla o ichnim Gewjurcu: (pralinka) ale i tu pasuje w kontekście Twojej wypowiedzi. Najlepsze Pinoty Cono Sur zwą się chyba Barrel Select, w Polsce ich nie widziałem. Ale widać, że tam nikt na terroir nie stawia no chyba, że Apalta;-) Jeśli selekcja to nie klonów, czy drożdży, a beczek. To oczywiście żart, bo pewno eksperymentują z różnymi winnicami, które może oddzielnie winifikują, kto wie? A nie, jednak to wino zwie się 20 Barels, może, że tak mało go robią? (pralinka) Adolfo Hurtado wszystko wyjaśni:



No i jest jeszcze Ocio, opisane przez pewnego bloggera: (pralinka)

wino13971#44072

star (2012-09-24)
Nie jest chyba aż tak źle, jak widać, Wine & Spirits shop, aż w głowie może się zakołować:-) Pamiętam jak Deo miał podobne wrażenie winnej mizerii w Paryżu;-) Charlie's? Terrua! Moustache;-) Keywords:-)

wino13971#44073

star (2012-09-24)
Sommeliera też można tam spotkać: (pralinka) nie tylko w Polsce;-)
wino13971#44074

ducale (2012-09-24)
@rurale jeśli jesteś tam na miejscu to koniecznie tutaj:
ElMundoVino.cl

Praktycznie masz przegląd całego Chile, fajna obsługa, super sieć.

wino13971#44078

star (2012-09-24)
Możesz zostać Master Sommelierem tam nawet. Z musów, espumos znaczy Deutz kontra Torres! (pralinka) i volver! Italia Salute - Col d'Orcia Rosso di Montalcino i volver;-) Widzę, że chłopie tam nie zginiesz:-) @El Mundo Vino


wino13971#44080

rurale (2012-09-24)
El Mundo rzeczywiście fajne. Byłem w kilku sklepach. Inna sieć to Club the Amantes del Vino. Brzmi dumnie:) A o gewurzu po prostu zapomniałem.
wino13971#44093

star (2012-09-24)
Nie wiem czy to ten klub: (pralinka) i czy to ci amanci, ale najazd rowerami, bo jakże by inaczej, jak na etykietach rowery przecież, na winnicę Cono Sur bardzo mi się podoba:-) Nawiasem mówiąc zrobiłem właśnie remont generalny swojego roweru, zwiększając jego wartość ponad dwukrotnie. Cena 150zł na Niskich Łąkach, po kradzieży mojego Waganta, a naprawa 400zł - 250zł części, a 150zł robocizna:-(
wino13971#44094

star (2013-06-06)
Ciekawa koincydencja się nam przydarzyła, ale nie ma co się dziwić, bo idzie lato, choć z wiosennym deszczem razem, że gdy na Winny Wtorek zaproponowałem wina różowe, Rurale na WI o różowych winach napisał (pralinka) z Chile. Nie chcę przesadzać, ale nawet w kontekście win różowych, rynek chilijski ma do zaoferowania więcej niż może nam się w starej dobrej Europie wydawać. Co zabawne i jednocześnie dość absurdalne, nawet na podstawie rosé można zacząć dowodzić, że winiarskie Chile zmienia się, stawia na różnorodność, uwalnia się od nudy. Niektórzy krytycy uważają, że chilijskie wina różowe jeszcze nigdy nie były tak dobre jak dziś. I po spróbowaniu kilku butelek sam przyznaję (choć nie przychodzi mi to łatwo), że naprawdę mają rację. Warto całość przeczytać, zaczyna od Morande (u nas Atlantika), a potem sporo różu się na WI leje. Foto: Pablo Morande. ˆ Facebook.com/bodegasre.
wino13971#47958