Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Alvarinho Quinta da Aveleda 2011
Minho VR
Portugalia
Alvarinho
Cena: 50
Alk: 12,50%
Kolor: b
Nr 13899
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Quinta da Aveleda:
Casal Garcia Espumante Branco ..

Quinta da Aveleda 2012 Vinho V..

Aveleda 2011 Vinho Verde Traja..

Casal Garcia 2011 Vinho Verde ..

Quinta da Aveleda 2011 Minho L..

Casal Garcia Rose 2011 Vinho V..

2011 Douro Malvasia

Reserva de Familia 2011 Bairra..

Casal Garcia Tinto 2011 Douro ..

Quinta da Aveleda 2011 Vinho V..

Casal Garcia 2011 Vinho Verde ..

Casal Garcia 2010 Vinho Verde ..

2010 Vinho Verde Loureiro

Follies 2010 Beiras Touriga Na..

Aveleda Fonte 2009 Vinho Verde ..

Casal Garcia Rose 2009 Vinho Ve..

Follies 2009 Beiras Touriga Na..

Charamba 2008 Douro Tinta Rori..

Casal Garcia Tinto 2008 Douro ..

2005 Vinho Verde Loureiro

Charamba 2005 Douro Tinta Roriz..

star (2012-08-26) Ocena: 6
Duma posiadłości - Alvarinho z nowych, własnych krzewów, a nie ze skupowanych jak w latach 2002-2010. Tradycyjnie skupowano z Melgaco i Moncao, najlepszych regionów dla Alvarinho w obrębie Vinho Verde. Teraz wino w 100% z własnych krzaków, ale z Minho, szerszego regionu niż Vinho Verde i dającego wina regionalne, a nie apelacyjne. Lepszy materiał ponoć. Tu widać, że Alvarinho owocowe wina daje (w Moncao i Melgaco bywają tego owocu pozbawione, znaczy, że mineralne;-). Wino pachnie słodkim owocem, mirabelki, jabłko, melon przychodzą do głowy, a na deser ciasto. Ciała jest, trochę goryczki. Bynajmniej nie jest ostrzejsze niż inne wina z Borges. A przecież Alvarinho bywa chude i żyletowate. Drift to richness. Pressing. Extract to much tannins, polyphenols. Too much bitterness. A tego chcą uniknąć, więc delikatnie, stąd miękkość i wino bez kantów. Przyjemniaste. Cena z grubsza. PS. Bez związku, ale Borges (nie Aveleda; pomyliło mi się przez chwilę stąd ta adnotacja) w bazie SW czasem jako Sociedade widnieje. @Atlantika

star (2012-08-26)
Eukaliptusowe wina? Mimo, że w posiadłości rosło spore i bardzo aromatyczne drzewo eukaliptusowe, to wina nie wiedzieć czemu nie chciały pachnieć eukaliptusem. A wyschłe liście eukaliptusa z kolei też jeszcze inaczej pachniały - raczej w kierunku magi.
wino13899#43455

star (2012-09-07)
Wojtek w temacie drzew eukaliptusowych na WI: Eukaliptus to akurat pochodzi o olejków wydzielanych przez drzewa eukaliptusowe, które osadzają się na gronach. W tym sensie to jest typowe dla terytorium, a nie dla szczepu, tym bardziej że te drzewa np. w Europie w ogóle nie występują (poza Portugalią). Z tego co pamiętam to w okolicy Gardy, a dokładniej w Arco, oprócz fajnych warunków do wspinaczki, w ogrodzie botanicznym jakiś eukaliptus się zdarzył, no ale to ogród botaniczny jednak był;-) A eukaliptus pewno tasmański:-) No ale na Korsyce Sławek Chrzczonowicz je wykrył: Wojtek, na Korsyce eukaliptusów rośnie do cholery. Na co Wojtek: Może inny rodzaj? Bo przecież w żadnym winie korsykańskim w życiu tej tak charakterystycznej nuty nie wyczułem. A jest ona powszechna w Australii, Chile i zdarza się w Alentejo. Mnie się ona intuicyjnie wydaje zapachem typu pirazynowego, występujących w odmianach które mają takie skłonności (CabSauv, CabFr, Syrah, Malbec, Carmenere) ale od wielu enochemików dostałem zapewnienie, że jedynym źródłem tego zapachu są drzewa rosnące wśród winnic. Sławek: Możliwe, choć nuty eukaliptusowe wyczuć można w niektórych winach z Calvi, przede wszystkim tych, w których w kupażach występuje także, grenache, jak Clos Reginu, ja bym sie przychylal to wersji, że to są aromaty z gron, ale nie wiem. Znowu pojawia się absolutyzacja własnych, złudnych przecież często wrażeń:-(

