Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Redoma, Branco, Riserva Niepoort 2010
Douro DOC
Portugalia
Rabigato
Cena: 130
Alk: %
Kolor: b
Nr 13854
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Niepoort:
Junior, Ruby NV Porto Touriga ..

Senior, Tawny NV Porto Touriga..

Tawny 10 Anos NV Porto Tinta R..

Tawny 20 years NV Porto Tourig..

Junior, Ruby NV Porto Touriga N..

LBV 2018 Porto Touriga Naciona..

Fabelhaft, Branco 2011 Douro

Projectos 2010 Tras Os Montes ..

Charme 2010 Douro Tinta Roriz,..

Tiara 2010 Douro Codega, Rabig..

Berek 2010 Douro Touriga Franc..

Redoma, Branco 2010 Douro Rabi..

Vertente 2009 Douro Tinta Rori..

Redoma 2009 Douro Tinta Amarel..

Batuta 2009 Douro Tinta Amarel..

Vintage 2009 Porto Touriga Fra..

Fabelhaft 2008 Douro

Omlet 2008 Porto Touriga Franc..

Rose 2007 Douro Tinta Amarela, ..

Berek 2007 Douro Touriga Franc..

Rotulo Sombra 2006 Douro Tourig..

Berek 2006 Douro

Tiara 2006 Douro Codega, Rabiga..

Redoma 2005 Douro Touriga Fran..

Tiara 2005 Douro Codega, Rabiga..

Charme 2005 Douro Tinta Roriz, ..

Batuta 2004 Douro Tinta Amarel..

Robustus 2004 Douro Touriga Fr..

Charme 2004 Douro Tinta Roriz, ..

Charme 2004 Douro Tinta Roriz, ..
Charme 2004 Douro Tinta Roriz, ..
LBV 2004 Porto Touriga Nacional..

Fabelhaft 2003 Douro

Batuta, Barrel Sample (BS) 2003..

2003 Porto Touriga Nacional

Batuta 2003 Douro Tinta Amarela..
2003 Porto

Batuta 2003 Douro Tinta Roriz, ..
Redoma 2003 Douro Touriga Franc..

Redoma 2002 Douro Touriga Franc..
Colheita 2001 Douro Touriga Na..

Batuta 2001 Douro Tinta Amarela..
Batuta 2001 Douro Tinta Amarela..
Vertente 2001 Douro Touriga Nac..
Vertente 2001 Douro Touriga Nac..
Redoma 2001 Douro Tinta Amarela..
Vertente 2001 Douro Tinta Roriz..
Tawny 10 Anos 2000 Porto
2000 Porto Malvasia, Viosinho,..

LBV 1999 Porto
Colheita 1998 Porto Touriga Na..

Vintage 1987 Porto Touriga Nac..

Vintage 1983 Porto Touriga Nac..

Projectos Douro

Fabelhaft Moritz Tawny Douro ..

star (2012-08-13) Ocena: 7
Najpierw lepiej się piło mniej beczkową, zwykłą Redomę. W porównaniu Redoma Riserva wydała się mi początkowo zbyt beczkowa i przyciężka. Odnotowałem na szybko, że to nic szczególnego, goryczki więcej niż kwasu, ale tylko do czasu tak to widziałem. Z czasem, mieszaniem i modlitwą, Riserva (ta bez zielonego napisu branco z fotografii obok) okazała się bardzo elegancka, długa i o dużym potencjale. Cierpliwości mój drogi! W ogóle wina białe okazały się przyjaźniejsze do picia, co pewno nie dziwi, bo tanin mniej, a biorąc pod uwagę piwniczny chłód tym bardziej jest wytłumaczalne. @Atlantika

star (2012-08-13)
O rocznikach 2008 i 2009 Redoma Branco Reserva pisze Wine Anorak tak:


Niepoort Redoma Branco Reserva 2009
Beautifully aromatic and precise on the nose: toast, nuts, minerals. The palate is fresh, nutty and precise with pear, peach, citrus and some minerality. Broad, long, expressive. 94/100 (10/10)

Niepoort Redoma Branco Reserva 2008
Lovely taut, mineral, grapefruit pith freshness to the nose. Intense and aromatic. The palate has depth and texture with some toasty richness. 93/100 (10/09)


Oczywiście minerality reloaded. Patrząc na granitowe zbocza Douro łatwo zrozumieć czemu. A że to uproszczenie i przyczyna inna nieco, cóż... sam Dirk Niepoort błądzi, a może łatwiej w ten sposób sprzedaje swe wina, razem z historią, z wyróżnikiem.


The altitude is important in the Douro for whites: at 400 m it is considerably cooler than the hot temperatures at river level. All Dirk’s whites are made from vineyards with 400–800 m elevation. Dirk has decided that he doesn’t like Malvasia Fina for table wines, and that Rabigato is one of his favourites—this forms the base of his whites. The Redoma Branco Reserva is usually made from three vineyards with a vine age of greater than 100 years. One of these vineyards has granitic soils. ‘I feel it is important: it shows the minerality of the schist in the blend a lot more,’ says Dirk. The whites are fermented and aged in barrels for 12 months with no racking. Yields in these old vineyards range from 5–25 hl/ha, which are very low. Malolactic is avoided to preserve the all important acidity. Since the inaugural vintage he’s shifted the style more to elegance and lightness.



wino13854#43230