Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Marcel Lapierre 2010
Beaujolais, Gaules VdP
Francja
Gamay
Cena: 39
Alk: 12,50%
Kolor: cz
Nr 13878
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Marcel Lapierre:
2014 Morgon Gamay

2010 Morgon Gamay

2009 Beaujolais, Gaules Gamay

Cuvee 2009 Morgon Gamay

Cuvee 2009 Morgon Gamay

2008 Morgon Gamay

2007 Morgon Gamay

Vin de Pays des Gaules 2007 Bea..

2007 Beaujolais, Morgon Gamay

2006 Morgon Gamay

gp (2012-08-19) Ocena: 4
Bardzo słabe wino. Jest owoc niby łatwo się pije. Chyba nigdy nie zdążyło mi się tak "krótkie" wino. To aż niewiarygodne że da się zrobić wino które nie zostawia w smaku takie nic. Jak woda destylowana... więcej smaku zostaje po Kropli Beskidu. Dziwoląg. @Enoteka Polska

star (2012-08-19)
Kropla Beskidu to słaba jest;-)

Poprzednie roczniki udane jak piszą MdCC i Rurale.
2009
Rocznik 2009 tak samo dobry a może i lepszy niż 2007, bo nowszy :-) Tulipanów całe łąki, banany i czereśnie - jednym słowem letnia, owocowa sałatka. Na 5++.
2007
Ma się takie wrażenie, że zostało przed chwilą wyciśnięte i zabutelkowane. Pięknie radosne, zabawne, proste. Ale nie tak jak w nuwo, kiedy zostaje z wina tylko cienka kartka papieru i kwas. Jest ciało, czekolada, gabaryt. Dobrze o nim pisze WB w ostatnim magazynie. Ja też bo naprawdę warto:)
wino13878#43376

gp (2012-08-19)
Jakieś błędy interpunkcyjne się wkradły... Pisałem z telefonu. Dodam że etykieta okropnie pretensjonalna a wino słabiutkie. Sama owocowość i świeżość to za mało by uznać je za smaczne. Dobrze że chociaż nie śmierdzi jak inne biodymanki. Opis Wieleżyńskiej z MW to zwykły materiał reklamowy. Nie sądzę żeby to piła. Roczników 2007 i 2009 nie znam, może były lepsze...
wino13878#43377

star (2012-08-19)
A gdzie Ewa Wieleżyńska pisała o tym winei? Nie mogę znaleźć nic w necie. Jest za to u niej na blogu mowa o cytuję winiarskim Pudelku:-) No i sporo o spontanicznej fermentacji Dlaczego wolę spontan, także w ciekawych komentarzach autorstwa niejakiego Docg, ale to już bullterrier, a nie pudelek jest;-)


A Marcel Lapierre już nie żyje. Andrzej Daszkiewicz tak pisze: Od początku lat 1980. Marcel Lapierre rozwijał ekologiczne metody pracy w winnicy (kilka lat temu rozpoczął eksperymenty z biodynamiką), a winifikację prowadził bez użycia siarczynów.
wino13878#43378

gp (2012-08-19)
2010 było jako "wybór EW" w fanzinie MW, w dziele reklamowo/recenzyjnym. W tym numerze z bredniami "naturalistycznymi".
wino13878#43381

star (2012-08-19)
A przytoczysz może jej notkę? Bo nie mam pod ręką MW i w najbliższym czasie mi pod nią nie wpadnie:-(
wino13878#43383

gp (2012-08-20)
Nie przytoczę, bo nie posiadam. Przeczytałem będąc w gościach, dzień po konsumpcji owego Gamay.
wino13878#43387

star (2012-08-20)
Może ktoś inny posiada naturarlistyczny numer magazynu? Deo?
wino13878#43388

ggreg (2012-08-20)
Tęsknota za dobrym gamay rośnie wraz z zmęczeniem, ekstraktem, taninami, beczką. Raisin Gaulois z bożoleskiej posiadłości zmarłego już guru winiarzy naturalnych, daje czystą owocową przyjemność. Fermentowane spontanicznie, bezbeczkowe, z minimalną ilością siarki, eksploduje świeżą maliną i kwaskową porzeczką. Niezwykle aromatyczne, świeże, lekkie - pije je się jak sok.
wino13878#43391

star (2012-08-20)
W sumie notki podobne tylko wnioski odmienne;-) Full spontan:-)
wino13878#43392