A tu odyseja, ale nie kosmiczna, a Wine Oddysey o różnych aromatach w winach australijskich:
Eucalyptus aromas in Australian wine:
Eucalyptus can be a background aroma to Australian red wines as it forms so much of the Australian landscape.
The Eucalyptus oil clings to the red wine skins and is extracted when the skin and juice ferments together for a long time. In low levels it adds complexity to the wine, but in higher levels it can dominate.
Eucalyptus aromas can occur in the following Australian wines:
Australian Cabernet Sauvignon
Australian Pinot Noir
Australian Shiraz
Australian Merlot

wino13899#43714

deo (2012-09-07)
Sporo tego rośnie na Krecie. Pewnie stąd eukaliptusowe nuty w retsinie :-)
wino13899#43715

star (2012-09-07)
Tam są nuty żywiczne raczej i pochodzenie ich jest chyba dosyć dobrze wytłumaczone. Ale co do eukaliptusowych nut w kreteńskim winie, to nie jest całkiem kretyński pomysł jak widać u Diganekisa, w jego Cretan Wines: Cabernet 1998. This is a true Greek Cabernet, with eucalyptus and cedar dominating light fruit. A soft and pleasant drink, nonetheless. W Nostos Manousakisa, też z Krety, także eukaliptusa wyczuli:
Syrah 2001
This sophisicated Syrah has few peers in Greece. With sexy, new world qualities, including 14.2% alcohol, it shows an informed approach to barrel age. It is a blend aged for ten months in first-use French, four-year-old French and two-year-old American oak. Its color is inky dark from the middle to the rim. Its aromas are forceful, earthy and tinged with eucalyptus. Its palate is similarly bold, characterized by the kind intensity typical of strong California Zin. This wine is bone-dry, but has a glycol attack supported by acidity and intense berry flavors. Dark berries and tannin mingle during an elegant, long finish.

Ja tam nie wiem, ale może jednak z winogron idąc pirazynowym tropem. A może dojrzewanie w beczkach amerykańskich ew. tasmańskich: Tasmanian oak timber is a mixture of eucalypts. It is light in colour, varying from straw to reddish brown with intermediate shades of cream to pink. Straight grained with open texture. Usually quartersawn for stability. Has excellent staining properties.;-) A może poszli do lasu... eukaliptusowego oczywiście;-) Emerald washed ecualyptus na fotce.

No to jeszcze o terroir opowieść Wine Geeks (będzie o eukaliptusie, a jakże!):

Terroir

Terrain is the literal translation of the French word terroir (pronounced ter-wahr), but in the world of wine it means so much more than that. Terroir encompasses every facet of the vine’s growing conditions, including not only the composition of the soil, subsoil and rocks beneath, but also the amount of sunlight and rain it receives, soil drainage, slope of the hill, climate and the groundwater that the roots are able to reach. Even a lake, mountain or patch of trees situated near the vineyard can dramatically affect the vine’s growing conditions.

Terroir determines not only how well the grapes and vines are able to grow, but also the flavor of the grapes. Many French wines are known for the terroir found amongst the wine’s fruit flavors. Chardonnays from Burgundy create wines that exhibit the limestone atop which they are grown. In the southern Rhône Valley of France, vines sprout between softball-sized rocks that cover the landscape, and its Grenache wines present the flavor of baked rocks. California vines grown next to a patch of eucalyptus trees will produce wines that show a subtle eucalyptus flavor on the palette. Vines that have plentiful rainwater or a nearby lake through which their vines can intake gobs of water will produce plump, watered-down grapes, while vines that receive little water produce tiny, flavorful grapes.

wino13899#43716

star (2012-09-27)
NIejaki Roman_Polansky, nie mylić ze znanym reżyserem, wrzucił na DeoBlox (pralinka) kilka odniesień naukowych. Tak więc wydaje się, w temacie eukaliptusa i jego wpływ na wino mamy konsensus. Cytuję Romana:


jest sporo całkiem dobrze udokumentowanych badań potwierdzających wpływ aromatycznych związków pochodzących z sąsiadujących roślin na skład wina. Dość dobrze znany jest wpływ eukaliptusów na wina robione z sąsiadujących z nimi winnic*.

Capone, D.L., Van Leeuwen, K., Taylor, D.K., Jeffery, D.W., Pardon, K.H., Elsey, G.M., Sefton, M.A. (2011) Evolution and occurrence of 1,8-cineole (Eucalyptol) in Australian wine. J Agric. Food Chem. 59 (3): 953-959.
Osidacz P. , Geue J., Bramley B, Siebert T., Capone D., Francis L. (2010) Exploring the influence of pepper, eucalyptus and smoky flavour compounds on consumer preferences of red wines Technical Review 189, 8-11.

...i całkiem sporo innych. Serio, serio.


A zaczęło się od rozważań Deo, czy koń co w winnicy pracuje ma wpływ na aromatykę wina:-)

wino13899#44193