Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Aszu, 5P Tokaj Kereskedohaz 2001
Tokaj WR
Węgry
Furmint
Harslevelu
Sarga Muskotaly
Cena: 100
Alk: 12,50%
Kolor: s
Nr 13550
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Tokaj Kereskedohaz:
Tokaji 2010 Tokaj Furmint

2009 Tokaji Furmint

Late Harvest Furmint 2008 Tokaj..

Late Harvest Harslevelu 2007 To..

2007 Tokaji Furmint

2006 Tokaji Furmint

Szamorodni Edes 2002 Tokaji Fur..

Aszu, 4P 2001 Tokaji Furmint, H..

2000 Tokaji Furmint
Aszu Esencia 1993 Tokaji Furmi..

Aszu, 5 1993 Tokaji Furmint

Aszu, 5 1990 Tokaji Furmint
Szamorodni 1988 Tokaji Furmint

Aszu, 5P 1973 Tokaji Furmint

star (2012-05-18) Ocena: 6
Złe nie było, dobre też nie tak jak można by się tego spodziewać. Powoli przechodzi na wytrawną stronę mocy. Próbowaliśmy je z foies gras i to był raczej clash, bolesne zderzenie. Ani faktura, ani tekstura, że o braku cukru nie wspomnę. Samo w sobie, jako wytrawniejący, "żwirowy" (kopipasta TPB) tokaj może być. Nawet całkiem niezłe. Ocena to mgliste 6, solo lub z jedzeniem innym niż foies gras, choć może i 5, kto wie? Choć ładnie te tokaje się starzeją, ale smak raczej dla konesera i to wytrawnego;-) Nie dla poszukiwacza słodyczy w życiu i smaku. PS. Odmiany zmyślam. Czy Tokaj ma w końcu jakieś oznaczenie apelacyjne? Cena z grubsza, w Polsce gdzieś kupione. Stara szkoła, odlskulowa znaczy.

star (2012-05-18)
Rocznik lżejszy niż skoncentrowany i dojrzały 2000, który dał tokaje na bogato, a chyba mniej klasyczny niż finezyjny i kwasowy 1999, który mi się bardziej podobał niż 2000. No ale to jednak inne tokaje piłem.
wino13550#41131

star (2012-05-30)
Wojtek Bońkowski pisze tak na temat połączenia foie gras i tokaju: Fantazyjne foie gras podane na trzy sposoby (kacza wątroba to węgierska namiętność, tym bardziej, że idealnie pasuje do tokaju), ostryga belon blanszowana w azjatyckim rosole, białe szparagi z bergamotkowym sabayon, cielęcina z tuńczykiem, kolejna fantazja na deser – tym razem z koziego sera… Kolejne uogólnienie (sam w tym jestem mocny) prowadzące na manowce. Wcale nie uważam, aby każdy tokaj pasował do foie gras. Musi być naprawdę gras, z dominacją cukru, a kwasowość wcale aż tak niepotrzebna, wszelki garbnik zresztą też. Ta "żwirowość" tradycyjnych Tokaji wydaje mi się raczej przeszkodą w połączeniach. Klasycznie jednak - Sauternes, a nawet IceWine, choć pewno nie każdy;-) Na przykład nowoczesny, owocowy szamorodni od Szepsy'ego z Enoteki Polksiej pasowałby wg mnie wyśmienicie do pasztetu z kaczej, czy gęsiej wątroby.
wino13550#41388